Vi har bestämt oss för att det är dags att åka upp i Sydney Tower. Egentligen var vårt besök planerat några dagar tidigare, men eftersom vädret då var regnigt och dimmigt beslöt vi oss för att vänta på sol och klar himmel.
Denna dag bjuder Sydney på sitt bästa väder, kön till hissarna är föredömligt kort och vi är snart på väg upp. Hissturen varar i 40 sekunder och när dörrarna öppnas kan vi kliva ner en halvtrappa på observationsdäcket.
Givetvis är Sydney mycket vackert även ovanifrån. Utsikten är naturligtvis fantastisk och våra kameror åker upp. Vi ser hamninloppet, Bondi, Manly, North Sydney med de exklusiva stadsdelarna och de centrala delarna av staden. I väster anar man Blue Mountains. Enda smolket i glädjebägaren är att en stor skyskrapa retsamt står mellan oss och hamnen och skymmer lite väl mycket av utsikten mot Operahuset.
Sydney Tower är tillsammans med Operahuset och Sydney Harbour Bridge stadens mest kända landmärken. Tornet invigdes 1981 och är därmed det yngsta av de tre.
Sydney Tower är med sina 309 meter Sydneys högsta byggnad och var också Australiens högsta byggnad fram till 2005, då Q1-skyskrapan (322,5 m) invigdes i Surfers Paradise. Den högsta byggnaden på södra halvklotet är Sky Tower (328 m) i Auckland, Nya Zeeland. Dock, och det är man noga med att påpeka i Sydney, ligger observationsdäck och restaurangerna 50 meter högre jämfört med kusinen i Auckland. I Melbourne är man stolta över att deras Eureka Tower visserligen "bara" är 297 meter men har en ett observationsdäck, som ligger drygt 20 meter högre än Sydney Towers.
Tornet står på shoppingcentret Centrepoint i centrala Sydney på 100 Market Street. Tornet hette just Centrepoint Tower under många år men har sedan dess ändrat namn ett par gånger när affärerna nedanför har fått nya ägare. Från 2001 hette det dock Sydney Tower, och det var ju ett bra namn. Därför tror jag inte att den senaste namnändringen, Sydney Tower Eye, kommer att slå igenom.
Vi blir uppe i tornet en ganska lång stund. Det är så mycket att titta på; när man gått ett varv så fortsätter man utan att tänka ytterligare ett varv, och ett till. Vill man titta närmare på något använder man någon av de 18 kikarna.
Då och då ser vi flygplan som sänker sig ner eller startar från flygplatsen i söder; alldeles intill Botany Bay, dit Kapten Cook kom med sin Endeavour 1770. För de som vill ta det hela till en högre nivå, både bildigt och bokstavligen, kan man gå på en Skywalk uppe på Sydney Tower. Klädd i en speciell skyddsdräkt och hela tiden fastspänd, får man då promenera runt uppe på tornet och kliva ut över staden på ett glasgolv.
För den hungrige finns två restauranger på våningarna under observationsdäcket; en à la carte och en bufferestaurang. Före den fikasugne finns en Coffee Lounge.
Tips: Efter Sydney Tower ägs av samma företag som också har hand om The Sydney Aquarium och Wildlife World, går det att köpa ett kort som gäller på alla tre ställen till ett lägre pris än enskilda biljetter.
Med nya idéer om vad vi ska titta närmare på resten av veckan tar vi hissen ner och promenerar ner mot hamnen.
Webb
Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se
Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Vagabond på Facebook
Gilla och följ Vagabond på Facebook för resetips, nyheter, tävlingar och mer!
Kambodja
Sverige
Kroatien
Nordamerika
Gambia
Spanien
Thailand
Thailand
Thailand
Ungern
Grekland
Europa
Asien
Turkiet
Europa
https://www.facebook.com/sydneytowereye/?fref=ts