Inre och yttre resor

Matlagningskurs i Luang Prabang lyfter oss till himmelska höjder!

2014-11-21 00:01 Kommentera

Stannar kvar i Luang Prabang. En gyllene stad som omfattas av en sällan skådad ödmjukhet och vänlighet. Extremt tryggt. Här låser man inte sin cykel! Läste en gång i Tokyo Post att ska du åka till den mest berörande platsen i världen - åk till Laos och Luang Prabang. Ja det är onekligen en plats som berör- den gamla huvudstaden i Laos. Kommer att bli en del därifrån, men börjar med maten!

Ett underbart kök - en mix av franskt och Laokök. De första kvällarna hamnade vi på spännande restauranger med franskinspirerat kök. Utsökt mat - fann goda vänner som Luik från Holland - men vi ville hitta mera av Laos ursprungliga kök.

Så fann vi den. På Tamnak Lao Restaurant - vilken spännande mat och så gott. Fick vänner för livet där. Att höra den unge servitören berätta om hur det var på Tempelskolan. Hur han älskade att vara där. Väcktes kl 5 på morgonen för studier som fortsatte hela dagen - blandat med böner. Nu hade hans familj inte längre råd att betala skolgången så han fick arbeta på Tamnak, den gamla familjeägda restaurangen i Luang Prabang. På kvällarna studerade han. Möten som berör och förändrar en. Tänkte på alla skol-och arbetströtta hemma.

På Tamnak finns också en matlagningsskola - otroligt bra och så roligt att lära sig tillaga rätter gjorda på de enklaste råvaror som blad från Mekong River. Kan varmt rekommenderas.

Det kommer att bli mera från Laos och denna ännu oförstörda oas i vår värld.

P1020139_web.jpg
Tamnak Restaurant i Luang Prabang - familjeägd sedan generationer - fantastiskt kök och fin matlagningsskola!
P1020135_Web.jpg
Vi har inte lagat allt - men en del!
P1020133_web.jpg
Ljuvligt gott -lokalt - ekologiskt och väldigt annorlunda!
P1020232_web.jpg
Tamnaks suveräna personal!

2014-11-21 00:01 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842