Resefotografen

6 tips för bättre resefoton med mobilen

2013-04-08 17:00 2 kommentarer

Jag älskar att plåta med mobilen. Det är ett av de bästa sätten att lära sig om foto. Du behöver inte fundera på tekniken, oftast är det bara en knapp det du behöver använda. Mobilfoto lär dig att utveckla ditt fotografiska seende och att slappna av när du plåtar. Än så länge håller de kanske inte för att publicera i Vagabond, men resultatet är gott nog för webben! Här är några tips som kommer att höja dina bilder!

Bild

Tänk på bakgrunden
En av de absolut viktigaste sakerna att tänka på när du vill ta en bra bild är att inte låta bakgrunden störa huvudmotivet. När du fotograferar med en systemkamera så har du ofta möjligheten att "sudda" bakgrunden, dvs ditt motiv är skarpt och allt bakom blir oskarpt. Det gör att även rörig bakgrundsmiljö mjukas upp och inte stör bilden. När du fotograferar med din mobilkamera så har du oftast inte den möjligheten eftersom allt oftast blir lika skarp. Då gäller det hålla extra koll på vad som finns bakom ditt motiv. Placera en enfärgad vägg, ett enkelt golv eller en tom himmel som bakgrund.

Bild

Välj vad som skall vara med
Likt när du fotograferar med en "bättre" kamera är det viktigt att du väljer vad du vill ha med i bildrutan. En bild skall inte innehålla allt, varje bild är ett utsnitt ur en större historia. Istället för att försöka få med allt, välj ut det som är viktigt och som tillför något till bilden, ta bort allt annat.

Bild

Gå nära
Henri-Cartier Bresson kläckte det geniala citatet "Om dina bilder inte är bra nog så är du inte nära nog". Det gäller i allra högsta grad för mobilbilder! En stor skillnad mellan en proffsfotograf och en amatör är att proffset vågar gå många steg närmre.

Bild

Plåta detaljer
Håll ögonen öppna efter de små sakerna. En konstig gaffel, en inskription på en vägg eller de vackra formerna i morgonkaffets bubblor. Det mänskliga ögat tycker om bilder som är konkreta, där det enkelt går att se vad som är viktigt. Ofta glömmer vi att stanna upp och ta in små objekt runt om oss vilket gör att detaljbilder belyser det som finns överallt men som vi aldrig ser.

Bild

Använd svartvitt
En del mobilkameror kan ha lite problem att få färgerna i bilderna rätt. Ibland så ser det inte speciellt snyggt ut, helt enkel. Att göra om bilderna till svartvitt gör att du dels blir av med det här problemet, dels så blir fotot mindre rörigt i allmänhet. Det finns flera olika appar att ladda ner där du enkelt kan ställa om till svartvitt.

Bild

Lek!
När du plåtar med mobilen känns det inte lika dödsseriöst som när du drar fram systemkameran med teleobjektivet. Låt dig själv leka loss och testa nya saker med mobilkameran. Tack vare mobilens lilla storlek har du möjlighet att skjuta från vinklar som hade varit omöjligt med en systemkamera.

2013-04-08 17:00 2 kommentarer

Anonym 964940510

Fotograf, skribent, minimalist. Planerar att äta det mesta som finns på jorden innan jag dör. Jag släppte nyligen en bok: Hide In Plain Sight - 100 inspiring ways to improve your travel photogography. Bloggar även på www.thezenphotographer.com.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206