Australienbloggen

Tourism Australia spelar kustkortet

2016-02-01 08:07 Kommentera
Kategori: Resa till Australien

bondi-beach.jpg
Den mest kända sträckan kust i Australien? Bondi Beach.

En överväldigande del av Australiens befolkning bor utmed landets kuster. Som besökare lär du också tillbringa en stor del av din Australienvisit just i eller i närheten av havet.

Många svenska lämnar inte kusten över huvud taget på sin resa från Sydney upp till Cairns, och även om jag brukar tala mig varm för de inre delarna av landet, så dras jag som alla andra till kusten.

Det är något visst med havet; det blå vattnet, en albatross som seglar över vågorna på vilka en surfare öppnar upp en fåra av vitt skum på sin väg in mot sandstranden.

Det är därför ingen slump att Tourism Australias senaste reklamfilm koncentrerar sig på just kust. Australien är ju omgivet av vatten.

2016-02-01 08:07 Kommentera
Kategori: Resa till Australien

På resande fot – i tanken

2015-08-20 11:40 5 kommentarer
Kategori: Resa till Australien, Övrigt

Resor, resor. Det är svårt att låta bli att tänka på resor. Det är ju mestadels resor till Australien, som drar. Jag har åtminstone två konkreta idéer om hur nästa sväng ner till Down Under skulle kunna te sig. Så småningom kommer ni att få läsa mer om detta här.

emu.jpg
Emu i Flinders Rangers. Ja, det blir mycket djur och natur under min nästa resa till Australien.

Ett annat land, som jag skulle vilka besöka igen är Sydafrika. För några år sedan åkte jag dit för att arbeta några dagar i Johannesburg. Jag passade då på att besöka Kapstaden med omnejder. Det gav mersmak. En safariresa vore inte dumt.

struts.jpg
Struts vid Godahoppsudden, Sydafrika.

Öarna i Stilla Havet har fascinerat mig sedan jag i mitt pojkrum läste reseskildringar från 1700-talet om hur den delen av världen utforskades. Som vuxen har jag sedan haft tillfälle at besöka flera av mina drömöar. Trots det har jag fortfarande har drömöar, som jag inte har besökt. Påskön hade suttit fint. Tanken på de avlägsna öarna i östra Franska Polynesien samt Pitcairn Island, Bounty-myteristernas tillflyktsort, får min puls att slå snabbare.

Nu finns det ju en vardag som håller en kvar i Sverige en stor del av året. I väntan på nästa resa så trösttittar jag på South Pacific på Netflix, blandar tropiska drinkar fastän sommaren nästan är över och läser andra resebloggar.

Flera av mina bloggfavoriter finns här på Vagabond. Nu kan det ju faktiskt finnas reseguldkorn på annat håll också. För att undersöka detta närmare har jag registrerat Australienbloggen på Svenska Resebloggar.

Vad har ni för resor på gång? Om vilka resor drömmer ni?

kaukura.jpg
Kaukura, Franska Polynesien

2015-08-20 11:40 5 kommentarer
Kategori: Resa till Australien, Övrigt

Sydney – stort, vackert och inbjudande

2014-10-19 17:55 3 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Resa till Australien, Restips, Sydney

DSC_0519.JPG

Duktigt jetlaggad har jag legat utslagen i ett dygn i sängen. Till sist har jag äntligen kvicknat till så pass att jag lyckats ta mig in till centrum. Det är söndag eftermiddag och besynnerligt ödsligt, där jag går mellan Sydneys kontorsskrapor ner mot hamnen. Plötsligt ser jag vatten mellan husen och till sist står jag vid Cirular Quay. Solen skiner och vattnet glittrar. En hamnfärja är på väg in och en annan på väg ut. Där borta ligger Operahuset! Jag andas in djupt och ler lite barnsligt; såsom en förälskad människa gör. Jag har också en bestämd känsla av att min kärleksaffär med Sydney kommer att bli mycket långvarig.

DSC_0281.JPG

Att kategorisera denna artikel som restips är lite som att säga att man mår bra av att äta grönsaker; dvs det uppenbara. Sydney är mitt första restips till Australienresenären, och speciellt till dig som kommer till Australien för första gången. Givetvis ska du inleda din vistelse Down Under här.

