• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Val Gardena, Italien

  Vagabonds guide till Val Gardena i Dolomiterna.

  Guide: Val Gardena, Italien
  Torget med klassiska Hotel Posta och lyxiga Hotel Nives är samlingspunkten i Selva efter dagens vandring. Foto: Johan Marklund.

  Resa dit

  Paketresa: STS Alpresor, alpresor.se, Prima Travel, primatravel.com, och Wi-resor, wiresor.se, har vandringsresor med byn Selva di Val Gardena som bas, medan Temaresor utgår från granndalen Val di Fassa. En vecka med halv-pension kostar från 9 000 kr. 

  På egen hand: Tåg från Köpenhamn till Bolzano med 3 byten tar 14 timmar. Från Bolzano till byn Selva i Val Gardena tar du buss eller taxi (4 mil, 50 min).

  Bilvägen Malmö–Val Gardena är 130 mil och tar tack vare autobahn bara 12–14 tim.

  Om du flyger finns flera tänkbara ankomstflygplatser: Innsbruck (12 mil bort), Venedig (20 mil), Bergamo (27 mil) samt Milano och München (båda cirka 30 mil bort).

  Ta sig runt

  Gardena Card kostar 750 kr för 6 dagar. Gäller i alla sommaröppna liftar och kabinbanor samt på lokal-bussarna i dalen. Mer info på valgardena.it.

  Boende

  Bäst är att ha Selva eller Santa Cristina som bas för dagsvandringar. Men satsa också på att bo minst en natt i en rifugio/hütte uppe i bergen, till exempel Toni Demetz, tonidemetz.it, eller Pordoi, canazei.org. Räkna med ca 200 kr/natt för övernattning och 500 kr/natt för övernattning med halvpension.

  Hotel Christeinerhof, hotel-christeinerhof-valgardena.com, är ett enkelt och mysigt familjedrivet hotell i Santa Cristina. Del i dubbelrum från 600 kr/person med halvpension. 

  Boutique Hotel Nives, hotel-nives.com, ligger vid torget i Selva och har en av dalens bästa restauranger och fin spaavdelning med pool. Del i dubbel kostar från 1 000 kr/person med halvpension.

  Ultimat efterrätt i perfekt miljö. Apfelstrudel med alputsikt.

  Ultimat efterrätt i perfekt miljö. Apfelstrudel med alputsikt.

  Äta

  Under vandringarna äter du i bergsstugorna som varierar från små kyffiga och enkla serveringar till spatiösa finkrogar. Det är häftigt att besöka högt belägna stugor som Toni Demetz, Vicenza och Pordoi. Det är också skönt att äta rejäla luncher och sola på terrasserna till de större stugorna som inte är lika högt belägna, som Friedrich August Hütte, Rifugio Sandro Pertini och Cuca Hütte eller, lite lyxigare, på Rifugio Emilio Comici. I byn Selva är restaurangen på Hotel Nives en av de bästa.

  Vandra

  Det vimlar av välskyltade vandringsleder och det är sällan långt till nästa rifugio/hütte. På Val Gardenas turistbyrås sajt valgardena.it hittar du vandringstips och digitala vandringskartor att ladda ner.

  Från centrum i Selva går flera linbanor som tar dig upp på bergskammen. Du kan också ta lokalbussen till Plan de Gralba eller Passo Sella och börja vandringen där. Eller åka till Canazei i granndalen Val di Fassa, varifrån det finns flera linbanor upp på de omkringliggande bergen som har många fina leder.

  Åka skidor

  Val Gardena är en del av liftsystemet Dolomiti Superski som omfattar 12 byar, 464 skidliftar och 1 220 km pist och är tillgängligt med ett enda liftkort. Pisterna ligger på mellan 1 200 och 3 269 m ö h och är öppna från början av december till första veckan i april. Läs mer på dolomitisuperski.com.

  Utflykter

  1. Canazei

   Mysig by 2 mil söder om Selva med härligt alpgemyt och hus med snickarglädje i granndalen Val di Fassa. Ta bussen hit över Passo Sella och sedan liften tillbaka upp mot Sassolunga – och vandra tillbaka till Selva i Val Gardena.

  2. Cinque Torri

  Friluftsmuseum 5 mil öster om Selva, på platsen för skyttevärnen där italienarna låg och sköt på österrikarna (och vice versa) under första världskriget. Restaurang, vandringsleder och ett intressant historiskt museum. Läs mer på dolomiti.org/5torri

  3. Cortina d'Ampezzo

  Den klassiska skidorten, värd för vinter-OS 1956, där Ernest Hemingway satt och skrev och pimplade Amaronevin och där James Bond jagades av en ond östtysk skidskytt i Ur dödlig synvinkel (1981). Shopping och barhäng av hög klass. Ligger 6 mil öster om Selva. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!