• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vagabond listar: 4 bästa djur- & naturresorna 2019

  Indonesiens övärld är magiskt vacker. Allra skönast är dykfavoriten Raja Ampat. Vi vill också lyfta Patagonien, Zambia, nordiska Färöarna och Svalbard.

  Vagabond listar: 4 bästa djur- & naturresorna 2019
  I år korar vi ögruppen Raja Ampat till bästa djur- & naturresan. Foto: Cavan Images/Getty Images

  1. Raja Ampat, Indonesien 

  Isolerat paradis 

  Många kommer inte längre än till den lilla ön Bali. Men det är dags att lyfta blicken och skåda ut över resten av den indonesiska övärlden. Då hittar vi den isolerade ögruppen Raja Ampat. Ett paradis med drygt 1 500 öar som till en stor del täcks av tät regnskog. Här finns en stor mångfald av djur både i luften och i vattnet. Bland trädkronornas lövverk går det att skymta sällsynta paradisfåglar, men det är det som händer under ytan som lockar de flesta. Här finns 75 procent av världens alla korallarter, över 1 000 olika sorters fiskar och en biologisk mångfald som gett öarna en närmast legendarisk status bland dykare. 

  Foto: Getty Images

  2. Färöarna  

  Vilt och vackert 

  Efter den massiva hajpen för Island står Färöarna näst på tur. Här finns inga vulkaner och varma källor men naturen har lika hög, om inte högre, wow-faktor som grannön. Är det sol och bad du suktar efter ska du dock styra kosan någon annanstans. Till Färöarna bör långkalsonger, tjocktröja och regnställ alltid inkluderas i packningen, även om du åker under högsäsong. Vädret är nyckfullt och kan ändras från en minut till en annan, men ovissheten är också en stor del av charmen. Öarna bjuder in till sköna strövtåg längs karga klippor och gröna hedar kantade av porlande vattenfall. Öns frontfigur lunnefågeln har tyvärr blivit betydligt mer sällsynt de senaste åren, men ön Mykines är ett av Färöarnas bästa ställen att uppleva de färgglada fåglarna.

  Fredriks bästa tips: Hotel Havgrim

  Många av Färöarnas sevärdheter ligger på nära avstånd från huvudstaden Torshamn, så det funkar fint att bo där och göra dagsutflykter. En perfekt bas är nyöppnade Havgrim Seaside Hotel 1948, ett mysigt pensionat/boutiquehotell i en gammal ambassadörvilla. Ligger precis vid havet, på gångavstånd från Torshamns centrum.

  – Fredrik Brändström, chefredaktör

   

  Foto: Adobe Stock

  3. Patagonien, Chile & Argentina 

  Världens ände 

  Har man en dragning till karga, ödsliga och mäktiga landskap ligger Patagonien stadigt högt på listan över måste-se-platser. Rid över stäpplandskapet, bo på en rustik estancia och vandra med blicken på de spetsiga granitpelarna till berg, som är rena symbolen för detta vidsträckta bergs- och stäppområde som sträcker sig över både Chile och Argentina. 

  Andra givna stopp är Fitzroymassivet, nationalparken Torres del Paine, de glittrande sjöarna och de isblå glaciärerna som ligger "där världen slutar", en anhalt från Antarktis. Bo hos riktiga gauchos (latinamerikanska cowboys), hör deras historier och förstå lite mer om Patagoniens historia och nutid. Dra ner mössan över öronen och kisa ut över stäppen. Möt blicken hos en guanaco (ett lamaliknande djur) och vandra sedan vidare mot solnedgången.

  Fitz roy Arto Marttinen

  4. Zambia 

  Safari utan turisthorder 

  Säg safari och de flesta tänker på Kenya, Tanzania eller möjligtvis Sydafrika. Nästan ingen nämner Zambia. Trots attraktioner i världsklass har landet i södra Afrika förblivit ett okänt resmål. South Luangwa är en av Afrikas absolut bästa nationalparker med lejon, elefanter, leoparder och giraffer i mängder, men utan turisthorderna du möter i Kruger och Serengeti.

  Det var också här vandringssafarin föddes när Norman Carr introducerade konceptet på 1960-talet. Nationalparkerna Kafue, Liuwa Plains och North Luangwa besöks av relativt få turister. 

  I Kasanka kan man varje vinter se miljontals migrerande fladdermöss och Victoriafallen, mer än en kilometer brett och hundra mer högt, är världens mäktigaste vattenfall. Här hittar du allt från lyxboende till avkopplande båtturer, bungeejump och forsränning.

  Marcus bästa tips: Bästa nationalparken

  Tre timmar norr om Zambias populäraste park, South Luangwa, ligger lilla Luambe. Här kan bara en handfull besökare bo åt gången, så man har i stort sett hela parken för sig själv. Mycket mer vildmarkskänsla än så är svårt att få.

  – Marcus Westberg, reporter och fotograf

  Foto: Adobe Stock

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!