• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vodka, katedraler och kanaler – 10 tips till en weekend i kulturstaden Wroclaw

  Polens fjärde största stad är en välbevarad hemlighet som enkelt nås med direktflyg. Vagabonds webbredaktör besökte staden som är en av Europas två kulturhuvudstäder 2016. Här är hennes favoriter.

  Vodka, katedraler och kanaler – 10 tips till en weekend i kulturstaden Wroclaw
  På stortorget och stadens hjärta – Rynek Ratusz finns det gott om prisvärda restauranger och barer. Här hittar du även rådhuset med dess egensinniga arkitektur, konstmuseum och ölhall i källaren (!).

  Helt ärligt, hur mycket vet du om Wroclaw? (Uttalas Vrot-slaav) Alltså, den där staden i sydvästra Polen, med anor i Medeltiden som tidigare tillhörde Tyskland? Staden vars gator pryds med över 300 skulpturer av dvärgar i miniatyr, som vilar på 12 öar och har över 200 broar – en egenskap som har gett staden det inofficiella smeknamnet "Polens Venedig". 

  En av stadens många dvärgskulpturer i brons. Se hur många du kan hitta när du går runt mellan barer, restauranger och museer.

  Den pittoreska staden är okänd för många, men det kan snart ändras, i år är den nämligen en av Europas kulturhuvudstäder tillsammans med den baskiska kuststaden San Sebastian.

  Här blandas välbevarade kyrkor och klassisk konst med moderna restauranger, ölhallar och universitetskultur. Allt inom räckhåll med en kort flygresa från antingen Skavsta eller Köpenhamn. Här är 10 tips för en weekend i Wroclaw.  

  Utsikt från universitetets tak. Foto: Istock.

  1. På toppen av universitetet – konst och utsikt 

  Ställ dig mitt på torget (Rynek Ratusz) i den gamla staden och snurra runt ett varv ­– du kommer se en handfull olika kyrktorn och höga byggnader sticka upp bakom de pastellfärgade fasaderna.

  Barockmålningarna i universitetets aula är en given sevärdhet för den konstintresserade.

  Universitet har även en samling av omaka och udda objekt i sina ägor som ställs ut för besökare.

  Flera av dessa, som den gotiska katedralen Marii Magdaleny och Sankta Elisabeths kyrka är öppna för besökare att gå upp i. Men om du inte bara är ute efter en fin utsikt ska du styra dina steg på Wroclaws universitet (plac Uniwersytecki 1) istället. Här får du en fin utsikt av staden i kombination med ett besök i Aula Leopoldina vars väggar är prydda med överdådig barockkonst.
  Entré: 9 zloty (cirka 19 kronor.) 

  2. Ostrow Tumski – promenad längs med kanalen 

  Ostrow Tumksi är egentligen namnet på en före detta ö där Wroclaws katedral står. Men bland lokalbefolkningen använder man benämningen på det historiska området med omnejd.  

  Ostrow Tumski – vackert område vid vattnet. Foto: Istock.

  Här finns ett flertal öar och fina grönområden som kantar floden Odel. För att nå katedralen måste man gå över Tumski-bron där par förevigar sin kärlek genom att fästa hänglås på broräckena. När det är sommar kan man åka kanalbåtar härifrån. Mer info på statekpasazerski.pl

  3. Ogród Japoński – hitta ditt zen

  Strax bakom Wroclaws Zoo och det världsarvsklassade Hala Stulecia (Hundraårshallen) ligger den Japanska trädgården (Ogród Japoński). 

  Finn lugnet i den japanska trädgården, en del av Szczytnicki Park. Foto: Istock.

  Trädgården är ganska liten men är en välskulpterad och vacker oas som förflyttar dig från Polen till Japan för en stund. 

  4. FC Kaffe – veganska bakverk och varm choklad 

  FC Caffe (Kuźnicza 30) är ett mysigt kafé inte långt från Wroclaws saluhall Hala Targowa (Piaskowa 17). 

  Hälsodrinkar med chia-frön eller sockerfyllda kaffedrinkar – valet är ditt. På FC Caffe finns båda två.

  Förutom veganska tårtor i de mest fantasifulla kombinationer du kan tänka dig, servas här även amerikanska pannkakor, nyttiga smoothies, organisk lemonad och yerba mate (en dryck från växten med samma namn med ursprung i Sydamerika) och en uppsjö av olika te- och kaffesorter. 

