Australienbloggen

Air New Zealands nya säkerhetsfilm

2015-08-13 11:29 Kommentera
Kategori: Flyg, Nya Zeeland

"…och får vi nu be om er uppmärksamhet, när vi presenterar vår säkerhetsinformation."

De orden får en stor del av passagerna i en flygkabin att snabbt plocka upp en tidning eller bok. Man har helt enkelt sett det där så många gånger att man för längesedan slutat att titta. En del låter antagligen bli att titta också för att man vill verka lika cool som affärsresenärerna: "Been there, done that!"

Nu är säkerhetsinformationen ändå viktig och det ligger i allas intresse att alla ombord vet vad som gäller om något skulle gå fel. Därför har man på senare år försökt att göra dessa filmer lite mer underhållande. I bräschen för detta har Air New Zealand gått. När Sagan om ringen och Bilbo var som hetast kunde passagerarna se bl.a. dessa filmer innan start:

Nu i dagarna har man börjat visa en ny säkerhetsinformation; även den en film-spoof:

2015-08-13 11:29 Kommentera
Kategori: Flyg, Nya Zeeland

Vinter på södra halvklotet

2015-07-19 13:30 Kommentera
Kategori: New South Wales, Nya Zeeland

Väder! Finns det något mer intressant att diskutera än just väder? Jag läste ett kåseri för några år sedan där poängen är att just vi svenskar älskar att prata väder. Det är ett utmärkt sätt att kallprata på: "Men dom hade ju lovat sol idag!" eller "Kul att ni har det bra i Sydney, men hur är vädret?"

Just i dagarna när vi går runt och funderar på om det ska bli någon högsommar, bjuder Kung Bore på ymnigt snöfall i de sydöstra delarna av Australien. Det är i och för sig inget unikt. I de höglänta delarna i New South Wales ligger stora skidanläggningar och där åker man skidor varje vinter.
Under den senaste veckan har emellertid kyla och snö nått andra delar av delstaten, som på bilden här nedan från Katoomba i Blue Mountains, 100 km väster om Sydney.

Katoomba-winter.jpg
Foto: http://www.abc.net.au/austory/

Själv har jag ännu inte upplevt snö i Australien. Dock har jag sett snö på Nya Zeelands Sydö en gång. Redan i Christchurch låg ett tunt lager puder. När jag sedan kom ner till Mount Cook, Nya Zeelands högsta berg, var det vinter.

mountcook-bus.jpg
Vinter på Nya Zeeland
mountcook1.jpg
Soluppgång över Mount Cook, Nya Zeelands högsta berg
mountcook3.jpg
Fina vandrarhemmet YHA Aoraki Mt Cook med Mount Cook i bakgrunden.

Så när ni nu går och längtar efter mer sol och badväder; ägna en tanke åt människorna i Thredbo, 200 km söder om Canberra, där man kommer att minusgrader de närmaste dagarna. Kanske 18 grader en svensk sommardag inte är så illa när allt kommer omkring…

2015-07-19 13:30 Kommentera
Kategori: New South Wales, Nya Zeeland

Världens trevligaste stad

2014-09-04 12:24 Kommentera
Kategori: Melbourne, Nya Zeeland, Sydney

För oss som gillar Australien kommer det knappast som en överraskning att städer Down Under toppar listan över världens trevligaste städer. Det är tidningen Condé Nast Traveler som har genomfört undersökningen bland sina läsare.

På delad förstaplats hittar vi Melbourne tillsammans med Auckland. På en hedrande femteplats återfinns Syndey.

Vilken stad är världens otrevligaste? Johannesburg...

Här finns ett bildspel med städerna som upplevs som bäst och sämst.

2014-09-04 12:24 Kommentera
Kategori: Melbourne, Nya Zeeland, Sydney

Just another day in Middle-earth

2013-11-26 21:11 1 kommentar
Kategori: Flyg, Kultur, Nya Zeeland

Tänk er ett litet land. Tänk er att det ligger långt från många platser i världen; ja i en ganska ensam del av världen.
Så en dag annonseras det att man tänker gör en stor och viktig film i det lilla landet. Inte bara en förresten. Man gör tre stycken.
Nu börjar människor runt om i världen tycka att det lilla landet är ett vackert och spännande land. Många reser dit för att uppleva det lilla landet på nära håll och för att se platserna, där de tre berömda filmerna spelades in.

Till sist börjar det lugna ner sig igen, men så plötsligt berättas det från Hollywood att man tänker spela in ytterligare tre filmer, och allt börjar om igen.

