Australienbloggen

Australia Day

2017-01-26 08:00 Kommentera
Kategori: Historia, Kultur, Sydney

Den 26 januari 1788 kastade The First Fleet ankar i Sydney Cove. The First Fleet var elva fartyg packade med straffångar från England, och deras ankomst till Australien markerade starten på den engelska kolonisationen av landet.
Till minne av den dagen firar man därför Australia Day; dvs Australiens Nationaldag. Tidigare kallades den Anniversary Day eller Foundation Day medan aboriginer ofta benämner den som Invasion Day. För många aboriginer markerar den starten av förtrycket av Australiens urinvånare och det firas inte med någon större entusiasm.

Givetvis är Australia Day en röd dag i almanackan. (Mer om Australiens helgdagar kan du läsa här.) Givetvis är Australia Day en dag, då man hissar flaggan.

Det hittills största firandet av Australia Day skedde 1988, då det var 200 år sedan The First Fleets ankomst. En ny first fleet seglade då från Portsmouth i England och anlöpte Sydney den 26 januari 1988. Över 2,5 miljoner människor var på plats i nere i hamnen den dagen och förutom de stora segelfartygen var hamnen så fylld av utflyktsbåtar och tusentals fritidsbåtar att det gick att ta sig torrskodd över till andra sidan. Jag var själv på plats och det var en fantastisk dag.
Allt avslutades på kvällen med ett jättelikt fyrverkeri.

australiaday-sydney.jpg

Så skedde också när jag vid ett senare tillfälle var i Sydney på Australia Day. Tidigare på dagen hade Tall Ships Race startat inne i hamnen. Båtarna seglade ut genom hamninloppet, där vi stod och tittade.

Traditionellt är Australia Day också dagen då människor från andra länder föräras australiskt medborgarskap.

På en ledig dag mitt i sommaren är det många australier som åker till stranden eller något annat utflyktsmål tillsammans med familj, släkt och vänner. Till middag blir det ofta en traditionell BBQ.

Grattis Australien!

bbq.JPG

2017-01-26 08:00 Kommentera
Kategori: Historia, Kultur, Sydney

Jul i Australien

2016-12-23 10:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Mat och dryck, Musik

- Jag har aldrig sett snö annat än på tv, säger Brenda. Vi sitter på bussen från Brisbane till Sydney och har kommit att prata med varandra. Jag har just berättat att det är snö hemma i Göteborg, där jag bor. Själv kommer Brenda från Cooktown, som ligger långt uppe i norra Queensland. I hennes hemtrakt är det ständigt varmt. Det är bara mängden nederbörd, som förändras under året. Hon fnissar vid tanken att snö ligger som ett täcke över landskapet i stora delar av Europa under vintern. Själv har jag svårt att föreställa mig en jul med sol och tropisk värme.

Tanken på en vit jul ter sig helt overklig, om man bor i Australien. I de södra delarna av landet, där det faktiskt kan falla snö på vintern (juni – augusti), råder högsommar när tomten kommer.
Fortfarande verkar man dock tänka på julen, som en tid på året då det verkligen ska snöa och vara kallt. Många med europeisk härkomst har haft svårt att släppa de vita jularna, som kanske deras föräldrar eller generationen tidigare, berättat om. Alltså kör man på med hela kitet: Alla julprydnader och dekorationer ser ut som du brukar: Tomtar på släde, snötyngda granar etc. Försäljningen av fusksnö på sprayburk rakar givetvis i höjden under december. Det är liksom enda chansen till att få fönstren att se lite rimfrostiga ut i den 30-gradiga värmen.

six_white_boomers.gif

Nåja, helt verklighetsfrämmande är man inte. En typisk juldagsaktivitet är att ta sig till närmaste strand och grilla tillsammans med familj och vänner. En tradition för backpackers är att åka till Bondi Beach den 25 december. Runt 40 000 besökare brukar fira jul på Sydneys mest berömda strand.

Julmaten är även den försiktigt anpassad till klimatet. Kött såsom lamm, skinka och kalkon äts gärna, men serveras kallt och tillsammans med sallad. Man rundar gärna av med traditionella efterrätter såsom Christmas pudding, pavlova och trifle.

De med sångröst, och alla andra, brukar stämma upp i de julsånger, som man sjunger i Storbritannien och USA. Det finns dessutom några populära, australiska sånger: Six White Boomers, Aussie Jingle Bells och Australian Twelve Days of Christmas.

