Langkawi

Världsdel: Asien · Land: Malaysia · Valuta: ringgit · Lokal tid: 15:42

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Langkawi ligger i nordvästra Malaysia, nära den thailändska gränsen, cirka 30 km från fastlandet, och är en ögrupp bestående av drygt hundra öar. Det är dock bara huvudön Pulau Langkawi som har någon bofast befolkning att tala om.

Langkawi är Malaysias populäraste semesterparadis. Hit kommer man i första hand för att sola och bada längs vita korallstränder. Kanske enkla dagsutflykter bland djungelklädda berg och vattenfall, ut bland öarna, eller en shoppingrunda (Langkawi är befriat från skatter på varor som tobak och alkohol). Men i första hand åker man till Langkawi för att ta det extremt lugnt under vajande kokospalmer.

Här finns playor som är fullproppade med lyxresorter, men också romantiska "hemliga" stränder där man kan vara helt för sig själv. Hyr en bil och åk längs kusten. Eller ta en tur ut på landsbygden, där vattenbufflar trampar omkring i risfälten och livet går sin gilla gång.

Historia

1986 blir Langkawi en skattefri zon och öarna upptäcks på allvar av turisterna. Visst finns det en historia innan detta, men på det stora hela har Langkawi fört en ganska sömnig tillvaro som en isolerad glesbygdsprovins i de olika sultanat eller federat som ön har tillhört genom århundradena. Dock, är ön omtalad i litteraturen som en mytologisk plats där bland annat Garuda, den mytologiska fågel som tillhörde guden Vishnu bodde.

Ta sig dit

Flyg: Reguljärt via Bangkok, Singapore eller Kuala Lumpur. Air Asia och Malaysian Airlines är några operatörer som flyger till Langkawi via någon av dessa destinationer. Apollo är enda svenska paketreseföretaget som har direktflyg till Langkawi. Apollo har även
paketresa till Langkawi i kombination med thailändska ön Koh Lipe. Ving har också paketresor till Langkawi, men inte med
direktflyg.

Båt: går från Kuala Perlis eller Kuala Kedah på fastlandet, och ön Penang. Det går också färjor dagligen från Koh Lipe under högsäsongen och från Satun i södra Thailand. Färjorna anländer till Kuah, som är den största staden. Flygplatsen ligger på västkusten, nära några av de största badorterna.

Ta sig runt

Det bästa sättet att upptäcka och ta sig runt Langkawi är med hyrbil eller motorcykel.
Att hyra ett fordon för en dag är relativt billigt, men tänk på att det är vänstertrafik och att vissa kör som krattor. Var noga med att försäkring ingår. Taxi är också ett alternativ, men betydligt dyrare. Många resebyråer arrangerar också turer runt Langkawi, eller ut bland de kringliggande öarna med båt.

Boende

På Langkawi finns en del budgetboende, men här finns också några av de mest exklusiva hotellen i hela Malaysia.
På www.langkawi-online.com kan man se en del av utbudet, och även boka. Många hotell har rabatter om man bokar online eller under lågsäsong.

Vårt val: Meritus Pelangi Beach Resort & Spa ligger på stranden Pantai Chenang och är ett stort utspritt komplex med de flesta bekvämlig­heter man kan önska, oavsett om man är på smekmånad eller reser med barn. Nära till allt. Dubbelrum från 1 250 kr/natten. meritushotels.com.

Casa del Mar är ett boutiqehotell som också ligger längs med Pantai Chenang. Här finns bara 32 rum och är alltså ett något intimare boende. Dubbel­rum från 2 165 kr/natten.
casadelmar-langkawi.com.

Tanjung Rhu Resort ligger avskilt vid Tanjung Beach och passar den som vill komma bort från allt, njuta av absolut avskildhet i lyxig omgivning. Dubbelrum från 3 220 kr/natten. tanjungrhu.com.my.
AB Motel är ett bra alternativ för backpackern eller för dig som reser med begränsad budget. Här kan du övernatta

Nattliv och nöjen

Det finns två nattklubbar på Langkawi, den ena är Sun Bar – som ska uttalas Samba om man vill ge ske av att ha koll – och den andra är Eagle Rock som har livemusik. Längs med Pantai Chenang ligger några strandbarer varav Bar Babylon är en favorit bland invånarna och där det bjuds på eldshower och ett blandat klientel.

Stränder

Pantai Cenang. Den turist- och hotelltätaste stranden på Langkawi, dock betydligt lugnare under lågsäsong. Här finns bra utbud på vattensporter.

Pantai Tengah. Sex kilometer lång strand med mycket hotell, på sydspetsen av Palau Langkawi. Lugn strand med klart vatten, brännmaneter kan förekomma.

Pantai Kok. Kring denna strand på västkusten finns nästan bara förstaklassboende. Var tidigare känd som Langkawis finaste strand, tyvärr har intrycket förstörts något av den stora marina som byggdes nyligen.

Pantai Pasir Hitam. Smal strand i norr, känd för sin svarta sand.

Tanjung Rhu. En av de bästa stränderna på ön, ligger ganska isolerat på norra sidan av Langkawi.

Mat

De bästa restaurangerna på ön ligger längs med Pantai Chenang, i huvudstaden Kuah eller på de olika hotellen. På Langkawi finns många olika kök och eftersom turismen är så etablerad kan du förutom de tre inhemska köken – malaj, kinesiskt och indiskt – hitta mexikanska restauranger, hamburgerhak och givetvis thaimat.

Nasi Lemak. Risbaserad rätt smaksatt med kokosnöt. Serveras ofta med Sambal Ikan Bilis – friterad och torkad anjovis. Äts ofta till frukost i Malaysia, paketerad i ett bananblad.

Satay. Grillspett, oftast nöt eller kyckling, ibland kanin eller hjort. Marineras och träs på bambupinnar, serveras med sallad, jordnötssås och ketupat, en malaysisk riskaka.

Ikan Bakar. Grillad fisk. Marineras i kryddor och kokosmjölk, lindas in i bananblad och grillas.

Ayam Masak Merah. Kryddig kyckling med tomatsås. Populär lokal rätt.

Sevärdheter

Al-Hana Moskén. Vacker moské bland palmerna i CHOGM Park, Kuah.

Langkawi Bird Paradise. Naturskön tropisk park med flera hundra fågelarter.

Langkawi Crystaal, 1804 Jalan Kisap, Kuah, wwwlangkawicrystaal.com. Glas är en lokal specialitet, här kan man se hur det tillverkas.

Bergbanan, www.langkawicablecar.com. I närheten av Pantai Kok finns en bergbana som åker upp på en bergstopp med oslagbar utsikt.

Kryssa genom mangroveträsken. Naturnära upplevelse som erbjuds av flera arrangörer. OBS. Vissa arrangörer matar vilda djur som en del av spektaklet, vilket är hänsynslöst ur ett ekologiskt perspektiv. Stöd inte dessa!

Shopping

Langkawi Fair. Shoppingcenter vid färjeläget i Kuah. Mest souvenirer.

Pasaraya Hiong Kong. Stormarknad i Kuah med det mesta mellan himmel och jord, billigt. Bland annat sprit och märkeskopior

Pasar Malam. Nattmarknad i Kuah som halls en gång i veckan på olika platser.

Oriental Village. Något mer "upscale" shoppingcenter norr om Pantai Kok.

Säkerhet

Langkawi är en lugn och säker ö. Normala säkerhetsåtgärder gäller. Polis, tel 999, ambulans och brandkår, tel 994

Läsning om Langkawi