Australienbloggen

Gisslandrama i Sydney - Uppdaterat

2014-12-15 16:16 Kommentera
Kategori: Sydney

Senaste nytt är att polisen har stormat caféet. Den beväpnade mannen som höll gisslan och ytterligare en person, ska ha dödats. Minst fyra människor är skadade.

********************************
Det kom ett tillkännagivande från Qantas att alla deras inflygningsrutter över Sydney hade ändrats tillfälligt, men att all trafik för övrigt skulle fortsätta som vanligt. En stund senare kom nyheten att en ensam man har tagit gisslan i Lindts café vid Martin Place i centrala Sydney. Dramat tog sin början 9.45 lokal tid.

sydney-hostage.jpg
En ur gisslan flyr från Lindts. Foto: Jason Reed/Reuters

Man tror att antalet människor som hålls som gisslan är färre än 20 och dessutom har en handfull lyckats smita ut på gatan sedan dramat började.
Dådet förefaller ha islamistiska förtecken, då men genom fönstren kunnat se att gisslan har tvingats hålla upp en flagga med religiöst budskap.

Martin Place ligger inte långt från Operahuset men ändå utanför de vanliga turiststråken.Snarare är Martin Place en del av Sydneys CDB (Central Business Distict); en lite småtrist del av staden, där det finns många kontor. Du möter alltså fler människor i kostym där snarare än i shorts och t-shirt. Det finns därför anledning att tro att de som är tagna som gisslan är lokalbor.
Polisen har fått kontakt med gisslantagaren och "för samtal med honom". Det har i lokala medier förekommit uppgifter om krav som ställts, men dessa har tagits bort efter en begäran från polisen. Att det skulle finnas bomber i lokalen har inte blivit officiellt bekräftat.

Under eftermiddagen (svensk tid) har man identifierat mannen som tagit gisslan. Det ska vara en självutnämnd "spiritual leader", som engagerat sig hårt mot att Australien har trupper i Afghanistan. I samband med det har han varnat för att detta skulle försämra Australiens säkerhet. Han har åtalats för att ha skrivit hatbrev brev till döda soldaters familjer.

Betydligt trevligare är nyheten att australier under hashtaggen #illridewithyou erbjuder sig att åka tillsammans med muslimer i kollektivtrafiken; allt för att förhindra att muslimer i Australien trakasseras pga det pågående gisslandramat.

bild-Twitter.png

2014-12-15 16:16 Kommentera
Kategori: Sydney

När Cook nästan upptäckte Sydney

2014-11-18 22:45 Kommentera
Kategori: Sydney, Historia

Minns du första gången som du kom till Australien? Det är klart att du gör! Själv kom jag från öster, eftersom jag hade flugit via USA. Efter en lång resa kändes de sista tre timmarna från Auckland som ett litet skutt. Tasmanska sjöns klarblå vatten syntes långt där nere genom flygplansfönstret.

