• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Äventyr i Funäsdalen – 4 härliga dagsturer

  Funäsdalen är Härjedalens ute- och äventyrscentrum. På gränsen till Norge och utmärkt för vandring men också lite udda aktiviteter som klättring och att paddla kanot. Vi tipsar om 4 dagsturer du inte vill missa!

  Äventyr i Funäsdalen – 4 härliga dagsturer
  Från Funäsberget har man utsikt över bland annat Sylarna och norska gränsen. Foto: Helle Kikerpuu

  Funäsdalen är huvudorten i Funäsfjällen – utemeckat i Härjedalen med 423 kilometer MTB-led, 60 toppar över 1 000 meter och 200 fjällsjöar. Här vimlar det av möjligheter för friluftsfrälsta. För att kunna uppleva olika delar av Funäsfjällen är bil att föredra. För stockholmare finns ett alternativ i form av bussen Härjedalingen.

  Det finns gott om boenden i Funäsdalen och runt om i grannorterna Tänndalen, Ramundberget och Bruksvallarna. Några exempel är STF Funäsdalen VandrarhemHotell Funäsdalen och Funäs Ski Lodge.

  Hamrafjället Runt

  Bila eller bussa till Tänndalen, där startar vandringen Hamrafjället Runt. Turen är ett rejält dagsverke på 20 kilometer men belöningen är riklig och konstant med vacker fjällutsikt och orkidéängar.

  Läs mer om turen här!

  Kanot på Ljusnan

  En kanotdag längs Ljusnan gör sig utmärkt som dagstur för hela familjen. Kanot går att hyra hos Topsport Funäsdalen, ta sedan bilen till Bruksgården där kanoterna och starten väntar. Möjligheter till bad och fiske längs finns längs vägen.

  Funäsdalen på cykel

  Cykelturen mellan Funäsdalen (med start vid Fjällmuseet) och Flon har en härlig mix av teknisk stig och grusväg. Du rullar på två genom barrskog och över myrar, med en svårighetsgrad som passar de flesta. Rundan är 25 kilometer och tar omkring 3 timmar att trampa.

  Gondol vs klättring

  Från Funäsdalsberget har man en fantastisk utsikt över dalen, men också över kringliggande berg och norska gränsen. Med gondolen kan alla som vill komma upp och ta del av utsikten. Från toppstugan kan man sedan bestämma om man vill vandra tillbaka ner i dalen eller gå kortare promenader, bland annat finns "Långa bergsturen" som är en av de 30 guldturer som finns i Funäsdalen. Första etappen bjuder på mäktiga utsikter, bland annat över Sylarna, medan andra hälften snirklar sig genom skog (kan vara rätt mycket mygg på sommaren).

  För den som vill ha lite mer utmaning att ta sig uppför berget finns Funäsdalsbergets Via Ferrata. En brant klättringsled med säkrad vajer längs leden och en maffig utsikt. Klättersele, hjälm och en kort genomgång av utrustningen finns att få av Topsports experter.

  Utsikt över Funäsdalen från Toppstugan. Foto: Helle Kikerpuu

  Utsikt över Funäsdalen från Toppstugan. Foto: Helle Kikerpuu

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!