Det finns några andra viktiga, australiska jultraditioner och givetvis har de med sport att göra. Dels arrangeras Boxing Day Test på Melbourne Cricket Ground på Annandag Jul. Cricket är tillsammans med rugby landets nationalsport. För oinvigda framstår cricket lika obegripligt som vegemite på smörgåsen.
På Annandagen startar också den legendariska regattan Sydney-Hobart Yacht Race. Denna segeltävling räknas till en av de hårdaste i världen.

syd-hob.jpg
Bild: abc.net.au

Här är väderleksrapporten för julhelgen 2015. Skulle jag välja stad enbart efter väder fick det bli Sydney.

Sydney
Julafton: Halvklart, 24 grader
Juldagen: Halvklart, 26 grader
Annandag Jul: Sol, 32 grader

Melbourne
Julafton: Sol, 19 grader
Juldagen: Sol med friska vindar, 35 grader
Annandag Jul: Sol med regnskurar, 19 grader

Brisbane
Julafton: Åskskurar, 27 grader
Juldagen: Regnskurar, 28 grader
Annandag Jul: Halvklart, 31 grader

Cairns
Julafton: Regn, 27 grader
Juldagen: Åskskurar, 27 grader
Annandag Jul: Regn, 28 grader

Adelaide
Julafton: Sol, 37 grader
Juldagen: Sol med lätta moln, 36 grader
Annandag Jul: Sol, 23 grader

Hobart
Julafton: Sol, 25 grader
Juldagen: Sol, 26 grader
Annandag Jul: Regn, 16 grader

Darwin
Julafton:Ihållande regn med inslag av åska, 28 grader
Juldagen: Ihållande regn med inslag av åska, 39 grader
Annandag Jul: Ihållande regn med inslag av åska, 30 grader

Perth
Julafton: Sol, 25 grader
Juldagen: Sol, 29 grader
Annandag Jul: Sol med lätta moln, 32 grader

Yulara:
Julafton: Sol, 38 grader
Juldagen: Halvklart med risk för skurar, 39 grader
Annandag Jul: Sol, 28 grader

Australienbloggen önskar er alla en riktigt God Jul!

2016-12-23 10:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Mat och dryck, Musik

Bokrecension - Lineup av Jonas Terning

2014-11-04 22:26 Kommentera
Kategori: Kultur, Litteratur, Sydney

lineup.jpg

Har du rest till Australien, eller någon annanstans, av fel anledning? Har du istället för att åka till en plats flytt ifrån något?Jonatan flyr från Sverige. Att Manly i Australien blir slutdestinationen är mer en slump. Det hade lika gärna kunnat bli Ibiza, Thailand eller Los Angeles.
Tyvärr springer han på olycksbröder och olyckssystrar, som likt irrbloss studsar runt i Manly, där varje kväll bjuder på nya fester med alkohol och droger.
Knark, trasiga relationer och surfing är nämligen fundamenten i Jonas Ternings debutroman Lineup.

Igenkänningsfaktorn, i alla fall av miljöerna i dagsljus, är stor. När Jonas berättar att olycksfågeln Jonatan slår sig ner på muren som avdelar Manly Beach från resten av Manly, vet jag var han menar. För ett år sedan satt jag själv på samma plats och skiftade kameralins. Jag vet också vilken del av stranden som är surfarnas.
Att Jonas Terning kan sitt Sydney förstår man snart. Namn på olika stadsdelar droppas ledigt (Bonuspoäng för Dee Why!), och beskrivningen av en bilresa in mot centrala Sydney är enda lång njutning som lämnar mig med en intensiv längtan till den stora, vackra staden.

Invändningar då? Personporträtten känns aningen tvådimensionella. Det är svårt att känna sympati för de trasiga människorna i boken, när det mesta barkar åt fel håll.

Å andra sidan kompenserar det målande berättandet mer än väl. Skulle du dessutom vara intresserad av surfing är du definitivt i hamn. I de avsnitten då Jonatan, för ögonblicket fri från allt inne på land, rider högst uppe på en våg, växlar närvarokänslan upp ytterligare några hack. Jag kisar mot solen, förnimmer smaken av salt i munnen och står själv på en sufringbräda strax bakom huvudpersonen.

