• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vagabond listar: 5 bästa sol- och badresorna 2019

  Vår favoritkust finns på södra Sardinien. Men vi gillar också Korfus och Goas stränder, liksom exotiska Moçambique och avlägsna Cooköarna.

  Vagabond listar: 5 bästa sol- och badresorna 2019
  I år korar vi Sardinien till bästa sol- och baddestination. Foto: Manuel Breva Colmeiro/Getty Images

  1. Sardinien, Italien 

  Orört medelhav 

  Sardinien är i sig inget nytt på tapeten. En italiensk sol och badmagnet som glänser med sin lyxiga smaragdkust, sina populära stränder och familjevänliga Alghero. Där, i norr, leker livets glada dagar för den som gillar att få semestern serverad på ett silverfat. Men söker du det vilda, orörda och vidsträckta är det dags att blicka söderut på ön.

  På varsin sida om storstaden Cagliari breder så många spektakulära stränder ut sig att det är lätt att tappa räkningen. Sydkusten är en sällsynthet i Medelhavet. Nonchalant opåverkad av massturismen. Hyr bil, packa matsäck och gör strandhugg i sann italiensk anda. I söder finns något för alla, från den hippa stranden Tuerredda till Spiaggia delle Dune med sanddyner som ståtligt reser sig över havet i väst.

  Karins bästa tips: Bo på lantgård på Sardinien

  Missa inte den slingriga bergsvägen mellan Arbatax och Gergei. Den tar visserligen tre timmar att köra, men visar centrala Sardinien från sin allra bästa sida.

  I byn Gergei kan du övernatta på boutiquehotellet Domu Antigua, inrymt i en genuin lantgård där mamma Maria bjuder på hemgjord ravioli och sonen Samuel lär dig hur du gör ost.

  – Karin Wimark, redaktör

  Foto: Karin Wimark

  2. Goa, Indien 

  Asiatiskt Portugal 

  En lyckad sol- och badsemester handlar inte bara om vackra stränder, utan också om spännande kultur och möten med lokalbefolkningen. Den indiska delstaten Goa har stränderna, men också en inbjudande egensinnig kulturmix och en välkomnande atmosfär. I 450 år styrde portugiserna, först 1961 bröt goanerna med Lissabon. Arkitekturen, klädstilen, sederna, religionen och maten lever kvar efter århundradena som portugisisk provins. 

  Strunta i slitna Calangute-Baga, charterstranden dit turismen nådde redan på sextiotalet, och bege dig till Palolem och Agonda längst ner i söder, eller till den långa stranden mellan Morjim och Arambol i norr. Här möter du en skön avslappnad stämning med inslag av bedagad hippieromantik och bungalowhotell i bohemian chic-stil. Och mellan kokospalmsdungar och risfält hittar du vattenfall, kryddodlingar, koloniala herrgårdar och sömniga landsbygdskrogar som får dig att undra om du befinner dig i Indien eller Brasilien.

  Foto: Palolem Kotagauni Srinivas

  3. Korfu, Grekland

  Grönaste ön 

  Med tusentals öar, varav 227 bebodda, finns det onekligen en hel del resmål att välja mellan i Grekland. Men det är något särskilt med västliga Korfu. Det är lite frodigare, lite svalare, och har ännu inte invaderats av otaliga busslaster charterturister. Med pittoreska byar, vin- och olivodlingar, bergsbelägna vandringsslingor och traditionella tavernor är det ingen risk att man blir uttråkad. Det är en alldeles lagom stor ö att utforska på egen hand med hyrbil. Och här finns stränder för alla – en del är lättillgängliga, andra får man kämpa lite för att nå; en del är som gjorda för barnfamiljer, andra för nyförälskade par. Dessutom ligger Korfu bara ett stenkast från Albanien, så varför inte testa en kombinationsresa.

  Marcus bästa tips: Halvmånestränderna

  Det krävs en del svett för att ta sig dit, men Porto Timoni är värd varenda droppe. Två perfekta halvmånsformade stränder, kristallklart vatten och en färgglad by vid stigens början. Ingen resa till Korfu är komplett utan ett besök här.

  – Marcus Westberg, reporter

  Foto: Adobe Stock

  4. Moçambique

  Heta räkor och svängig musik 

  I slutet av förra året invigdes Afrikas längsta hängbro mellan Maputo och Catembe på andra sidan viken. Det gör att man på en och en halvtimme kan nå den legendariska sandudden Ponta do Ouro som länge varit sydafrikanernas favorittillhåll i Moçambique. Här bor man på enkla hotell, utan frukost, och har tillgång till fantastiska bad längs kusten. Vill du ha mer äventyr tar du bussen uppför kusten till en annan sandig udde, Tofo. Den är en av de mest eftersökta surfarstränderna i Afrika och har blivit som en internationell enklav där de flesta pratar engelska.

  Många européer kommer hit för att ta dykarcertifikat, andra bara för att slappa. På restaurangerna äter man de berömda moçambikiska räkorna och lyssnar på den senaste marabenta-musiken. Den sensuella stämningen gör Moçambique till ett av de vänligaste och säkraste länderna i Afrika. Hit vill man komma tillbaka.

  Henriks bästa tips: Bungalows i Tofo

  Fatima's Nest i Tofo, som egentligen är ett backpackerställe, har fina bungalower vid Indiska oceanen. Jag betalade 250 kr per natt för en bungalow med egen dusch och toalett och fick vågornas rofyllda ljud 

  på köpet.

  – Henrik Brandão Jönsson, reporter

  Foto: Adobe Stock

  5. Cooköarna

  Långt borta i Söderhavet 

  Ett skepp kommer lastat med ett tjog exotiska Söderhavsöar i stil med Pippi Långstrumps Kurrekurreduttön. Cooköarna ligger mitt emellan Nya Zeeland och Hawaii. En plats där det varken finns trafikljus, snabbmatskedjor eller byggnader högre än högsta kokosnötträdet. 

  Den lummiga vulkanön Rarotonga är ögruppens bultande hjärta. Ett tropiskt knutpunkt med vänlig lokalbefolkning, orörda sandstränder och krogar med purfärsk fisk. Som Hawaii var för 50 år sedan. Ön Aiutaki, vars namn betyder Litet paradis, är den isolerade lillasystern omringad av Söderhavets vackraste lagun. Ett kalejdoskop av turkosgröna toner och djupa korallrev. Snorkla, läs, tänk på ingenting, koppla av och koppla ner. 

  Foto: Adobe Stock

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!