Den här gången är det lilla landets flygbolag med på noterna och spelar raskt in en rolig film istället för den så tråkiga säkerhetsinformationen. Det stannar dock inte vid det. Snart kommer en andra film, och nu står det klart för alla att flygbolagets personal i själva verket är sagofigurer:

2013-11-26 21:11 1 kommentar
Kategori: Flyg, Kultur, Nya Zeeland

Frusen i Australien

2013-11-10 11:52 1 kommentar
Kategori: Logi, New South Wales, Nya Zeeland

Vi hade natten till idag ett väderomslag i Katoomba. Från präktiga 25 grader ner till 16 grader. Från sol till regn dessutom. Dock spenderades hela dagen utomhus eftersom det blev abseiling ... och canyoning. Under den senare strapatsen hade vi lyckligtvis våtdräkter på oss. (Mer om dessa äventyr, när jag fått ordning på bilder och filmklipp.)

Jag var ganska frusen när jag kom tillbaka till vandrarhemmet. En dusch på nästan en halvtimme hjälpte en del, men så fort jag kom in på rummet igen började jag huttra. "Tokstollar till aussies som lever i tempererat klimat men som inte fattar att centralvärme kan vara något bra att ha", tänkte jag.

Jag drog mig till minnes hur jag en gång satt på ett vandrarhem på Nya Zeeland, också ett land som centralvärmeguden glömde. Jag skrev vykort hem och frös förskräckligt. Enda tröst var min tjocka ylletröja och en liten elkamin som stod på golvet. Alltså skrev jag vykort på golvet :"Kära pappa, skicka mera pengar ..."
Då kaminen inte var av det effektivare slaget, kom jag att flytta mig närmare och närmare. "... och dessutom har jag blekt håret och det var inte gratis."
Till sist hittade jag min hotspot. En behaglig värme spred sig genom kroppen. "... så rappa på lite med pengarna för jag tänkte mig ner till Mount Cook i nästa vecka."
Det var då som jag inte bara kände värme utan också en lukt; en bränd lukt. Samtidigt blev det väldigt varmt på nedre delen av ryggen. AAJ!
Min fina ylletröja, nu med ett stort brännmärke, och jag gick skilda vägar den kvällen. Pengarna kom dock fram.

Ja, de är för roliga med sina totala brist på centralvärmeinsikt, suckade jag en gång till när jag för en stund sedan satte på en kopp te för att få lite varmt i mig.
Just när teet var klart kastade jag en blick mot fönstret. Alldeles nedanför fönstret upptäckte jag det här:

image.jpg
Elementärt, min käre Australienbloggare!

Och funkar gör det också. Kan ni gissa var jag sitter, när jag skriver dessa rader?

2013-11-10 11:52 1 kommentar
Kategori: Logi, New South Wales, Nya Zeeland

Orcs on a plane - Air New Zealand goes Middle-earth

2013-07-16 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Nya Zeeland, Resa till Australien

Första gången jag åkte till Australien flög via Köpenhamn till Los Angeles med SAS. Därefter var det Air New Zealand för hela pengen. Sent på kvällen lyfte vi mot Honolulu för att efter ett kortare stopp där flyga söderut mot Auckland. Någonstans under den långa flighten till Nya Zeeland inte bara korsade jag ekvatorn för första gången. Jag "förlorade" också ett dygn, när vi flög över datumgränsen; min torsdag blev endast 40 minuter lång för att sedan raskt förvandlas till fredag.

Jag fick en halvtimmes bensträckare på flygplatsen i Auckland. Tänk att jag faktiskt var på Nya Zeeland innan jag kom till Australien.

Tasman Sea lyste blå under oss när jumbojeten styrde mot Sydney. Tre timmar senare var jag framme, framme i Australien!


Foto: Air New Zealand

Air New Zeeland har sedan ett halvår drygt den absolut coolaste säkerhetsinformationen på sina plan; ett Hobbit-tema.
"We will invest several million dollars in Australia, Asia, the United States and Europe on uniquely Air New Zealand marketing efforts related to The Hobbit movies to attract more tourists to New Zealand. We are also working extremely closely with Tourism New Zealand on a range of initiatives, including supporting bringing several hundred journalists to experience Middle-earth", säger bolagets General Manager Marketing and Communications Mike Tod.

Det finns all anledning att tro att samma eller liknande filmer kommer att vissas på Air New Zealands plan fram till att sista filmen i trilogin har försvunnit från biograferna; dvs några år till.

Numera flyger Air New Zeeland inte till så många destinationer i Australien; närmare bestämt bara till Sydney. Med deras codeshare partners kommer man också till Perth, Adelaide, Melbourne, Brisbane och Cairns.
Air New Zeeland är en medlem av Star Alliance.


Det är uppenbarligen fler än jag som har svårt att sova på flyget.
Foto: Air New Zealand

2013-07-16 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Nya Zeeland, Resa till Australien

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206