Har du någon gång rest med ryggsäck till Australien kommer du att ha stor behållning av Jonas Ternings Lineup. Är du dessutom hängiven surfare är boken en fullträff; eller snarare en bommie.

manly-beach-surfer.jpg
Surfare, Manly Beach

2014-11-04 22:26 Kommentera
Kategori: Kultur, Litteratur, Sydney

Intervju med Emmy Petersson

2014-06-27 22:04 Kommentera
Kategori: Kultur, Melbourne, Queensland, Sydney, Victoria

emmy.jpg
Foto: Sophia Riganas

"Sydney är helt klart Australiens vackraste stad,
men jag är ändå glad att jag bor i Melbourne"

Bor i: Melbourne
Site: www.bortabrabloggen.com

Varför valde du att resa till Australien?
Jag hade bott i Manchester i England ett tag och även om jag gillade folket och kulturen, så började jag bli trött på det eviga grådassiga regnet. När en kompis till mig blev varslad från sitt jobb så bestämde vi tillsammans att det var dags för en nystart och slog slag i att boka en jorden-runt resa som skulle ta oss ett år. Vi begav oss iväg i januari 2010 via Sydostasien till Australien, och jag kom inte längre än så på mitt varv runt jorden. Min kompis är nu tillbaka i Europa, men det tog ett tag för henne också.

fraser.jpg
Fraser Island. Foto: Emmy Petersson

Vilka delar av landet besökte du?
Jag har varit runt nästan hela Australien vid det här laget. Vi började vår långresa på västkusten och åkte från Perth upp till Ningaloo Reef och sedan tillbaka ner till Perth för en tur runt vingårdarna kring Margaret River. Sedan bar det av till Sydney för jobb ett tag och sedan en riktigt härlig backpackerresa upp längs östkusten ända till Cooktown. Sedan genom outbacken via Mount Isa till Darwin, söderöver ner genom Alice Springs, via Ayers Rock till Adelaide. Vi avslutade vår långresa med fantastiska vackra Great Ocean Road från Adelaide till Melbourne. Sedan dess har jag hunnit med ett par weekendresor till Tasmanien, Perth, Sydney och Cairns också.

Sedan blev du kvar i Melbourne. Hur kom det sig?
Mitt work- and holiday visum var på väg att ta slut, men som ett mirakel så blev jag kontaktad av min före detta arbetsgivare från Sydney (vill höll kontakten under de månader jag var ute och reste). De behövde en person omgående till sitt Melbournekontor och de var villiga att sponsra ett 4-årigt arbetsvisum. Jag valde mellan att ta jobbet här eller åka vidare till Nya Zeeland för Work and Holiday visum där. Magkänslan sa Melbourne, så jag stannade här och det har jag inte ångrat en enda gång!

Vad jobbar du med?
Jag jobbar som projektledare/Account Executive på annonsavdelningen på ett stort mediaföretag.

Var i Melbourne bor du?
I Carlton, en jättemysig norrförort och det tar bara 20 minuter att gå in till stan.

outback_northern_territory.jpg
Till häst i Northern Territory. Foto: Sophia Riganas

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Folket, vädret och kulturen. Folk är öppna, sociala och lite charmigt gammalmodiga men ändå rätt nyfikna på andra kulturer. Vädret är mycket bättre än i Sverige och det märks på folks humör. Det blir inte alls samma antisociala vinterdepp som man lätt får under långa vintrar hemma i Sverige.

Vilken är största nackdelen med att bo i Australien?
Det är dyrt och långt att åka hem till familjen och vännerna. Tidsskillnaden gör att det kan blir lite meckigt ibland att snacka skype. Könsrollerna i Australien är väldigt förlegade jämfört med Sverige och det kan vara lite frustrerande ibland, både på jobbet och i privatlivet. Och så blir det kallt om vintrarna i Melbourne och Sydney, särskilt eftersom husen är väldigt dåligt isolerade.

Saknar du något med Sverige?
Min familj och mina vänner. Jag brukade sakna maten en del, men nu saknar jag det rätt sällan. Mest nyttigt mörkt bröd och lösgodis.