endeavour.jpg
En replika av HMS Endeavour på besök i Göteborg

Den förste europé som siktade Australiens östra kust var James Cook på sitt fartyg HMS Endeavour. Dock får vi väl förmoda att det var någon utkik, som var den som först såg land.
Det hela hände sig under Cooks första långresa; en resa för vilken det fanns två syften. Dels skulle man studera en venuspassage; dvs man ville se planeten Venus passera framför solskivan. Observationen skulle tillsammans med observationer på andra platser på jorden kunna användas för att bestämma avståndet till både Venus och solen.
På dagen för passagen var vädret klart och soligt som så ofta på Tahiti. De medföljande vetenskapsmännen var mycket nöjda med sina observationer. Tråkigt nog skulle resultaten senare visa sig oanvändbara. De mätinstrument, som vid denna tid fanns att tillgå, var inte exakta nog.
Dels fanns det ett andra, hemligt syfte med resan. I England ville man att Cook fann den stora, sydliga kontinenten och satte den brittiska flaggan i dess jord. Det var en allmän uppfattning att det någonstans långt söderut skulle finnas en stor landmassa, som skulle väga upp de stora kontinenterna, som fanns på det norra halvklotet.
Cook gjorde flera tappra försök att hitta det nya landet. Efter några månaders runtflackande i södra Stilla Havet stötte han på Nya Zeeland, som holländarna redan hade upptäckt. Cook seglade dock runt både Nordön och Sydön och kartlade deras kuster minutiöst.
Därefter fortsatte han rakt västerut mot, som det skulle visa sig, Australien.
Kan man tro att Cook dansade en liten jigg på akterdäck för att fira upptäckten av Australien? Troligen inte, han insåg troligen att det land man nu såg var den östra delen av kontinenten New Holland, som varit känt redan i ett par hundra år. Just holländare hade gjort strandhugg på västra och norra kusten på väg till sina kolonier i sydöstra Asien, och då konstaterat att landet var hett, kargt och fullständigt oanvändbart. Cook annekterade emellertid bums östra Australien för den engelska kronans räkning.

botany_bay.jpg
Botany Bay

Platsen de hade hamnat på var Botany Bay, som ligger drygt 15 kilometer från det, som idag är centrala Sydney. Först gav Cook viken namnet Stingray Bay, eftersom man såg många stingrockor i vattnet.
Efter några dagars otroliga upptäckter ändrade han emellertid namnet till Botany Bay. Med på resan var nämligen det två botanisterna: Joseph Banks och den svenske Linnélärjungen Daniel Solander. Dessa herrar var väldigt entusiastiska för att inte säga uppspelta. Allt var ju nytt! Kanske erfor de samma som förstagångsbesökaren i Australien gör: Allt är så annorunda! Växterna har ett främmande utseende, djuren ser minst sagt konstiga ut, ljuden – inte minst fågellätena är helt olika jämfört med i Europa. Det doftar annorlunda, när du promenerar genom en park eller i ute i bushen.
Banks och Solander samlade in, dokumenterade och lät avbilda mycket av det som man såg.
Väl hemma i London tog Joseph Banks åt sig det mesta av äran för det som hade upptäckts under resan. Det är först på senare år som man lutar åt att Daniel Solanders roll var betydligt större än bara agera medhjälpare åt den kände och inflytelserike Banks.

banks-solander.jpg
Banks och Solander

I en rapport rekommenderade Banks Botany Bay å det varmaste som en framtida plats att starta en koloni på. Han skulle visa sig ha fel. När engelsmännen anlände med första flottan, båtar lastade med straffångar, till Australien, insåg man att jorden i Botany Bay var alldeles för mager för att kunna odla i. Dessutom var öppningen in i viken för stor, vilket gjorde att de ankrade skeppen inte var tillräckligt skyddade mot svallet från Tasmanska Sjön.

Kapten Arthur Phillips som hade befälet över the First Fleet, bestämde sig undersöka om viken några kilometer norrut kunde vara mer lämplig.
Så upptäckte man det som skulle komma att heta Port Jackson, och som med tiden skulle komma att bli Sydney. Som en av världens bästa, naturliga hamnar var valet ganska lätt: Här skulle kolonin ligga.

Så varför rekommenderade Cook och Banks inte den platsen? Pinsamt nog seglade de förbi hamninloppet och fortsatte norrut; ett av den store upptäckarens få misstag. Han gjorde en kort notis i sin loggbok, om att det möjligen kunde finnas en lämplig hamn där inne, men lämnade det till framtida sjöfarare att undersöka.

Om Kapten Cooks fortsatta resa utmed Australien östra kust kan du läsa här.

solander.jpg
Minnesmärke av Solander i Royal Botanic Garden

2014-11-18 22:45 Kommentera
Kategori: Sydney, Historia

Tidig kommunikation i Australien

2014-11-12 12:33 Kommentera
Kategori: Övrigt

Det har visat sig att man tidigt i Australien kände till och utnyttjade modern teknik...