  Trevlig personal och bra priser på FC Caffe.

  5. Restauracja Okrasa – stans bästa piroger 

  Wroclaw tillhörde Tyskland fram tills slutet av andra världskriget men i köket ser man även inslag av bland Tjeckien och Ryssland.

  Pirogerna sköljs naturligtvis ner med vodka. Bland några av polackernas egna favoritsorter återfinns bland annat Zubrowka och olika varianter av Żołądkowa Gorzka.

  En favorit är "ryska piroger" som kokas och liknar en sorts dumplings. De fylls med antingen bär, kött eller lök och potatis och serveras med smetana eller grädde. På Restauracja Okrasa (Igielna 8) är de gudomligt goda. Den panerade fläskkotletten – en annan stapelrätt i det polska köket – kan däremot gott undvikas. 

  6. Le Chef – bistro med modern mat 

  På Le Chef serveras sallader, tapas och soppor. Rödbetscarpaccion med getosten är en fullträff!

  Om man behöver vila från den traditionella polska maten, som ibland kan vara lite tung och stabbig, kan man bege sig till Le Chef (Więzienna 31). Priserna är något dyrare här jämfört med den genomsnittliga Wroclaw-restaurangen, men så är det också en ambitiös inrättning – både sett till inredning och meny – och som levererar (för det mesta). Här serveras fullskaliga huvudrätter men även soppor och enklare tilltugg och ostbrickor. 

  7. Pasaz Pokoyhof – Wroclaws hetaste innergård    

  Hipsternas favorit. Foto: Pasaz Pokoyhof.

  Pasaz Pokoyhof är Wroclaws hetaste ställe just nu. Tänk en mer kammad version av Köpenhamns Kødbyen. I en renoverad sekelskiftsbyggnad på Sw. Antoneigo samlas ett gäng olika caféer, barer och restauranter som tillsammans utgör stadens mest trendiga distrikt.

  Här finns bland annat den hypade bageri- och bistrokedjan Charlotte som valde just Wroclaw som sin tredje stad efter Warszawa och Krakow och den hippa gastropubben DoJutra som serverar öl och rom i en industriell miljö. 

  8. Spiz – bryggeri och polsk cuisine 

  Frågar du en Wroclaw-bo om vilket ställe i stan som har bäst öl är chanserna stora att de kommer svara just Spiz. Här, mitt på stora torget, i stadshusets källare hittar du stadens äldsta ölhall och mikrobryggeri.   

  Ölhallen i stadshusets källare. Foto: Spiz.

  Inredningen och servicen är kanske inte de mest gemytliga, men för den som är ute efter en välsmakande lokalproducerad öl är Spiz rätt plats att besöka. Det serveras även traditionella polska rätter i restaurangen, men det är helt klart ölen som är huvudstjärnan.  

  9. XIII Igiel – Cocktails i eklektisk mormorsmiljö

  Något undangömt på Igielna 13 ligger källarbaren med samma namn. Här kan man beställa in cocktails i modell "hink" för studentpriser, spela sällskapsspel och röka nästan var man vill. 

  Möblerna på Iguelda 13 liknar mest en second-handbutik.

  Mediestudenterna Katarzyna Maleszka och Ania Bartnik softar i rökhörnan.

  Inredningen är speciell och atmosfären är lite som en ungdomsgård men den mysiga källaren har flera hörnor och sittgrupper i dov belysning som gör sig perfekta för intressanta samtal in på nattimmarna. 

  10. Casa de la musica – salsa och handrullade cigarrer 

  På Casa de La Musica dansas det merengue, rumba, salsa och reggeaton till levande musik ända in på morgonkvisten. När man vill vila fotsulorna kan man fukta strupen med någon av barens 300 spritsorter eller avnjuta en handrullad kubansk i rökrummet. 

  Kuba i Polen. Foto: Casa de la Musica.

  För den som uppskattar latinska rytmer finns det ingen bättre fest i hela staden. Casa de La Musica ligger på Rynek Ratusz och är öppet mellan 14 och 04.00.

  Ta sig hit:

  Wizzair flyger direkt från Skavsta, biljetter tur och retur från 178 kr. SAS flyger från Köpenhamn, biljetter från 1 300 kronor. Från flygplatsen finns en buss som tar dig in till staden på 30 minuter. Taxi kostar cirka 50 zloty vilket motsvarar cirka 110 kronor. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!