Finns det som svensk i Melbourne någon förening eller liknande, som man kan söka sig om man vill umgås och nätverka med andra svenskar?
Svenska kyrkan på Toorak Road har after work, mammaträffar, julmarknad, lucia, midsommarfirande och annat trevligt. Kvinnonätverket Swea har även nyligen startat en avdelning här i Melbourne som är öppen för svensktalande kvinnor som är 18 år och äldre. Jag ordnar också regelbundna träffar via min blogg då vi fikar/dricker vin och snackar svenska. Jag har träffat många härliga Aussie-svenskar genom min blogg som är nära vänner idag!

Är det helt självklart att bo i Melbourne eller skulle du kunna tänka dig att bo i någon australisk stad?
Jag har varit i alla större städer i Australien, så jag har en liten aning om ungefär vad som skiljer dem åt. Jag bodde ett tag i Sydney, och även om det är en vacker stad så kände jag inte alls samma "aha"-känlsa som när jag först kom till Melbourne. Visst funderar man ibland på att flytta norröver till Cairns eller Brisbane där det är varmare året om, men jag gillar Melbournes storstadspuls. Samtidigt så finns det mängder med små mysiga förorter här med god mat, bra musik och härliga människor så att man kan få småstadskänsla också, om det är det man är ute efter.

På tal om det, står du helhjärtat på Melbournes sida i "kriget" mellan Sydney och Melbourne?
Haha, som neutral svensk så står jag helst utanför det kriget. Men jag trivs bäst i Melbourne.

melbourne.jpg
Melbourne skyline. Foto: Emmy Petersson

Har du något Melbourne-tips, som du vill dela med dig av; något ställe dit turisterna inte hittar?
Hela Melbourne har lite mystik över sig, och det tar lång tid att hitta de där gömda ställena som alla inte vet om. Några ställen i stadskärnan som absolut är värda att kolla upp är Croft Institute (bar/nattklubb), Berlin Bar (cocktailbar) och Camy Shanghai Dumpling & Noodle Restaurant i China Town (billiga och goda dumplings). Mina favoritrestauranger i Carlton nära där jag bor är Trotter's (allt från sallad till pasta) och D.O.C. (godaste pizzan!). Vill man fika så är Thresherman's Bakery (väldigt prisvärt och god lunch också) och Brunetti's (gudomliga bakelser) på Faraday Street värda ett besök.

Vad gör du på fritiden?
Jag älskar att springa runt Melbournes alla fina parker (Albert Park, Botanic Garden, Princes Park) och har sprungit Melbourne Half Marathon två år i rad nu. Kanske blir det helmaran nästa år, vem vet! Jag gillar också att dansa salsa (gärna på the Night Cat i Fitzroy), gå på bio, samt att äta och dricka gott tillsammans med härliga vänner.

Om du skulle ge ett råd till någon som tänker resa till Australien för första gången, vad skulle det vara?
Jag har tre tips som känns ungefär lika viktiga:


  • Packa lätt! Allt du behöver (förutom passet såklart) finns att köpa här.

  • Det är inte omöjligt att få jobb här borta, men var realistisk och tro inte att du ska få drömjobbet/samma jobb som du hade hemma bara sådär. Ibland måste man ha lite tålamod och lite sparpengar på kontot tills det där första jobbet dyker upp.

  • Och sist men inte minst – gör en rimlig tidsplan för din resa. Australien är lika stort som hela Europa. Ska du åka från Sydney till Cairns utan att stressa och hinna se det mesta på vägen så tar det ett par veckor. Jag hör många backpacker som försöker klämma in det på en vecka, vilket är lite väl optimistiskt… Och tänk vad mycket fint man missar när man stressar igenom!


warning_sign.jpg

Vad ska man se upp för?
I Australien är det viktigt att respektera alla varningsskyltar. Man ser sällan farliga djur om man bor i städerna, men om du stöter på varningsskyltar längs din resa för krokodiler/jellyfish/ormar eller annat så var vaksam. Skyltarna finns där av en anledning. Var också försiktig om du reser i norra Queensland/Northern Territory under regnsäsongen. Beroende på hur mycket det regnar så kan hela vägar försvinna och det blir omöjligt att ta sig fram ens med fyrhjulsdrift. Prata med lokalbefolkningen längs vägen, de känner till områdena och vädret bra mycket bättre än vad vi turister gör.