After having dug to a depth of 10 feet last year, British scientists found traces of copper wire dating back 200 years and came to the conclusion that their ancestors already had a telephone network more than 150 years ago.

Not to be outdone by the British, in the weeks that followed, an American archaeologist dug to a depth of 20 feet, and shortly after, a story appeared in the New York Times: "American archaeologists, finding traces of 250-year-old copper wire, have concluded that their ancestors already had an advanced high-tech communications network 50 years earlier than the British".

One week later, Australia's Northern Territory Times, reported the following: "After digging as deep as 30 feet in his backyard in Tennant Creek, Northern Territory, Lucky Bunji, a self-taught archaeologist, reported that he found absolutely nothing. Lucky has therefore concluded that 250 years ago, Australia had already gone wireless."

wireless.jpg

2014-11-12 12:33 Kommentera
Kategori: Övrigt

Bokrecension - Lineup av Jonas Terning

2014-11-04 22:26 Kommentera
Kategori: Sydney, Litteratur, Kultur

lineup.jpg

Har du rest till Australien, eller någon annanstans, av fel anledning? Har du istället för att åka till en plats flytt ifrån något?Jonatan flyr från Sverige. Att Manly i Australien blir slutdestinationen är mer en slump. Det hade lika gärna kunnat bli Ibiza, Thailand eller Los Angeles.
Tyvärr springer han på olycksbröder och olyckssystrar, som likt irrbloss studsar runt i Manly, där varje kväll bjuder på nya fester med alkohol och droger.
Knark, trasiga relationer och surfing är nämligen fundamenten i Jonas Ternings debutroman Lineup.

Igenkänningsfaktorn, i alla fall av miljöerna i dagsljus, är stor. När Jonas berättar att olycksfågeln Jonatan slår sig ner på muren som avdelar Manly Beach från resten av Manly, vet jag var han menar. För ett år sedan satt jag själv på samma plats och skiftade kameralins. Jag vet också vilken del av stranden som är surfarnas.
Att Jonas Terning kan sitt Sydney förstår man snart. Namn på olika stadsdelar droppas ledigt (Bonuspoäng för Dee Why!), och beskrivningen av en bilresa in mot centrala Sydney är enda lång njutning som lämnar mig med en intensiv längtan till den stora, vackra staden.

Invändningar då? Personporträtten känns aningen tvådimensionella. Det är svårt att känna sympati för de trasiga människorna i boken, när det mesta barkar åt fel håll.

Å andra sidan kompenserar det målande berättandet mer än väl. Skulle du dessutom vara intresserad av surfing är du definitivt i hamn. I de avsnitten då Jonatan, för ögonblicket fri från allt inne på land, rider högst uppe på en våg, växlar närvarokänslan upp ytterligare några hack. Jag kisar mot solen, förnimmer smaken av salt i munnen och står själv på en sufringbräda strax bakom huvudpersonen.

Har du någon gång rest med ryggsäck till Australien kommer du att ha stor behållning av Jonas Ternings Lineup. Är du dessutom hängiven surfare är boken en fullträff; eller snarare en bommie.

manly-beach-surfer.jpg
Surfare, Manly Beach

2014-11-04 22:26 Kommentera
Kategori: Sydney, Litteratur, Kultur

Sydney – stort, vackert och inbjudande

2014-10-19 17:55 1 kommentar
Kategori: Sydney, Restips, Resa till Australien, Resa i Australien, New South Wales

DSC_0519.JPG

Duktigt jetlaggad har jag legat utslagen i ett dygn i sängen. Till sist har jag äntligen kvicknat till så pass att jag lyckats ta mig in till centrum. Det är söndag eftermiddag och besynnerligt ödsligt, där jag går mellan Sydneys kontorsskrapor ner mot hamnen. Plötsligt ser jag vatten mellan husen och till sist står jag vid Cirular Quay. Solen skiner och vattnet glittrar. En hamnfärja är på väg in och en annan på väg ut. Där borta ligger Operahuset! Jag andas in djupt och ler lite barnsligt; såsom en förälskad människa gör. Jag har också en bestämd känsla av att min kärleksaffär med Sydney kommer att bli mycket långvarig.

