180 dagar i Indonesien

"Julen" är här

2016-07-05 09:32 Kommentera

IMG_5445.jpg
Full kommers på basaren i Epicentrum mall.

Det råder total shoppingfeber på Lombok. Förmodligen i hela Indonesien, men det har jag inga konkreta bevis på. Ramadan, muslimernas fastemånad, går mot sitt slut och då är det kutym att uppdatera sin garderob. Tänk er Stockholms största varuhus dagen före julafton, så är det överallt här nu. Mellandagsrean har kommit tidigt och alla kedjor, små butiker och allehanda warunger lockar med röda prislappar. Jag var i Epicentrum mall, Lomboks nyaste (och bästa) galleria, häromdagen och varenda människa bar på kassar som om det vore en scen ur Pretty woman.

IMG_5449.jpg
Motorcyklarna trängs på parkeringen utanför Epicentrum mall.
IMG_5438.jpg
Restaurangerna täcks med skynken i Epicentrum för att respektera den fastande befolkningen.

Det har varit intressant att vara här på Lombok under Ramadan. Under en månad fastar öns muslimer under dygnets ljusa timmar. Det innebär ingen mat såklart, men också inget vatten, ingen rökning och inget intimt umgänge, inklusive kramar. Det har i mångt och mycket varit ett stort skådespel. Alla och ingen fastar. Att fasta är egentligen inget måste och det finns flera giltiga skäl till att inte göra det, till exempel om du är gravid, sjuk eller jobbar och därför helt enkelt inte pallar. Ändå är det något av ett socialt tabu att erkänna att man inte fastar. Alla säger att de gör det, men jag vet ingen som faktiskt gör det. Det är såklart bara halva sanningen, naturligtvis finns det de som fastar, men det har också varit roande att se uppfinningsrikedomen som uppstår när människor säger sig fasta men egentligen inte gör det.

Många av de restauranger och warunger som inte riktar sig till turister har varit stängda. Men hittar du bara den hemliga dörren så sitter det ett gäng därinne och äter, i skydd av fördragna fönster och nedrullade gardiner. Det har dubbel effekt – dels behöver de därinne inte skämmas för att folk ser att de bryter fastan, men det är också ett sätt att visa respekt för dem som fastar. De ska inte behöva se människor sitta och skopa i sig nasi campur.

IMG_5357.jpg
Stäng watung – men ändå öppen.

Turismen påverkas bara marginellt av Ramadan. De flesta, skulle jag tro, har bara lagt märke till att böneutropen från moskéerna är lite mer intensiva. Imorgon infaller själva julafton, Eid al-fitr, och idag domineras nyheterna av trafikkaosen när alla ska ta sig hem till sina familjer för att fira. Under några dagar kommer fler restauranger vara stängda, till och med på Gili Trawangan där det annars känns som att allt är business as usual.

Hur som helst, och det här har inget med Ramadan att göra: Har ni tröttnat på att hänga på stranden och vill få en påminnelse om hur livet ter sig hemma i Sverige så finns en utmärkt biograf i Epicentrum mall. Den visar nya Hollywoodfilmer och den dyraste biljetten kostar ca 35 kronor. Väl värt!

2016-07-05 09:32 Kommentera

ulrikasjoblom

Ulrika Sjöblom, 31, bestämde sig för att lämna chefskarriären i Stockholm för ett liv i flipflop på Lombok.
Det här är en blogg om Indonesien, nasi goreng och livet.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842