Tror du att någon någonsin kommer att flytta hem till Sverige?
Det får framtiden utvisa. Jag trivs bra här just nu och min pojkvän är härifrån så vi blir nog kvar här ett tag till. Men jag brukar försöka planera för ett år i taget och se vart livet tar oss. Jag tycker jättemycket om Sverige, och försöker åka hem en gång per år. Men just nu så bor jag hellre här.

queensland.jpg
Queensland; vad annars? Foto: Emmy Petersson

2014-06-27 22:04 Kommentera
Kategori: Kultur, Melbourne, Queensland, Sydney, Victoria

Snart premiär på Tracks

2014-06-02 21:51 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Kultur

Tracks1.jpg
Bild: Tracks/NonStop Entertainment

Tracks, filmen som handlar om Robyn Davidsons resa på kamelrygg från Alice Springs till Western Australias kust, har premiär den 13 juni.

Här är ett par YouTube-klipp där Robyn Davidson pratar om sin resa och om kameler.

2014-06-02 21:51 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Kultur

Australienbloggen i London

2014-05-05 08:50 Kommentera
Kategori: Historia, Kultur, Litteratur

london.jpg

Jag passade på att besöka London i förra veckan. Anledningen var en konsert i Royal Albert Hall, men en hel del annat hanns också med; sightseeing, shopping, promenader i Hyde Park och en och annan pub.

Det är också en fröjd att botanisera i Londons bokhandlar. Jag hade siktet inställt på Hatchard´s Bookshop (187 Piccadilly). Kommer du från Piccadilly Circus kan det vara frestande att kila in på Waterstones (203 - 206 Piccadilly). Waterstones är också bra men Hatchard´s knockade mig. I den mån som en bokaffär kan knocka någon …

hatchards.jpg

Fyra våningar fyllda med böcker, böcker och böcker. Bokhyllorna går i mörkt trä och varje våning i är indelad i ett flertal mindre rum, vilket ger ett hemtrevligt intryck.
Jag begav mig givetvis snarast till den väl tilltagna avdelningen för reselitteratur i källaren. Aaah bliss!

Det hade kunnat bli ett ytterst dyrt besök, om jag inte hållit igen och om litteratur inte vore hyfsat billigt i England. Några böcker ropade dock väldigt enträget "Köp mig, Kööööp mig!"
För dessa föll jag till föga:

australienbok1.jpg

Redan under förra besöket i London stod jag med Phillip Knightleys Australia - A biography of a nation i handen. Jag minns inte varför jag inte köpte den men nu var det dags.
En faksimilupplaga av Instructions for American Servicemen in Australia 1942 är kanske mer en kuriositet än en källa för intressanta fakta om Australien. Dock ska det bli intressant att se hur amerikaner såg på Australien under andra världskriget.

australienbok2.jpg

Visst måste man ha en bok om kartor? Tänk också att kunna gå in i en bokhandel och köpa Lonely Planets Antarctica. Jag visst inte ens att det fanns en sån bok, men nu är den min. Ska jag dit? Jajamen, fast det är lite oklart hur och när det ska ske …
Det finns faktiskt ganska många resealternativ med det gemensamt att de är dyra. Den "klassiska" rutten är att ta båt från Chile. På vägen ner görs stopp på Falklandsöarna och Sydgeorgien innan man når Antarktis.
För Australienbloggen räkning vore det mer naturligt att resa från Tasmanien. Då får man dessutom möjlighet att besöka Australiens subantarktiska ö Macquarie Island innan man når den frusna kontinenten.

För övrigt kan jag för den hugade Londonresenären rekommendera Vagabonds artikel 50 saker du inte får missa i London Vi hittade några riktiga pärlor tack vare den.

Vi ses snart igen, London!

2014-05-05 08:50 Kommentera
Kategori: Historia, Kultur, Litteratur

På kamelrygg genom öknen

2014-03-16 09:02 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Kultur, Northern Territory

Tracks1.jpg
Foto: Tracks/NonStop Entertainment

Från att ha sett på Australien som ett land med en rad spännande städer, som skulle besökas, har jag med tiden kommit att betrakta sträckorna mellan städerna, som de verkligt intressanta.

Kanske är det därför som jag blir extra glad, när jag nås av nyheten att man gör film av Robyn Davidsons På kamelrygg genom öknen. Precis som originaltiteln på boken kommer filmen att heta Tracks.
Detta att lämna civilisationen bakom sig är lite av bokens och filmens tema. Robyn Davidson bestämmer sig för att på kamel ta sig genom Australiens karga inland från Northern Territory till kusten i Western Australia.