DSC_0281.JPG

Att kategorisera denna artikel som restips är lite som att säga att man mår bra av att äta grönsaker; dvs det uppenbara. Sydney är mitt första restips till Australienresenären, och speciellt till dig som kommer till Australien för första gången. Givetvis ska du inleda din vistelse Down Under här.

DSC_0108.JPG

Vad är det egentligen, som gör att alla som kommer till Sydney trivs så bra? Varför vinner staden diverse omröstningar som bästa turiststad/favoritresemål? Varför är det fullständigt självklart för mig att besöka Sydney nästa gång jag kommer till Australien, fastän jag varit där fyra gånger redan?
Kanske är det för att Sydney är så lättillgängligt. Du behöver inte ha någon kompis som kan visa dig godbitarna. Du hittar dem ändå. Allt ligger där som ett gigantiskt smörgåsbord. Det är bara att ta för sig.
Staden är väl turistanpassad, vilket kanske kan kännas jobbigt för den vane resenären, men kännas tryggt för den som inte har upplevt ett tjogtal ryggsäcksäventyr i Asien . Det går snabbt att hitta information. Det går fort att ta sig mellan de olika stadsdelarna.
Det är en sak till: Sydney är så förbaskat vackert!

circular quay.jpg
Circular Quay

Sydney är Australiens äldsta stad. Det var här som engelsmännen grundade den första straffångekolonin för drygt 220 år sedan. Staden är alltså rena barnet i jämförelse med Europas storstäder.
Idag är Sydney Australiens största stad med 4,5 miljoner invånare. Det är också en vidsträckt stad; det tar flera timmar att resa från de norra förorterna till de sydligaste om man ger sig på att köra bil den sträckan. De flesta här bor i eget hus, vilket har gett en till ytan stor stad.

Listan på saker som går att göra i Sydney är så löjligt lång. Vad man till sist väljer beror på vad som man själv tycker är intressant. Sydneys klubbliv drar folk från hela världen. Det är inte min grej, men när jag pluggade i Sydney hade jag en klasskamrat som kom hålögd till skolan varje dag efter ännu en natt ute.

Låt mig ändå försöka ge några förslag att börja med:

bondi.jpg

Du kommer antagligen att vilja besöka någon eller flera av Sydneys stränder. Bondi Beach är den mest berömda men det finns många fler att välja på. En dag med fint väder är det skönt att hoppa i Stilla Havet och svalka sig lite.

sydney-by-night.jpg

Ta den klassiska promenaden längs med vattnet från Circular Quay bort till Operahuset. Ströva sedan tillbaka samma väg och fortsätt vidare mot the Rocks, Sydneys äldsta del.
Är du intresserad av botanik är det självklart att besöka Royal Botanic Garden, som ligger ett stenkast från Operahuset.

fort-denison.jpg
Fort Denison

Åk med på en kryssning i världens vackraste hamn! Den enklaste varianten är båtresan från Circular Quay till Manly med den lokaltrafikens färjor. Du passerar förbi Operahuset (passa på att ta fina bilder med Sydney skyline i bakgrunden!) och fortsätter österut förbi Fort Denison, som en gång var ett fängelse. Strax innan hamninloppet styr hamnfärjan norrut och lägger till vid Manly, vars stora strand kanske är den finaste i Sydney.

manly-beach.JPG
Manly Beach

Vill du uppleva lite mer av hamnen än det man ser från färjan, rekommenderas en guidad hamnkryssning. De finns i alla varianter; dagskryss, kvällskryss, med eller utan middag, etc.

