Sohos själ

Sohos själ

Stadsdelen Soho har gått från red light district till trendigt nöjeskvarter. Sjaskigt chict har området länge lockat bohemerna. Men de kreativa låglönearbetarna har dragit vidare. Vi söker Sohos själ.

Publicerad 2009-04-06 15:25

Soho är inte stort. Den nogräknade hävdar att stadsdelen avgränsas av Oxford Street i norr, Shaftesbury Avenue i söder, Regent Street i väster och Charing Cross Road i öster. Märkligt nog verkar området växa, men det är väl så det brukar bli med trendiga stadsdelar. Den som jobbar i en butik på Oxford Street börjar plötsligt säga att hon jobbar i Soho – bara för att det låter coolare.

Under vår weekend i London hamnar vi i Soho gång på gång. Det är här vi äter italienskt och dim sum, det är här vi råkar hamna på gaypub, hittar en ny favoritdesignbutik och dricker helgens bästa drinkar.
Under en weekend kan man hetsa mellan sevärdheter och varuhus som en skållad råtta. Man kan också vandra sakta gata upp och gata ned, sedan sätta sig ned och titta på folk. Stadsdelen Soho är perfekt för det sistnämnda.

Längs Gerrard Street dinglar tusentals röda papperslyktor. Vi promenerar under dem och försöker bestämma oss för vilken av alla kinakrogar vi ska välja. Londons Chinatown ligger precis söder om Soho.
Ett kvarter norrut ligger gaybarerna tätt. På Old Compton Street säljs stringkalsonger med texten US Navy och pistolhölster. På baren Comptons är det trångt vid bardisken och uppsluppen stämning.

På gatan bredvid ligger fler barer, men här har de mörka rutor och röda lampor i fönstren, som en tydlig signal till sexköparna. På en skylt utlovas poledancing och genom den öppna skymtar vi kvinnor i bh, trosor och högklackade skor i ett blåaktigt ljus.
Det säljs fortfarande sex i Soho. Precis som på femtio- och sextiotalen. Och det finns barer och klubbar i överflöd – precis som då. Det var nattlivet, den tillåtande atmosfären och sist men inte minst de billiga hyrorna som lockade hit konstnärerna och musikerna.

Bild 775425

Under en promenad passerar vi flera adresser där kända musiker huserat. I Trident Sound Studio (17 St Annes Croft) har både Beatles och David Bowie spelat in skivor. På rockklubben Marquee (då på 90 Wardour Street) spelade bland andra rem, The Police och Genesis. På Berwick Street, mitt i Soho, plåtade Oasis omslagsbilden till albumet What's the Story, Morning Glory.
Men lokalhyrorna och lägenhetspriserna har gått upp. Dagens konstnärer, författare och musiker bor och öppnar sina ateljéer och studior i Shoreditch istället, i nordöstlig riktning lite längre bort.

Kvar i Soho är de större film- och mediebolagen som har kontor vid Soho Square och på Wardour Street. Den norra delen av Soho har invaderats av stora internationella märken. Man tar en latte på Starbucks och handlar Replayjeans på Carnaby Street, som i slutet av sextiotalet var centrum för swinging London. Här ekiperade sig dåtidens rockstjärnor.
Det är fortfarande en och annan artist som handlar kläder i Soho, men inte på Carnaby Street. Bland andra Alice Cooper och några av medlemmarna i Sex Pistols har hittat till Tom Baker Tailoring på D'Arblay Street. I den lilla butiken står bootsen på rad. På galgarna hänger kavajer i silver och kritstrecksblått. Tom Baker skräddarsyr herrkläder och säljer exklusiva accessoarer, slipsar, väskor med mera.

Veera Ranki står utanför butiken och röker. Hon berättar att hon ursprungligen är från Åbo, men har jobbat i Soho i 13 år. Först på skönhetssalongen vägg i vägg, senare som stylist. Numera på Tom Baker Tailoring.

– I love Soho, säger hon.
– Stadsdelen har förändrats mycket de senaste åren. På vissa sätt är det bra.
Restaurangutbudet har blivit mycket bättre. Men kolla på Carnaby Street, när jag kom hit första gången var den gatan mycket roligare och mer personlig.
Tom Baker själv dyker upp i butiken. Han är dryga 40, rödlätt, gänglig och klädd i svart kappa. Tom pekar mot sin förra lägenhet i ett tegelhus ett 50-tal meter från butiken. Där bodde han och Veera ihop i flera år.

Dagens Sohobor är en blandad skara, säger Tom.
– Här bor många som är gay, men också barnfamiljer och en stor grupp amerikaner.
De senaste åren har Londons myndigheter på flera sätt jobbat mot kriminalitet, droger och prostitution i Soho. Men det finns en utbredd uppfattning att Soho inte behöver rensas upp mer; att stadsdelen bör få behålla sin oborstade charm.

På tv:n ser jag samma dag jag en trailer för en ny dokumentärserie vid namn Soho Blues som just ska börja, om polisernas arbete i Soho. Och utanför fönstret hör vi polissirenerna.

Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Skriv kommentar
Namn

Mer läsning

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.