Tracks2.jpg
Foto: Tracks/NonStop Entertainment

Filmen har visats på en rad filmfestivalen under 2013, bl.a. på Adelaide Film Festival. Under 2014 kommer filmen att dyka upp på biografer världen över. I Sverige är premiären planerad till tidig sommar.

Jag läste boken för 20 år sedan och har just plockat fram den ur bokhyllan igen. I väntan på filmen har ni här en trailer.

2014-03-16 09:02 Kommentera
Kategori: Djur och natur, Kultur, Northern Territory

Konst vid Bondi Beach

2014-02-13 10:15 Kommentera
Kategori: Kultur, Sydney

När det begav sig förra gången, hörde jag talas om det. Nu var jag på plats när det pågick. Det är en av de coolaste utställningar, som jag har sett.

Jag pratar om Sculpture by the Sea.

2014-02-13 10:15 Kommentera
Kategori: Kultur, Sydney

Australien i skottlinjen

2014-01-20 15:30 10 kommentarer
Kategori: Kultur, Resa till Australien

Ibland kommer det en kommentar som är så läsvärd, intresserant, tankeväckande eller provocerande att den förtjänar att lyftas upp i ett eget inlägg. Ida Skyttberg läste min artikel Gästvänliga Australien, laddade kanonerna och avfyrade en bredsida rätt i mitt Australiensolarplexus:

"Herre jösses. När ska någon våga ta ner detta överskattade land från sin piedestal? Jag har arbetat och rest i Australien i två omgångar och har aldrig varit i ett land som är så övervärderat. Sanningen är snarare att Australiensarna är rätt så lata, rasistiska och arroganta. De verkar obekymrade på ytan och är hjälpsamma, men inte mer än något annat folkslag. Jag rest i ett 40-tal länder och har varit i en hel del länder som jag skulle ranka som trevligare och mer gästvänliga. Jag kan gärna utveckla min åsikt om jag får någon respons och har en liten privat blogg där jag skriver ärligt om Australien och Nya Zeeland.

/Ida(Reser genom Australien-Nya Zeeland för tillfället)"

Låt mig säga detta först. Idas erfarenheter och upplevelser är hennes och de är inte mindre sanna än mina. Vi bildar alla våra egna uppfattningar av länder och dem som bor där utifrån vad vi har varit med där och hur våra möten med lokalbefolkningen har varit. Jag tror också att vem man själv är påverkar vad man tycker om ett land.

När jag skriver en hyllningsartikel om australiensare, generaliserar jag givetvis. Långt ifrån alla skulle utan att tveka öppna upp sina hem för främlingar. Givetvis finns det folk i Australien som är skitstövlar i största allmänhet. Lyckligtvis har jag stött på få av dem under mina resor. (Tror att de går att räkna på ena handens fingrar faktiskt.)
Likaså är Idas påstående att "Australiensarna är rätt så lata, rasistiska och arroganta" också en generalisering. I jämförelse med japaner kanske aussies kan kallas lata. De flesta nationaliteter kan å andra sidan stämplas som lata i jämförelse med japaner…
Vad du får arroganta ifrån vet jag inte.

aus-immigrants.jpg

Anklagelsen om rasism kan jag förstå lite bättre, för visst har Australien en komplicerad nutidshistoria. Aboriginernas resa sedan européernas ankomst 1788 har varit kantad av mycket lidande. Under de senaste decennierna har deras situation förbättrats väsentligt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Dessutom skiljer sig aboriginers rättigheter och levnadsvillkor en del från delstat till delstat, som du kanske har märkt om du har rest runt en del.
Själv har jag under mina resor märkt en tilltagande respekt och beundran för aboriginernas historia och kultur bland vita australier. Det bådar gott för framtiden.

Har jag själv inga invändningar då? Är allt perfekt i Australien? Är människorna felfria?
Givetvis inte. Man har inte kommit lika långt i jämställdhetsfrågor. Det finns fortfarande en slags machokultur, som hyllar den väderbitne boskapsskötaren/järnvägsrallaren/ /långtradarchaffisen. Detta trots att Australien hör till ett av världens mest urbaniserade länder. Även på hög politisk nivå försöker man ibland förminska och förlöjliga kvinnor just för att de är kvinnor. Jag kan bara minnas att jag har hört ett rasistiskt skämt under mina resor. Sexistiska skämt har jag hört desto fler av.
Jag vänder mig också mot Australiens miljöpolitik, där miljötänk får stå tillbaka för kortsiktiga, ekonomiska mål.

