Australienbloggen

Södra stjärnhimlen

2013-08-08 18:30 Kommentera
Kategori: Övrigt

Har du varit i Australien och tittat upp på natthimlen efter Karlavagnen utan att kunna hitta den? Har du kanske också slagits av att Orion är upp och ner? Om inte förr så kanske du då på allvar har insett att du är på södra halvklotet. Det innebär inte bara att solen rör sig från höger till vänster över himlen utan också att natthimlen ser annorlunda ut. En del av de stjärnbilder, som du känner igen hemifrån syns Down Under också. Andra är för oss nordbor helt främmande.

Den mest kända stjärnbilden, deras motsvarighet till Karlavagnen, är Södra Korset. Det är också den stjärnbild som syns på Australiens flagga. Alldeles i närheten ligger Kentauren med den ljusstarka Alpha Centauri; ett trippelstjärnesystem, som är de stjärnor som ligger närmast vårt solsystem. Avståndet är 4,37 ljusår, vilket får den långa resan från Sverige till Australien att kännas väldigt kort.

I Lilla Björn på norra stjärnhimlen finns ju Stella Polaris, dvs Polstjärnan. Södra stjärnhimlen har ingen polstjärna i klass med den i norr. Sigma Octantis i stjärnbilden Oktanten är den södra polstjärnan men lyser 25 gånger svagare än den norra polstjärnan; dvs knappt synlig för blotta ögat.

Å andra sidan finns de två ljusstarkaste stjärnorna nere på södra stjärnhimlen. Allra ljusast är Sirius, som uppe hos oss syns nere till vänster om Orion på vinterkvällar. I Australien ses den ovanför Orion till höger. Canopus i stjärnbilden Kölen är näst ljusstarkast. Den kan man inte se i Sverige.
Inte heller Skorpionen ser man speciellt bra på våra breddgrader. På sommaren kan man på sin höjd skymta huvudet nere i horisonten. I Australien ser man dock denna stjärnbild i hela sin prakt. Vad som gör Skorpionen lite speciell är att det är en av få stjärnbilder, som verkligen ser ut som det de har fått namnet av.

Man kan faktiskt också se två galaxer, Magellanska molnen med blotta ögat på södra halvklotet. De ser ut som två "tussar" som har lossnat från Vintergatan. (Vilket de faktiskt också kan ha gjort, enligt en del astronomer.)

centauri-southern-cross.jpg
Foto: Henrik Caduff

Det ska också sägas att Sydney Harbour eller mitt i någon annan av de större städerna är inga bra platser att titta på stjärnhimlen. Det är alldeles för ljust för att kunna se mer än de allra ljusaste stjärnorna. Passa istället på när du är utanför städerna att gå ut för att spana in natthimlen.
Bilden ovan tog min kompis Henrik en natt i Queensland. Det kan ha varit i Mackay eller möjligen i Maroochydore, där vi tvingades till ett oplanerat stopp pga att vår hyrbil hade gått sönder. Det var en mörk natt utan måne; dvs perfekt för att titta på stjärnor.

Givetvis finns det stjärnkartor för den intresserade att köpa. Jag skulle till att börja med leta i bokhandlar och i Australian Geographic Societys affärer.
Till din iPhone eller iPad kan du köpa den fina appen Star Chart. Med den nerladdad håller du telefonen/paddan mot himlen och ser namnen på de stjärnor och planeter som syns just på den delen av himlen. Rekommenderas!

pocket-guide.jpg

2013-08-08 18:30 Kommentera
Kategori: Övrigt

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842