Valsafari är också populärt. Säsongen är mellan april och december. Båten tar med dig ut på öppna havet i ett par timmar. Chansen att verkligen få se valar är stor. Det kan vara en bra idé att ta sjösjuketabletter innan, om har svårt för stora vågor.

sydney10-australienbloggen.jpg
Vill du se staden lite ifrån ovan? Ta hissen upp i Sydney Tower och titta ner från en höjd på 309 meter.
sydney1-australienbloggen.jpg
Darling Harbour

Bege dig till China Town och ät lite asiatiskt. Passa på att titta in på Paddy's Market, som ligger alldeles i närheten. Där kan du köpa allt… Promenera sedan ner till Darling Harbour med alla dess affärer, museer, matställen och Sydney Aquarium.

pittwater.JPG
- Välkommen!

Om du känner att behöver komma ifrån staden för ett par dagar rekommenderas en övernattning eller två på vandrarhemmet i Pittwater i närheten av Palm Beach i norr. Det går bussar och dit upp och sista biten reser du med färja. Här kopplar man av mitt i en nationalpark. Räkna med besök av djur!

blue-mountains.jpg
Blue Mountains

Är du i Sydney kommer du säkert att vilja ta en dagstur upp till Blue Mountains, där man kan njuta av den fantastiska utsikten och kanske ta en bush walk. Vill du testa abseiling och canyoning så har du kommit till rätt ställe.

Logiutbudet i Sydney är stort. Emellertid kan det vara en bra idé att förboka de första nätterna innan du kommer till Sydney. Är det högsäsong (december-februari), kan det vara svårt att hitta plats på vandrarhem eller hotell. Jag har själv vandrat runt en varm dag på jakt efter någonstans att bo. Min ryggsäck blev allt tyngre och jag alltmer svettig och trött.

Låt Sydney bli ditt första stopp på din Australienresa; åtminstone om det är ditt första besök Down Under. Du kan inte få en bättre start på din resa.

sydney-operahus.JPG

Webb

Sydney Official Tourism

YHA i Sydney med omnejder

Sydney på Facebook

Biljetter till evenemang

Biljetter till evenemang 2

The Rocks

Äta ute

2014-10-19 17:55 1 kommentar
Kategori: Sydney, Restips, Resa till Australien, Resa i Australien, New South Wales

Bluebottles - vi ses på stranden

2014-10-08 08:30 Kommentera
Kategori: Djur och natur

bluebottle2.jpg

Om du går en sväng på en av Sydneys stränder är chansen stor att du hittar något, som ser ut som en liten blå, uppblåst plastpåse. Jag avråder dock att plocka upp den. Det är nämligen en manet; eller i alla fall något liknande. Egentligen är blåsmaneten, som den kallas, en kolonial organism. Den består av fyra små djur som tillsammans utgör en portugisisk örlogsman. I Australien kallas den dock uteslutande för Bluebottle.

Anledningen till att den ändå kallas manet är att den har trådar, upp till tio meter långa, och de bränns. Själva "kroppen" är ganska liten, bara ca tio centimeter.

Skulle du bränna dig på en Bluebottle så ta det lugnt. De är inte alls lika farliga som kubmaneten (Box Jelly Fish), som lever utmed Northern Territory och Queenslands kuster.

Det gör dock ont att gå i närkamp med en Bluebottle. Man ska motstå impulsen att gnugga sig där man har bränt sig. Det gör att mer gift tränger in i huden. Istället ska man spola av det brända området utan att röra det. Använd gärna varmt vatten. Tidigare har kallt vatten och ispåsar rekommenderats men studier har visat att varmt vatten är effektivare.

Skulle det brända området vara stort bör man söka läkare. Det bör påpekas att ingen har dött av att ha blivit bränd av en Bluebottle i Australien.

bluebottle.jpg
Det här fina exemplaret av en Blue Bottle hittade jag på Manly Beach, Sydney, i november 2013.