Inledningen av Idas kommentar löd så här: "När ska någon våga ta ner detta överskattade land från sin piedestal?"
Australien hamnar ofta högt på listor över "Mitt drömresmål" och Sydney vinner titt som tätt utmärkelsen Världens populäraste stad. Det känns inte troligt att så skulle vara fallet om befolkningen bestod av mestadels otrevliga människor. Australiens bluff skulle ha synats och avslöjats för länge sedan.
Eller om vi säger så här: Är de charmiga och gästvänliga australierna bara ett luftslott, så skulle jag ändå fortsätta att boka rum på det slottet, för jag trivs så förbaskat bra där.

Slutligen undrar jag om du, Ida, skulle ha lust att bli intervjuad av Australienbloggen?

2014-01-20 15:30 10 kommentarer
Kategori: Kultur, Resa till Australien

Gästvänliga Australien

2014-01-05 23:11 3 kommentarer
Kategori: Kultur, Resa i Australien

Klimatet, stränderna och den exotiska naturen brukar vara anledningar, som folk nämner varför Australien är ett så fantastiskt ställe att resa till. I nästa andetag lägger man ofta till: "Och så människorna förstås!"

Aussies är helt enkelt väldigt trevliga och lätta att ha att göra med. Det är givetvis en grov generalisering, men den stämmer ändå ganska bra. Man är öppen, rolig, glad och har en no-worries-attityd till det mesta.
Kanske skiner glädjen och stoltheten över att bo i ett så fantastiskt land igenom? Därav kommer också att man utan vidare kliver in i rollen som guide oavsett om man är en sån till profession eller bara en glad, men entusiastisk, amatör. Med en aussie som ciceron blir turen till Uluru, promenaden mellan Circula Quay och Operahuset eller en bush walk i Flinders Rangers någon alldeles extra.

Den typiske australiern är också mycket gästfri. I slutet av 80-talet arbetade jag med att se till att bilarna till Danmarksfärjan i Göteborg kom på båten ordentligt. Det var senhöst och det regnade i sidled på det där charmiga viset som det ofta gör på Västkusten på hösten, vintern, våren och sommaren. Själv var jag ändå nöjd eftersom jag hade en bokad biljett till Sydney två månader senare. Det kunde regna hur mycket det ville, för jag skulle ändå iväg till sommaren.

När ett par från Adelaide stannade till hos mig och köpte en enkel till Frederikshavn kunde jag inte låta bli att berätta att jag minsann skulle åka till Australien. "Men då måste du komma och hälsa på oss!" kom svaret. Jag skrattade och sa "Visst!" Det är ju så man säger.
De åkte vidare, men ett par minuter senare kom de tillbaka med en lapp med telefonnummer och en adress strax söder om Glenelg. De menade det verkligen!

Några månader senare efter att ha kört sträckan Melbourne-Adelaide via Great Ocean Road på en dag (fråga mig inte hur det gick till!) parkerade vi utanför deras hus och klev på. Välkomnandet var av slaget gamla vänner får, som kommer på besök. Snart satt vi med ett glas vitt i handen och berättade om vad vi upplevt så långt i Australien och vad vi skulle hitta på de närmaste veckorna. Dagen efter tog de med oss till Barossa Valley och Hahndorf.

stu-marcia.jpg

Detta är Marcia och Stuart 25 år senare; november 2013. De hämtade mig vid flygplatsen och mottagandet blev detsamma som tidigare gånger; som om en gammal vän kommit på besök. Snart satt vi med ett glas vitt i handen, pratade om det som varit sedan sist och tittade på foton av nära och kära på våra iPads.
Här har vi just avnjutit en härlig seafood-lunch i Brighton och tar en promenad längs med vattnet.

– Ta med dig familjen nästa gång, löd uppmaningen när jag reste vidare. Det är inte omöjligt att jag tar dem på orden,

2014-01-05 23:11 3 kommentarer
Kategori: Kultur, Resa i Australien

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206