DSC_0108.JPG

Vad är det egentligen, som gör att alla som kommer till Sydney trivs så bra? Varför vinner staden diverse omröstningar som bästa turiststad/favoritresemål? Varför är det fullständigt självklart för mig att besöka Sydney nästa gång jag kommer till Australien, fastän jag varit där fyra gånger redan?
Kanske är det för att Sydney är så lättillgängligt. Du behöver inte ha någon kompis som kan visa dig godbitarna. Du hittar dem ändå. Allt ligger där som ett gigantiskt smörgåsbord. Det är bara att ta för sig.
Staden är väl turistanpassad, vilket kanske kan kännas jobbigt för den vane resenären, men kännas tryggt för den som inte har upplevt ett tjogtal ryggsäcksäventyr i Asien . Det går snabbt att hitta information. Det går fort att ta sig mellan de olika stadsdelarna.
Det är en sak till: Sydney är så förbaskat vackert!

circular quay.jpg
Circular Quay

Sydney är Australiens äldsta stad. Det var här som engelsmännen grundade den första straffångekolonin för drygt 220 år sedan. Staden är alltså rena barnet i jämförelse med Europas storstäder.
Idag är Sydney Australiens största stad med 4,5 miljoner invånare. Det är också en vidsträckt stad; det tar flera timmar att resa från de norra förorterna till de sydligaste om man ger sig på att köra bil den sträckan. De flesta här bor i eget hus, vilket har gett en till ytan stor stad.

Listan på saker som går att göra i Sydney är så löjligt lång. Vad man till sist väljer beror på vad som man själv tycker är intressant. Sydneys klubbliv drar folk från hela världen. Det är inte min grej, men när jag pluggade i Sydney hade jag en klasskamrat som kom hålögd till skolan varje dag efter ännu en natt ute.

Låt mig ändå försöka ge några förslag att börja med:

bondi.jpg

Du kommer antagligen att vilja besöka någon eller flera av Sydneys stränder. Bondi Beach är den mest berömda men det finns många fler att välja på. En dag med fint väder är det skönt att hoppa i Stilla Havet och svalka sig lite.

sydney-by-night.jpg

Ta den klassiska promenaden längs med vattnet från Circular Quay bort till Operahuset. Ströva sedan tillbaka samma väg och fortsätt vidare mot the Rocks, Sydneys äldsta del.
Är du intresserad av botanik är det självklart att besöka Royal Botanic Garden, som ligger ett stenkast från Operahuset.

fort-denison.jpg
Fort Denison

Åk med på en kryssning i världens vackraste hamn! Den enklaste varianten är båtresan från Circular Quay till Manly med den lokaltrafikens färjor. Du passerar förbi Operahuset (passa på att ta fina bilder med Sydney skyline i bakgrunden!) och fortsätter österut förbi Fort Denison, som en gång var ett fängelse. Strax innan hamninloppet styr hamnfärjan norrut och lägger till vid Manly, vars stora strand kanske är den finaste i Sydney.

manly-beach.JPG
Manly Beach

Vill du uppleva lite mer av hamnen än det man ser från färjan, rekommenderas en guidad hamnkryssning. De finns i alla varianter; dagskryss, kvällskryss, med eller utan middag, etc.

Valsafari är också populärt. Säsongen är mellan april och december. Båten tar med dig ut på öppna havet i ett par timmar. Chansen att verkligen få se valar är stor. Det kan vara en bra idé att ta sjösjuketabletter innan, om har svårt för stora vågor.

sydney10-australienbloggen.jpg

Vill du se staden lite ifrån ovan? Ta hissen upp i Sydney Tower och titta ner från en höjd på 309 meter.

sydney1-australienbloggen.jpg
Darling Harbour

Bege dig till China Town och ät lite asiatiskt. Passa på att titta in på Paddy's Market, som ligger alldeles i närheten. Där kan du köpa allt… Promenera sedan ner till Darling Harbour med alla dess affärer, museer, matställen och Sydney Aquarium.

pittwater.JPG
- Välkommen!

