• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Redaktionen tipsar: 5 alternativa weekendstäder att besöka i vår

  Är du resesugen men osugen på att trängas med de stora turistmassorna som London och Barcelona lockar till sig? Har du redan gjort Amsterdam, Prag och Paris? Kolla in de här trevliga städerna som är perfekta för en weekendsemester.

  Gammalt möter nytt i Baku.

  1. Baku – Kaukasus möter Dubai 

  Ryskt, arabiskt och europeiskt – i Baku får du lite av vardera. Staden som ligger på en udde i det Kaspiska havet är en salig smått kaotisk blandning av antika ruiner, sovjetisk arkitektur, traditionella ullmattor och höga och extravaganta skyskrapor byggda av oljepengar.

  I den gamla muromgärdade staden som är dammig av öknen äter du smördrypande nötbakelser som du sköljer ned med en kopp kryddig chai. Därefter besöker du det eviga infernot vid berget Yanar Dag – en naturlig eldvägg cirka 20 minuters bilväg utanför staden som har brunnit så länge folk kommer ihåg.

  På kvällen tar du fram den stora plånboken, beställer bord på en fin restaurang för att sedan festa loss med stadens till stor del internationella befolkning på någon glamourös takbar på förslagsvis Hilton eller Hyatt. 

  Ta dig hit: Flyg tar cirka sex timmar från Stockholm, Landvetter eller Köpenhamn med en mellanlandning. 

  Titantic Belfast ligger på samma plats som RMS Titanic byggdes på. Museet öppnade 2012 och är ett av stadens främsta attraktioner.

  2. Belfast – spännande matstad nära till storslagen natur

  För många är Belfast synonymt med bomber, IRA och blodiga konflikter. Men även om såren är färska så befinner sig Nordirlands huvudstad i en ny era. Här finns så klart de politiska muralmålningar på husväggarna och fredsmuren som en gång skilde protestanter och katoliker åt, men också ståtliga renoverade viktorianska byggnader, och spännande museum som det påkostade Titantic-museet eller familjevänliga vetenskapsmuseet W5.  

  Idag finner besökare en livlig och modern storstad där nyöppnade restauranter som Coppi och OX blandas med hundraåriga tavernor och pubar som lokalbornas favorit Whites och nationalskatten Crown Liqour Saloon.

  Förutom att erbjuda en uppsjö av spännande restauranger så ligger staden inbäddad i ett vackert och vilt landskap med sevärdheter som sagolika Giants Causeway och den nervpirrande hängbron Carrick-a-Rede inom nära räckhåll.

  Ta dig hit: Det finns inget direktflyg till Belfast från varken Stockholm eller Köpenhamn. Enklast är att mellanlanda i London. 

  En kyrka med ett långt namn: Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia.

  3. Valencia – istället för Barcelona

  Som ett Barcelona, men mindre. Och trevligare. Precis som sin betydligt turisttätare storasyster är Valencia resmålet för den som vill kombinera shopping, nattliv och sevärdheter med lata stunder på stranden. Stränderna ligger bara en spårvagnstur från stadskärnan.

  Tapasbarer finns i överflöd och synonym med staden är förstås paellan. Riset i den gula rätten odlas lokalt utanför Valencia.

  Ingen weekend här är komplett utan ett besökt på Palau de les Arts. I det futuristiska komplexet för konst och vetenskap hålls utställningar och landets största opera är inhyst i den hjälmliknande byggnaden.

  Vill du ha ut maximalt av din Valenciaweekend åker du hit under den årliga vårfestivalen Las Fallas som äger rum i mars.

  Ta dig hit: Det finns inget direktflyg till Valencia. Ett alternativ är att flyga till Alicante knappt 20 mil söder om staden.

  Charmiga Vilnius.

  4. Vilnius – charmigt alternativ till Tallinn och Riga

  Litauen är ett av Europas billigaste länder. Och huvudstaden Vilnius är inget undantag.

  Till skillnad mot övriga Baltländers huvudstäder, Tallinn och Riga, ligger Vilnius inte vid kusten. Här utgörs vattnet istället av floden Nersis som skär igenom staden.

  Det är främst stadens hjärta, den medeltida delen, som lockar turister. För den arkitekturintresserade varvas här renässans och barock med gotiska inslag. Precis bredvid gamla stan ligger den självutnämnda konstnärsrepubliken Užupis – som på många sätt påminner om Christiania i Köpenhamn. Ett måste under din weekend här.

  Missa heller inte KGB-muséet och att besöka någon av stans alla prisvärda kvarterskrogar med eget mikrobryggeri.

  Ta dig hit: Flera flygbolag flyger direkt från Sverige till Vilnius.

  Granada ligger vid foten av bergskedjan Sierra Nevada. Foto: Istock.

  5. Granada – historisk stad vid foten av Sierra Nevada 

  Vissa menar att ett av världens sju underverk finns i Granada. Men så är också 1200-tals borgen Alhambra något alldeles särskilt. Den moriska byggnaden är en av de mest imponerande uppvisningarna av islamsk arkitektur och är i sig själv en tillräcklig anledning till att besöka staden. Alla charmiga tapas- och flamencobarer får man med på köpet. 

  Förutom att besöka Alhambra som tronar över staden är en promenad genom de snäva gränderna i medeltidskvarteren El Albayzín ett måste. Att dricka en öl eller två på den pubtäta gatan Pedro Antonio de Alarcón och köpa en glass från "Los Italianos" (Calle Gran Vía de Colón 4) är också obligatoriskt. 

  Ta dig hit: Flera flygbolag flyger direkt till närliggande Malaga. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!