• Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Här är världens bästa restauranger

    Kan en restaurang vara värd en resa? Ja, åtminstone enligt Guide Michelin.
    Vagabond har hela listan över världens trestjärniga krogar.

    Här är världens bästa restauranger
    Sushi Shikon i Hongkong har belönats med tre stjärnor i Guide Michelin för sin fantastiskt goda mat.

    Nyligen presenterade Guide Michelin vilka svenska restauranger som fått stjärnor i deras prestigefyllda guide. Totalt har 13 restauranger belönats med stjärnor. De båda Stockholmsrestaurangerna Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén har till och med förärats två stjärnor.

    Men ännu har ingen nått upp till högsta omdömet tre stjärnor, vilket innebär att restaurangen lagar exceptionellt god mat och därmed är värd en resa.

    Några som däremot har gjort det är Diverxo i Madrid, L'Assiette Champenoise i Reims och Bo Innovation i Hongkong som är tre av årets åtta nykomlingar på toppen. Särskilt imponerade blev inspektörerna av restaurangerna i Asien.

    – Våra inspektörer var glada att se att kvaliteten på matlagningen i Hongkong och Macau ständigt ökar. Ett bevis på det är det nya rekordet på 72 stjärnmärkta restauranger. Vi är också häpna över hur många internationella restauranger som lockats till Hongkong, staden har blivit en magnet för fin matlagning från hela världen, säger Michael Ellis, direktör på Guide Michelin i ett uttalande.

    Totalt finns nu 110 trestjärniga restauranger i världen.

    Den första guiden från däcktillverkaren Michelin kom ut år 1900 och innehöll information om var man kunde tanka, hur man bytte däck och lampor på bilen samt var man kunde övernatta och stanna för att äta. Syftet var att få folk att resa ut på den franska landsbygden och på så sätt sprida intresset för bilar samt att de skulle slita på däcken så att de var tvungna att köpa nya.

    På 30-talet började man dela ut stjärnor till restaurangerna i guiden. En stjärna betyder det att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori. Två stjärnor betyder att restaurangen är så bra att den är värd att ta en omväg för och får en restaurang tre stjärnor betyder det att maten är så bra att restaurangen är värd en resa i sig.

    Inspektörerna utgår ifrån fem kriterier när de bedömer maten:

    • Kvaliteten på råvarorna.
    • Hantverket – det vill säga smaken och tillagandet.
    • Personligheten – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
    • Värde för pengarna.
    • Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

    Här är världens alla 110 trestjärniga restauranger:

    ENGLAND
    Gordon Ramsay, London
    Alain Ducasse at the Dorchester, London
    Fat Duck, Berkshire
    Waterside Inn, Berkshire

    TYSKLAND
    Schwarzwaldstube, Baiersbronn
    Restaurant Bareiss, Baiersbronn
    La Vie, Osnabrück
    Vendôme, Bergisch-Gladbach
    Amador, Langen
    Victor's Gourmet Restaurant Schloss Berg, Perl
    GästeHaus, Saarbrücken
    Waldhotel Sonnora, Wittlich/Dreis
    Aqua, Wolfsburg
    La Belle Epoque, Lübeck
    Überfahrt Christian Jürgense, Rottach-Egern – NY 2014!

    SCHWEIZ
    Philippe Rochat, Crissier
    Schauenstein, Furstenau

    BELGIEN
    De Karmeliet, Brygge
    Hertog Jan, Brygge

    Hof Van Cleve, Kruishoutem

    NEDERLÄNDERNA
    De Librije, Zwolle
    De Leest, Vaassen – NY 2014!

    Italien
    Da Vittorio, Brusaporto
    Dal Pescatore, Canneto Sull'Oglio
    Enoteca Pinchiorri, Florens
    La Pergola, Rom
    Le Calandre, Rubano
    Piazza Duomo, Alba
    Osteria Francescana, Modena
    Reale, Castel di Sangro – NY 2014!

    Spanien
    Arzak, San Sebastian
    Akelare, San Sebastian
    El Celler de Can Roca, Girona
    Martín Berasategui, Lasarte-Oria
    Sant Pau, Sant Pol de Mar
    Azurmendi, Larrabetzu
    Quique Dacosta, Dénia
    Diverxo, Madrid – NY 2014!

    Frankrike
    L'Arnsbourg, Baerenthal
    Maison Lameloise, Chagny
    Michel Guérard, Eugénie-les-Bains
    Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse
    Auberge de l'Ill, Illhaeusern
    La Côte St Jacques, Joigny
    Bras, Laguiole
    Paul Bocuse, Lyon
    Le Petit Nice, Marseille
    Flocons de Sel, Megève
    Le Louis XV-Alain Ducasse, Monte Carlo
    Le Meurice, Paris
    L'Ambroisie, Paris
    Arpège, Paris
    Le Bristol, Paris
    Ledoyen, Paris
    Pierre Gagnaire, Paris
    Astrance, Paris
    Le Pré Catelan, Paris
    Guy Savoy, Paris
    Troisgros, Roanne
    Régis et Jacques Marcon, Saint Bonnet le Froid
    Le Relais Bernard Loiseau, Saulieu
    Pic, Valence
    Georges Blanc, Vonnas
    La Résidence de la Pinède, Cannes
    L'Assiette Champenoise, Reims – NY 2014!

    JAPAN
    Chihana, Kyoto
    Hyo-tei, Kyoto
    Kikunoi Honten, Kyoto
    Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto
    Mizai, Kyoto
    Kichisen, Kyoto
    Nakamura, Kyoto
    Kashiwaya, Osaka
    Taian, Osaka
    Fujiya 1935, Osaka
    Koryu, Osaka
    Cà Sento, Kobe
    Komago, Kobe
    Wa Yamamura, Nara
    Joël Robuchon, Tokyo
    Kanda, Tokyo
    Ginza Koju, Tokyo
    Quintessence, Tokyo
    Sukiyabashi Jiro Honten, Tokyo
    Sushi Mizutani, Tokyo
    Ishikawa, Tokyo
    Esaki, Tokyo
    Sushi Saito, Tokyo
    Azabu Yukimura, Tokyo
    Usukifugu Yamadaya, Tokyo
    Ryugin, Tokyo
    Sushi Yoshitake, Tokyo
    Koan, Shonan

    HONGKONG
    Lung King Heen
    Bo InnovationNY 2014!
    Sushi ShikonNY 2014!
    8 ½ Otto e Mezzo
    L'Atelier Joël Robuchon

    MACAO
    Robuchon a Galera
    The Eight 8NY 2014!

    NORDAMERIKA
    Chef's Table at Brooklyn Fare, New York
    Eleven Madison Park, New York
    Jean Georges, New York
    Le Bernardin, New York
    Per Se, New York
    Masa, New York
    Daniel, New York
    The French Laundry, Napa Valley
    The Restaurant at Meadowood, Napa Valley
    Alinea, Chicago

  • Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!