Annons
Annons
Foto: Sara Pettersson

Foto: Sara Pettersson

Restips

Margaretas bästa Mallorcatips

Efter 46 år som Mallorcabo satte sig Margareta Strandman Dahlberg och skrev en bok om sin favoritö. Vagabond har träffat författarinnan själv för att be henne tipsa om sina bästa Mallorcaställen.

Text: Sara Pettersson • 2010-09-23 Uppdaterad 2010-09-23

Hur hamnade du på Mallorca för första gången?- Jag ville tidigt ut och resa men min pappa tillät mig inte åka förrän jag fyllt 21 år. Då anmälde jag mig som reseledare i Spanien. Egentligen ville jag till fastlandet, men av en slump blev jag placerad på Mallorca. Där träffade jag min blivande man redan första dagen, och sedan dess har jag blivit kvar.

Vad är det som är så bra med Mallorca?– Det händer alltid något nytt där. Ön håller på att bli återupptäckt, och det inte bara av rika kändisar som bor i lyxvillor, utan av de vanliga turisterna också. Det finns numera fina cykelvägar i Palma och tåget rullar återigen genom hela Mallorca, så det är lätt att ta sig runt.

Hur kom det sig att du satte dig ner för att skriva en bok?
– Jag har jobbat som lokalguide på Mallorca i många år, och mina turister uppmanade mig alltid att skriva en bok. På skämt svarade jag att jag skulle göra det när jag gick i pension. Så nu var tiden inne och det blev så mycket material och den här boken är bara första delen av två. Den andra kommer i vår och i den berättar jag mer om hur det var när jag själv kom hit till ön och hur mitt liv varit här.

För vem passar boken?
– Jag tror den intresserar både turister och folk som bor på Mallorca. I boken skriver jag om Mallorcas historia från urtiden till idag. Jag skriver även om Mallorcas djurliv, hantverk, seder och matkultur.

Margaretas tre bästa Mallorcatips

1. Vandra runt i lugn och ro i Palma stad

Börja vid katedralen och vandra sedan vidare till de arabiska baden. Sen ska du bara ta dig tid och strosa runt bland gator och gränder. Gamla stan har verkligen börjat leva upp, öborna flyttar in och gamla kvarter har fått liv igen.

2. Kom ut i naturen

Åk till Valldemossa och se klostret, den vackra utsikten och trädgårdarna. I byn ligger också kulturcentret Costa Nord som Michael Douglas har startat. Men stanna inte för länge utan fortsätt till utsiktsplatsen mellan Vall de Mosa och Deia. Här kan du besöka det otroligt vackra lantliga palatset Son Marroig. Sen är naturen kring byn Fornalutx otroligt vackert.

3. Åk in till byarna

Det finns massa fina byar i Mallorcas inland. Besök gärna Santa Maria med alla vinodlingar, vackra Santa Eugenia, Sencelles eller Sineu där de har Mallorcas mest genuina marknad på onsdagar!


Text: Sara Pettersson • 2010-09-23
RestipsSpanienMallorca

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen