• Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Bästa maten i Stockholms skärgård

    Med boken Öarnas mat tar skribenten Annika Edestrand och fotografen Lasse Burell med läsaren ut till skärgårdens uteserveringar, verandor och gårdsbutiker. Här tipsar Annika om var hon helst slår sig ner för en eldostburgare, hemmagjord lammkorv eller smörstekt gös i sommar.

    Bästa maten i Stockholms skärgård
    Ålö är en av många öar som bjuder på riktigt bra mat i Stockholms skärgård! Foto: Lasse Burell

    Lidö värdshus, Lidö

    När Lidö skulle bli en Zero Island, en fossilfri ö, fick värdshuset en klimatvänlig meny. På den delvis inglasade verandan serveras kall ramslökssoppa, smörstekt mälargös och crème brulée med rabarber. Om man inte bara vill njuta av en kopp kaffe, grönskan och det glittrande vattnet.

    Lidö värdshus paj

    Rabarber och sommar är en vinnande kombination på Lidö värdshus Foto: Lasse Burell

    Grönskande trädgård kring Lidö värdshus

    Grönskande omgivning på Lidö. Foto: Lasse Burell

    Bistro Sågen, Svartsö

    Mitt på Svartsö står en motorcykel parkerad på ett bartak. Bistro Sågens mat är som stämningen: avslappnad, genuin och närproducerad. Osten i eldostburgaren är från Ostmakeriet på Rindö, medan cheddarn på nachostallriken är från Väddö gårdsmejeri. Ta en drink och välj parasoll på gårdsplanen

    Bistro Sågen har hamburgare på menyn

    Eldostburgare på vit grillad ost. Foto: Lasse Burell

    Öl på Bistro sågen

    En öl på Sågen! Foto: Lasse Burell

    Stegsholms gårdscafé, Gålö

    Bara 30 minuter med bil från Slussen, inte långt från halvön Gålös havsbad, ligger Stegsholms gård. Caféet serverar allt från nybakade bullar till korv, på gårdens eget lammkött, och hamburgare med perfekt smält ost från Sanda gårdsmejeri. Det är lätt att bli kvar på uteserveringen.

    Mat på Stegholms Gård

    Lammkorv med paprikarelish på Stegholms gårdscafé. Foto: Lasse Burell

    Utö värdshus, Utö

    Den som kommer hit för de klassiska gäddquenellerna blir inte besviken. Men numera är det snarare berberekryddad hjort eller kikärtspannkakor med cashewyoghurt som präglar menyn. På värdshuset från 1800-talet ryms alla smaklökar och stilar – från mormors släktkalas till swimruntävlingen Ötillö.

    Utö Värdshus läckra mat

    Kikärtspannkaka med grillade grönsaker och cashewyoghurt på Utö värdshus. Foto: Lasse Burell

    Utö Värdshus

    Vackra Utö värdshus. Foto: Lasse Burell

    Båtshaket, Ålö

    Till Ålö tar man sig med fördel på cykel från grannön Utö i norr, eller med båt direkt till den vitriolgrå fiskkrogen precis vid vattnet. Familjeägda Båtshaket har serverat goda röror på rågbröd, rökta räkor och varmrökt lax med havsutsikt i över tjugo år. Det är fortfarande gott.

    Båthaket på Ålö bjuder på  fisk och skaldjur

    Båtshaket läckra korg med fisk och skaldjur. Foto: Lasse Burell

    Båthaket på Ålö

    En brygga direkt till Ålös kulinariska hjärta. Foto: Lasse Burell

    Nåttarö krog, Nåttarö

    Man hinner knappt fika på båtturen från Nynäshamn, men det gör inget. Bra att ha plats kvar för långbakat kött på surdegsbröd eller sommarsallad med inkokt lax och örtpesto när man gått de få stegen från båten till krogen. En Nåttarö:l från Nynäshamns ångbryggeri gör verandalunchen komplett.

    Nåttarö krog mat och öl

    En öl och riktigt god mat på Nåttarö. Foto: Lasse Burell

    Öarnas mat – Skärgårdsutflykter till krog, gård och brygga

    När skribenten Annika Edestrand och fotografen Lasse Burell gav sig iväg på matspaning bland öarnas krögare, bagare och gårdsbutiker, kom de tillbaka med tio olika historier om energiska, initiativrika, orädda och envisa personer.

    Köp boken här!

    Öarnas mat bok

    Köp boken på Bokus!

  • Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!