Dubbelt upp i Berlin

Dubbelt upp i Berlin

När två städer slogs ihop efter murens fall fördubblades antalet kulturinstitutioner i Berlin, vilket gör att att utbudet på teater, musik och konst aldrig sinar i norra Europas kulturmecka!

Publicerad 2010-04-13 14:32

3 x Konst

1 Modern tågstation

Hamburger Bahnhof, http://www.hamburgerbahnhof.de/, har en av Berlins främsta samlingar för samtida konst. Museet, som invigdes 1997, ligger i en gammal tågstation i stadsdelen Mitte. Fram till 24 maj visas även en separat utställning med amerikanen Walton Fords gigantiska vatten­färgsmålningar med inspiration från naturen.
Adress: Invalidenstrasse 50–51.
Tips: Den mest nytänkande konsten i Berlin hittar man ofta på de otaliga små gallerierna som finns utspridda över staden. I anslutning till Hamburger Bahnhof ligger sex av dem samlade på ett och samma ställe, i Halle am Wasser, http://www.halleamwasser.de/, en före detta lagerlokal.

2 Hemma hos Bauhaus

Inne på Bauhausarkivet, http://www.bauhaus.de, berättas historien om den tyska Bauhausskolan, som trots att den stängdes av nazisterna 1933 fortfarande är en stark inspirationskälla för arkitekter och formgivare världen över. Museet har ofta fina tillfälliga utställningar, som utställningen om japanskt konsthantverk (pågår fram till 2 maj).
Adress: Klingelhöferstrasse 14.
Tips: Bauhausarkivets musei­butik, där man kan köpa mängder av Bauhaus-relaterat material, är en designfetischists våta dröm.

3 Mittes konstverkstad

Kunst Werke, http://www.kw-berlin.de, ligger i en före detta margarinfabrik på galleritäta Auguststrasse i Mitte. Konsthallen har sedan nittiotalet blivit en institution i
Berlins konstvärld, känd för sina genreöverskridande och ibland kontroversiella utställningar. Fram till 2 maj visas det polsk-tyska samarbetsprojektet Early Years. KW står även som värd för den årliga Berlinbiennalen, http://www.berlin biennale.de, som hålls mellan juni och augusti.
Adress: Auguststrasse 69.
Tips: Efter utställningen – ta en kaffe eller ett glas vin och bläddra i glassiga tidningar inne på det inglasade museifiket på innergården.


3 x Musik

1 Klassiskt i världsklass

Få symfoniorkestrar är lika legendariska som Berlinfilharmonikerna. De hade sina mest guldkantade år under ledning av dirigenten Herbert von Karajan, men har fortsatt att hålla toppklass även efter murens fall. Konserthallen Philharmonie, http://www.berlin-philharmonic.com, är känd för sin fina akustik, men det gäller att hålla sig framme för att få tag på de mest åtråvärda bilje-tterna. I vår gästas orkestern bland annat av pianisterna András Schiff och Lang Lang.
Adress: Herbert-von-Karajan­Strasse 1.
Tips: Ta en promenad i vår­solen i den stora stadsparken Tiergarten, som ligger i
anslutning till konserthuset.

2 En afton på operan

Staatsoper Unter den Linden, http://www.staatsoper-berlin.de, i Mitte är det äldsta och främsta av stadens opera­hus. Under våren spelas bland annat klassiker som Bizets Carmen och Puccinis Tosca.
Adress: Unter den Linden 5–7.
Tips: Osålda biljetter rabat­teras ofta ut alldeles innan
föreställning. Hittar du inte vad du söker – kolla hos konkurrenterna: Deutsche Oper, http://www.deutscheoperberlin.de, Komische Oper, www.
komische-oper-berlin.de.

3 Ännu mer klassiskt

Pampiga Konzerthaus, http://www.konzerthaus.de,
i Mitte är hemmaarena för Konzerthausorchester Berlin (före detta Berlinsymfoni­kerna) som har ett lite mer
traditionellt klassiskt program än Berlinfilharmonikerna.
I början av maj gästspelar bland annat dirigenten Yutaka Sado och violinisten Alina Ibragimova.
Adress: Gendarmenmarkt 2.
Tips: Guidade turer inne i den vackra byggnaden äger rum varje lördag 13.00, pris 3 euro.


Vårtecken: Biergarten

Man vet att det är vår när Berlins ölträdgårdar öppnar.
PraterGarten (Kastanienallee 7–9) i Prenzlauer Berg är med sina 600 sittplatser en av de största och trevligaste. Slå dig ner med ett stop och var som folk!


Vårweekend i Berlin

Flyg: SAS, German Wings och Air Berlin flyger till Berlin från Stockholm-Arlanda. Air Berlin flyger även från Göteborg, Visby och Köpenhamn. Ryanair flyger från Skavsta. Från Köpenhamn bland annat Easyjet.
Tåg: Klimatsmart reser du med nattåg från Malmö. Boka på http://www.sj.se.
Transfer: Berlin har två flygplatser. Tegel och Schönefeld. Bägge ligger nära staden. Från Schönefeld tar du dig
enklast till stan med tåg, S-bahn-stationen ligger en kort promenad från flygplatsen. Biljett kostar 2,80 euro. Tegel ligger närmast city och
bus­sar går till olika delar av staden. Biljett kostar drygt 2 euro. Taxi kostar cirka 25 euro.
Mer om vad som händer: http://www.berlin-tourist-information.de.
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Skriv kommentar
Namn

Mer läsning

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.