Mitt Sydafrika

Att köra bil i Sydafrika

2016-07-14 10:43 2 kommentarer
Kategori: Allmänna tips, Karoo

ATT KÖRA BIL PÅ EGEN HAND i Sydafrika är mycket lättare än vad många tror. Hyrbilarna är billiga och av bra kvalitet, vägarna är generellt väl underhållna och bensinen är relativt billig. Det enda man behöver oroa sig för är att hålla sig på rätt sida vägen, eftersom Sydafrika har vänstertrafik.

Att ha bil ger så mycket mer frihet på en resa. Man kan välja sin egen väg, och stanna till när man känner för det. Personligen älskar jag en roadtrip, och har gjort många runtom i detta väldiga land. För stort är det, och avstånden är ibland enorma. Från Johannesburg till Kapstaden är det nästan 160 mil! Det är många, långa raksträckor…

Roadtrip-3.jpg

Längs de nationella vägarna (de som har ett N före numret) som länkar Sydafrikas största städer finns det mackar med affär, matställen och bra toaletter med regelbundna (om än ibland ganska långa) intervaller. Men missa inte heller de mindre så kallade "padstal" (vägstånd) där man kan köpa lokalproducerat till bra priser, tex biltong (torkat, kryddat kött som är Sydafrikas absolut populäraste snacks), färsk och torkad frukt, nötter, kakor och en massa annat smått och gott.

TÄNK PÅ ATT det finns en hel del fartkontroller längs Sydafrikanska vägar, både stationära och mobila. Hyrbilsföretaget har rätt att dra eventuella böter från ditt kreditkort, och lägger oftast på en administrationsavgift om runt R200. Det är olagligt för en polis att kräva kontanter på plats om du blir stoppad för fortkörning. Även om det inte är jättevanligt så existerar naturligtvis korrupta trafikpoliser. Betala aldrig en muta, utan insistera på en officiell bot.

Sydafrikaner är impulsiva och otåliga förare, så se till att ha koll på dina medtrafikanter. Dåligt avstånd och riskfyllda omkörningar är vanligt, framförallt i städerna. Minibusstaxiförarna är de absolut värsta; de stannar ofta utan minsta tecken, tränger sig och är allmänt aggresiva. Håll avstånd och ge dig inte in i en "diskussion". Var observant vid trafikljus; nästan alla fortsätter köra vid orange och många en bit in på rött. Så även om det är grönt för dig kan det komma någon flygande.

Det går att hyra gps, vilket kan vara bra att ha framförallt i städer där det ofta är krångliga enkelriktade system. Men se till att ha en bra karta också. När du kommer ut på landsbygden är gpsen inte alltid tillförlitlig. Kolla alltid hotellets "how to get here"; de är ofta väldigt bra och detaljerade, framförallt där gps inte fungerar.

Du behöver inte tanka själv; alla mackar har anställda som gör detta åt dig. De kan även tvätta vindrutan, kolla vatten, olja och lufttryck. Ge dem lite dricks, R5-10 räcker bra. Dricks gäller även på obetalda parkeringar där det ofta finns parkeringsvakter. De är ibland officiella, ibland inofficiella och i allmänhet alltid trevliga och gör det de ska: håller koll på din bil och hjälper dig att backa ut (vid matvaruäffärer hjälper de ofta också till att lassa in varorna i bilen och rulla tillbaka shoppingvagnen).

Ha aldrig värdesaker synligt i bilen, varken när du kör eller har parkerat, och ha alltid dörrarna låsta. Detta skrämmer upp många, men är bara en "rather safe than sorry" strategi. På de tio år jag har bott i Sydafrika (och kört bil nästan dagligen) har jag aldrig råkat ut för "smash and grab" eller att någon har försökt ta sig in i bilen. Som alltid när du kör i städer du inte känner till, undvik områden som känns ruffiga.

MINA ROADTRIP FAVORIT är Karoo, den mäktiga halvöknen i Sydafrikas inre som sträcker sig över en yta lika stor som Sverige. Här är vägarna spikraka, och försvinner ur sikte någonstans bortom horisonten. Lång bort i fjärran skymtar en bergskedja, och närmare vägen är det enda som bryter monotonin en och annan vindpump som fyller vattenhålen för de tåliga får som betar dessa karga marker. Karoo har en skönhet som det tar ett tag att ta till sig, men är det något man har gott om i Karoo så är det just tid.

Roadtrip-1.jpg
Roadtrip-1-3.jpg

Helt plötsligt dyker sedan en liten stad upp, grön och frodig eftersom bosättningarna koncentrerades runt de få vattenkällorna. I Karoo finns flera historiska städer där man kan bo i fina miljöer och äta Sydafrikansk boerekos (husmanskost). Missa inte Graaf Reinet, en av Sydafrikas äldsta städer och det charmiga guest houset Andries Stockenstroem med sin välkända restaurang Gordon's där det serveras lokalproducerad "slow food".

Roadtrip-5.jpg
Typisk gatubild i en liten stad i det stora ingenting som Karoo utgör

En annan liten pärla finns ungefär halvvägs längs den långa vägen från Johannesburg till Kapstaden. Bloemhof Karoo tillhörde en gång Dr Christian Barnard (som utförde väldens första hjärttransplantation). Sprakande brasor på vintern, kalla gin & tonics på sommaren, hemlagad mat och wake-up call från gårdens gåsflock gör detta till en upplevelse som är lite mer än ett vanligt hotell.

Massor av bra tips om Karoo finns på Karoo Space

Roadtrip-1-2.jpg
Vem skulle inte vilja vila här efter en lång dag på Karoos vägar?
Roadtrip-2-2.jpg
Gårdens väckningspatrull

Följ mitt råd: ta en roadtrip i Sydafrika! Du kommer inte ångra dig.

Roadtrip-2.jpg
Roadtrip-2-3.jpg

2016-07-14 10:43 2 kommentarer
Kategori: Allmänna tips, Karoo

Anonym 1684002284

Jag har bott i Sydafrika över 10 år, och jobbar med resor på många olika sätt: som reseproducent, guide, skribent och bloggare. Här delar jag med mig av mina bästa resetips, och personliga berättelser ur mitt liv på resande fot i Sydafrika.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206