• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens mest sällsynta val har fångats på film

  En individ av arten Balaenoptera omurai har fångats på film av forskare utanför Madagaskar. Det är den första gången någon har lyckats filma den sällsynta arten som blev identifierad av forskare först 2003.

  Det historiska fyndet gjordes av en grupp internationella forskare under ledning av marinbiologen Salvatore Cerchio. Under de två senaste åren har de studerat och samlat data om det sällsynta däggdjuret.

  Det är inte mycket som är känt om arten och länge förväxlade man omurai-valen med en annan art i samma familj – Brydes fenval.

  Det man vet har man fått reda på genom att studera ett fåtal individer utanför Japan och ett 20-tal valar utanför Madagaskar. Arten är mellan 8 och 12 meter och varje individ har en unik och asymmetrisk färgpigmentering där den vänstra delen av underkäken är mörk och den högra delen av underkäken är mörk. 

  Filmen har fått stor uppmärksamhet bland marinbiologer världen över eftersom det är den första gången  som en levande val fångats på film. På grund av att den setts så få gånger befarade man fram tills nyligen att den var utrotningshotad, enligt Daily Mail. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!