• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kilimanjaro: Vägen upp till Afrikas tak

  Att bestiga Kilimanjaro är inte bara en fysisk prestation utan också en inre resa. Berget utmanar och berör, och vandringen beskrivs som en av de vackraste i världen. Pernilla Sjöholm var Vagabonds representant på läsarresan till Tanzanias topp, där drömmar uppfylldes och vänskapsband knöts.

  Kilimanjaro: Vägen upp till Afrikas tak
  3 680 m ö h. Lugnet sänker sig över Karanga Camp. Foto: Pernilla Sjöholm.

  Det här reportaget publicerades i Vagabond nr 3 2015.

  Machame Gate,  1 800 m ö h. Det råder febril aktivitet vid Machame Gate, en av entréerna till Kilimanjaros nationalpark. Bussar anländer, förväntansfulla turister väller ut och deras packning lossas från taken. Bärare står upp­radade och inväntar sin last, som på senare år reglerats till 18 kg exklusive egna förnödenheter. Efter två timmars väntan står vi äntligen med i de handskrivna protokollen över alla som ska vistas på berget. Vattenflaskorna är fyllda, vandringskängorna snörade och stavarna sitter stadigt i nävarna. Sida vid sida med bärare, guider och andra expeditioner passerar gruppen genom den gröna gallergrinden som leder till äventyrets början.

  Kilimanjaro reser sig 5 895 meter över havet, rakt upp ur Tanzanias savann. Vandringen till toppen Uhuru Peak, som på swahili betyder frihet, är känd för sin varierande natur, som sträcker sig från savann och regnskog till alpint klimat. Den slocknade vulkanen har fascinerat och lockat expeditioner sedan den först bestegs i slutet av 1800-talet. Nu är det dags för ännu ett gäng att ta avstamp mot toppen. 

  Guiden Protas Francis Mtui är 63 år men fortsätter att bestiga Kilimanjaro flera gånger per år för att försörja yngste sonens läkarstudier.

  Guiden Protas Francis Mtui är 63 år men fortsätter att bestiga Kilimanjaro flera gånger per år för att försörja yngste sonens läkarstudier.

  Researrangören Expeditionsresor, som ägs och drivs av äventyrarna Jonas Sundquist och Ola Skinnarmo, har i samarbete med Vagabond skapat en skräddarsydd läsarresa. 16 deltagare har legat i hårdträning sedan förra året.

  – Jag och min bror bokade resan redan för ett år sedan så visst har man hunnit bli otålig. Det har varit en lång och intensiv väg av backträning och andra förberedelser. Åke har vandrat mycket tidigare men det här är premiär för mig, säger deltagaren Otto Trobäck.

  Bestiga Kilimanjaro.

  Expeditionen på väg upp Afrikas tak.

  – Pole pole, långsamt, upprepar den lokala guiden Protas Francis Mtui och vänder sina tre nummer för stora skor mot toppen.

  Han håller ett nästan löjligt lågt tempo, men är att lita på med oräkneligt lång erfarenhet av att ha bestigit Kilimanjaro. Berget ska besegras långsamt under många dagar för att kroppen ska hinna acklimatisera sig. Det låga lufttrycket som den höga höjden innebär kan annars framkalla allvarlig höjdsjuka. Att vi rör oss mer än 3 000 meter över havet kommer under de närmaste dagarna i någon form påverka de flesta av oss. 

  – Vanligtvis har jag massor i huvudet men nu kopplar jag bort allt hemma och livet får handla om att äta, sova, dricka och gå, säger deltagaren Patricia Telford.

  Växten Impatiens Kilimanjari, med smeknamnet elefantsnabel, går bara att finna vid Kilimanjaros fot.

  Växten Impatiens Kilimanjari, med smeknamnet elefantsnabel, går bara att finna vid Kilimanjaros fot.

  Machameleden är den vackraste vägen upp till toppen och den första sträckan går på stigar genom förtrollande, tät och fuktig regnskog. Slingrande lianer, små perfekt snidade blommor och skruvade trädstammar reser sig över leden. Det är början av september, vilket vanligtvis är en ganska torr månad i Tanzania, men regnet har hängt i luften sedan vi landade på Kilimanjaros flygplats. De tunga molnen släpper då och då ett par skrämmande droppar, men det är sällan långvarigt.

  – Är det inte fantastiskt? Jag blir alldeles rörd av att få vara här, utbrister Tess Olsson Brandqvist, med ett leende som är så brett att det nästan når örsnibbarna. 

  Hon är ingen nybörjare, utan har tidigare avverkat vandringsresor i såväl Bhutan som på Mount Everest.

  Reportaget fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!