2014-10-08 08:30 Kommentera
Kategori: Djur och natur

Flyg via Asien

2014-10-06 21:02 Kommentera
Kategori: Resa till Australien, Flyg

De flesta som flyger till Australien reser via Asien.

IMG_0855.JPG
Du vet att du sitter på ett flyg till eller ifrån Asien, om passageraren bredvid dig har munskydd.
dryck.jpg
Du vet att du sitter på ett flyg till eller ifrån Asien, om du serveras vatten med örtkryddor.

2014-10-06 21:02 Kommentera
Kategori: Resa till Australien, Flyg

Skogsröjarhelg i Pittwater

2014-09-09 13:24 Kommentera
Kategori: Sydney, Logi, Djur och natur

Befinner du dig i Sydney nu? Då kanske ett veckoslut ute i bushen till helgen kan locka.

Enda "haken" är att du kommer att hjälpa till att röja undan växter som inte hör hemma i nationalparken Ku-Ring-Gai Chase norr om Sydney.
Du kommer att bo på det fina vandrarhemmet i Pittwater "mitt i naturen" med vallabyer skuttandes i trädgården.

Som syns på inbjudan nedan lockar man med kajaker, bush walks och BBQ.

Väderprognosen spår dessutom behagligt vårväder med solsken och en temperatur strax över 20 grader.

Kontakta vandrarhemmet enligt nedan eller knalla in på vilket YHA-vandrarhem som helst i Australien, så får ni hjälp att boka.

pittwater.JPG

För er som läser detta efter helgen 12-14 september 2014, kan jag ändå varmt rekommendera Pittwater YHA. Jag har bott där flera gånger och kommer definitivt att åka tillbaka.

2014-09-09 13:24 Kommentera
Kategori: Sydney, Logi, Djur och natur

Världens trevligaste stad

2014-09-04 12:24 Kommentera
Kategori: Sydney, Nya Zeeland, Melbourne

För oss som gillar Australien kommer det knappast som en överraskning att städer Down Under toppar listan över världens trevligaste städer. Det är tidningen Condé Nast Traveler som har genomfört undersökningen bland sina läsare.

På delad förstaplats hittar vi Melbourne tillsammans med Auckland. På en hedrande femteplats återfinns Syndey.

Vilken stad är världens otrevligaste? Johannesburg...

Här finns ett bildspel med städerna som upplevs som bäst och sämst.

2014-09-04 12:24 Kommentera
Kategori: Sydney, Nya Zeeland, Melbourne

Intervju med Anna Toss

2014-08-25 14:08 Kommentera
Kategori: Resa i Australien, Intervjuer, Sydney

anna-toss.jpg
Anna och Peder

"Jag blev väldigt besviken över att det inte hoppade omkring känguruer överallt."

Bor i: Stockholm
Site: annatoss.se

Om jag förstår det hela rätt så var Australien bara ett stopp på en längre resa. Vad var syftet med resan?
Vi sålde vår lägenhet och reste jorden runt när våra fyra barn var 14, 17, 20 och 24 år. Vi fick en fantastisk chans och tog den, helt enkelt! Det var både det roligaste och det jobbigaste jag någonsin gjort. Syftet var att få vara tillsammans och upptäcka världen.

Vilka länder besökte ni förutom Australien?
Singapore, Malaysia, Thailand, Vietnam, Laos, Kambodja, Hongkong, Kina, Sydkorea, Japan, Indien, Bali, Australien, Nya Zealand, Fiji, Samoa, Chile, Argentina, Brasilien, Bolivia, Peru, Colombia, Bahamas och Cuba.

Varför inkluderade ni Australien i er resa?
Man kan ju inte resa jorden runt utan att besöka Australien! Dels var vi nyfikna på det, dels har jag en kusin i Melbourne som jag ville träffa.

