• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Thailands bästa dykning

  Patrick Ericsson flyttade till Thailand för att lära folk att dyka. Efter snart tio år i landet har han dykt på åtskilliga platser, här är hans favoriter under vattnet.

  Thailands bästa dykning

  1 Ko Bon, Similans marina nationalpark
  Djävulska rockor

  Lika vacker ovan som under ytan är den avlägsna vulkanön Ko Bon med en karaktär som skiljer sig från Similans övriga öar. Huvudattraktionen är djävulsrockor som är bedårande vackra när de svävar fram med sina utspända breda vingar. Blå-gula nakensnäckor lever på områdets klippväggar, klumpiga napoleonfiskar passerar med sitt komiska utseende och skygga bläckfiskar gömmer
  sig under de många stenarna.

  Simma med majestätiska djävulsrockor utanför vackra Similanöarna.

  2 Richelieu Rock, Surins marina nationalpark
  Mångfald och myller

  En hästskoformad dykplats med ett spektakulärt undervattensliv. Kalkstenarna är täckta med anemoner, tång, svampar och mjuka koraller. Det unika med dykplatsen är att det finns mycket smått att leta efter vilket är en utmaning jag gillar. Allt från fläckiga små harlequinräkor till vackra sjöhästar, taggiga långsmala vattendjur (ghost­pipefish) och svärmar av olika sorters räkor. Dessutom finns det stor chans att se valhaj, djävulsrocka och fula barracudor.

  Ett populärt stopp när man besöker Koh Tao är den lilla ön Nangyuan.

  3 Chumpon Pinnacle, Ko Tao
  Drömmande djup

  Elva kilometer nordväst om Ko Tao ligger Chumpontoppen som är en utgångspunkt för områdets fantastiska dykning. Runt omkring ligger en grupp gigantiska granitkobbar med fantasifulla formationer och artrikt djurliv. Dykningen är utmanande och djupet varierar från 12 till 36 meter. Här har jag sett många valhajar. Dessutom ser man ofta tjurhaj, barracuda och fladdermusfisk i stim. Utforska stenarna för spännande överraskningar.

  Livliga rev utanför Koh Tao.


  4 Sailrock, Ko Pha-ngan
  Vackert väggdyk

  Ur det skimrande vattnet söder om Ko Pha-Ngan sticker ett stort runt stenblock upp. Under ytan når det ned till 40 meters djup. Tack vare blockets storlek är det ultimat för så kallade väggdyk, för den som uppskattar tryggheten med att ha en fast punkt. Runt väggen svävar stora barracudor, jacks och tonfisk. Leopardhajar cirkulerar regelbundet i strömmarna runt de kringliggande stenarna. Den branta granitväggen är täckt av svamp, koraller, ostron och musslor.

  En leopardhaj vilar sig på botten.

  5 Boonsung Wreck, Khao Lak
  Vrak och muränor

  1984 sjönk det 60 meter långa och 12 meter breda malmför­ädlingsfartyget när det var ute för att gräva fram sand. Från början var vraket intakt, men efter tsunamin 2004 delades det i fem delar. Sedan dess har vraket blomstrat och lockar hundratals färgglada små fiskar och större arter som randig och fläckig muräna, långfenad fladdermusfisk, sten­fisk och bläckfisk. Far­tygets skorsten är en populär dykdel med tio meters dykhöjd.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!