• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grekland: Öluff i klassiska Kykladerna

  Lämna vimlet i Atens hamnstad Pireus och glid ut i saltstänkt och blå evighet. Sänk axlarna. Andas in havsbrisen. Andas ut stressen. Nu styr vi mot den grekiska ögruppen Kykladerna där den ena ön är helt olik den andra.

  Grekland: Öluff i klassiska Kykladerna
  Blått, blåare, havet utanför Oia. Foto: Tom Allen.

  Det dånar när den stora färjan lämnar Pireus hamn tidigt på morgon. Kvar på hamnkanten trängs taxibilar, rullväskor, resenärer med ryggsäckar, tidiga kaffedrickare – och en dimma av avgaser. Fyra timmar senare kämpar bussen uppför Paros kullar. Längs vägen odlas grönsaker och frukt, ett och annat olivträd skuggar en grupp getter. Norrut ligger Naoussa, den lilla fiskebyn som förvandlats till en stilren turistort. 

  – Här i Kykladerna finns regler för hur höga byggnaderna får vara. Också de typiskt vita fasaderna med gröna och röda och blå dörrar och fönsterluckor är påbjudna. Därför har den här stilen fått bevaras i just Kykladerna jämfört med andra ögrupper, berättar Vassiliki Paissiou som driver Svoronos Bungalows och tillbringar varje sommar på ön. 

  I Lefkes, byn i Paros mitt, har tiden stannat. Olivträden bäddar in den lilla bergsbyn som tidigare var öns huvudstad i grönt. Varje gathörn prunkar av blommor. Trasiga krukor balanserar på fönsterbräden. Nikoletta Chanioti har en kryddstark butik: från golv till tak står burkar med lokalt odlade bär, frukter, kryddväxter och torkad frukt. 

  – Eftersom det går månader utan regn får produkterna här en starkare smak. Enligt tradition vattnar vi inte heller under vintern.

  Adda Nave säger att vattnet är klarare utanför Paros än utanför Sicilien. Och då är hon ändå italienare själv!

  Adda Nave säger att vattnet är klarare utanför Paros än utanför Sicilien. Och då är hon ändå italienare själv!

  En färgstark kvinna står i skuggan av ett träd. Hennes smycken glittrar i solen. Hon vill gärna prata i den för övrigt så tysta byn. Adda Nave är en mycket berest italiensk­a som ständigt återkommer till Grekland

  – En vän till mig gav mig en karta över övärlden. Med den planerar jag vart jag ska åka på ön. Det finns så mycket variation här med stränder och byar. Det går bättre nu för grekerna, vad jag sett är varje restaurang packad med folk på kvällarna. Vad mer kan man säga, havet är till och med klarare här än utanför Sicilien.

  Att resa vidare när det är som bäst. Jag lämnar Paros med visst vemod. Men så snart båten lämnat hamnen blåser frihetens vindar och vi styr mot nya äventyr. Nästa ö blir Koufonissi, en av Småkykladerna som har Medel­havets klaraste vatten. För några år sedan reste jag till Santorini och passerade den lilla ön med båten. Jag stod på däck och såg en strand mitt framför byn. Sanden var gräddigt ljus och båtarna guppade som badankor på de vänliga vågorna. Då fick jag en stark känsla av att vilja gå iland. Nu är det dags.

  Reportaget fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!