Vilka delar av Australien besökte ni?
Vi hade planerat att hyra bil och resa från norra Queensland längs med hela östkusten till Melbourne, men precis innan vi skulle åka från Bali hände en olycka som gjorde att vi fick planera om hela Australienresan. Min man surfade och bröt ett nyckelben, och vi hade tänkt turas om att köra bilen. Nu skulle han varken kunna köra eller göra nånting av allt det vi hade tänkt göra i Queensland: dyka, segla och så vidare, så då bestämde vi oss för att flyga direkt till Sydney och ta tåget därifrån till Melbourne.

Sydney eller Melbourne; var trivdes ni bäst?
Sydney är en väldigt cool stad, men eftersom min kusin bor i Melbourne hade vi det mycket roligare där.

Hade ni redan från början bestämt vad ni tänkt göra och se eller improviserade ni?
En del saker hade vi läst om i Lonely Planet och på Wikivoyage, men det mesta upptäckte vi under resans gång.

Motsvarade Australien era förväntningar?
Ja, och nej! Jag blev väldigt besviken över att det inte hoppade omkring känguruer överallt. Jag inser att det är jättebarnsligt, och lika galet som att tro att det ska gå omkring isbjörnar på gatorna i Stockholm. Men så var det i alla fall. Sen hade jag inte räknat med att det skulle vara så europeiskt, eller kanske amerikanskt. Det var en kulturchock att komma dit efter sju månader i Asien. Allting kändes stort och vräkigt och bullrigt. Men det var mycket som var roligt och spännande också. Vi såg ju bara en liten del av landet.

monorail-sydney.jpg
Sydney Monorail. Foto: Anna Toss

Vad gillade du bäst i Australien?
Det vackra, rullande landskapet mellan Sydney och Melbourne. Darling Harbour. Människorna som vi lärde känna, framförallt min kusins mans familj. De är australiensk-maltes-italienare, helt fantastiskt gästfria människor som lagar världens kanske godaste pasta. Monorailen i Sydney gillade vi också och BBQ:n hemma hos kusinen var en annan favorit.

aussie-bbq.jpg
Aussie BBQ. Foto: Anna Toss

Vad tyckte du minst om?
Flugorna i Melbourne. Bristen på känguruer.

Om du skulle ge ett råd till någon som tänker resa till Australien, vad skulle det vara?
Ha gott om tid, och förvänta dig inte att se några känguruer. Eller aboriginer. I alla fall inte i städerna ...

station-wagga-wagga.jpg
Stationen i Wagga Wagga, NSW. Foto: Anna Toss

Hur reste ni i Australien?
Vi reste bara med tåg.

tagresa-mel-syd.jpg
Utsikt från tågfönstret. Foto: Anna Toss

Hur kommer det sig att ni åkte tåg och inte buss eller flyg?
Flyg försökte vi undvika så mycket som möjligt på hela resan. Dessutom flög vi ju både till och från Australien. Det fick räcka. Buss kändes för trångt och skakigt med tanke på det brutna nyckelbenet. Dessutom hade vi längtat efter att åka tåg, och det var precis så mysigt som vi hade hoppats. De serverade till och med scones med sylt och clotted cream på tåget!

Skulle du vilja resa tillbaka till Australien igen?
Absolut, även om det inte vore det första stället jag skulle åka till.

Om du fick möjlighet att åka tillbaka vad skulle du göra/se då?
Då skulle jag vilja se framförallt Queensland men också södra och västra Australien och öarna.

Vad skulle du göra annorlunda/låta bli?
Se mer, ha mer tid, undvika storstäderna och det som liknar vår egen kultur.

Och nu har du skrivit en bok om din resa?
Ja, det stämmer. Den finns här.

2014-08-25 14:08 Kommentera
Kategori: Resa i Australien, Intervjuer, Sydney

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur långt i förväg bokar du resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.