Om du känner att behöver komma ifrån staden för ett par dagar rekommenderas en övernattning eller två på vandrarhemmet i Pittwater i närheten av Palm Beach i norr. Det går bussar och dit upp och sista biten reser du med färja. Här kopplar man av mitt i en nationalpark. Räkna med besök av djur!

blue-mountains.jpg
Blue Mountains

Är du i Sydney kommer du säkert att vilja ta en dagstur upp till Blue Mountains, där man kan njuta av den fantastiska utsikten och kanske ta en bush walk. Vill du testa abseiling och canyoning så har du kommit till rätt ställe.

Logiutbudet i Sydney är stort. Emellertid kan det vara en bra idé att förboka de första nätterna innan du kommer till Sydney. Är det högsäsong (december-februari), kan det vara svårt att hitta plats på vandrarhem eller hotell. Jag har själv vandrat runt en varm dag på jakt efter någonstans att bo. Min ryggsäck blev allt tyngre och jag alltmer svettig och trött.

Låt Sydney bli ditt första stopp på din Australienresa; åtminstone om det är ditt första besök Down Under. Du kan inte få en bättre start på din resa.

sydney-operahus.JPG

Webb

Sydney Official Tourism

YHA i Sydney med omnejder

Sydney på Facebook

Biljetter till evenemang

Biljetter till evenemang 2

The Rocks

Äta ute

2014-10-19 17:55 3 kommentarer
Kategori: New South Wales, Resa i Australien, Resa till Australien, Restips, Sydney

Flyg via Asien

2014-10-06 21:02 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

De flesta som flyger till Australien reser via Asien.

IMG_0855.JPG
Du vet att du sitter på ett flyg till eller ifrån Asien, om passageraren bredvid dig har munskydd.
dryck.jpg
Du vet att du sitter på ett flyg till eller ifrån Asien, om du serveras vatten med örtkryddor.

2014-10-06 21:02 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Podcast om Australien

2014-06-05 09:11 6 kommentarer
Kategori: Intervjuer, Resa i Australien, Resa till Australien

image.jpg

Vagabond står inte bara för en stilig papperstidning, publicerar en massa intressanta artiklar på vagabond.se, ger ut böcker, arrangerar läsarresor och skrivarkurser.

Nu kan man dessutom lyssna på Vagabond. Jodå, nu kan ni njuta en resepodcast när och var ni vill. Det var givetvis bara en tidsfråga innan temat för sändningen skulle bli Australien.

Om ni vill höra Per J Andersson och mig prata om Down Under så kolla in podcasten här.

image.jpg

2014-06-05 09:11 6 kommentarer
Kategori: Intervjuer, Resa i Australien, Resa till Australien

Billigt till Australien

2014-04-06 18:22 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Att flygbolagen lägger upp sina kampanjer för resor till Australien, är ett tecken på att högsäsongen i Australien lider mot sitt slut. Flitiga läsare av Australienbloggen vet ju dock att Australien är landet där det alltid är högsäsong.

Först ut är Cathay Pacific. De tre stora resebyråerna som säljer resor till Australien i Sverige, har valt lite olika upplägg:

Australienresor:
Pris från 7570.
Gäller 1 april – 30 november 2014
Boka och betala din biljett senast 21 april.

MyPlanet:
Ekonomiklass: fr. 8200 kr
Premiumklass: fr. 16900 kr
Gäller 1 april - 30 juni samt 17 augusti -30 november
Boka senast 21 april.

Tour Pacific:
Premium economy: 15900 kr
Business class: 25900 kr
Kombinera klasserna, t ex ut i business och hem i premium: 20900 kr per person t/r.
Resperiod: 25 mars - 30 november (utresa)
Boka senast: 21 april (betalning inom 5 dagar)

Glad vår!

cathay.jpg
Adelaide International

2014-04-06 18:22 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Australien i skottlinjen

2014-01-20 15:30 10 kommentarer
Kategori: Kultur, Resa till Australien

Ibland kommer det en kommentar som är så läsvärd, intresserant, tankeväckande eller provocerande att den förtjänar att lyftas upp i ett eget inlägg. Ida Skyttberg läste min artikel Gästvänliga Australien, laddade kanonerna och avfyrade en bredsida rätt i mitt Australiensolarplexus:

"Herre jösses. När ska någon våga ta ner detta överskattade land från sin piedestal? Jag har arbetat och rest i Australien i två omgångar och har aldrig varit i ett land som är så övervärderat. Sanningen är snarare att Australiensarna är rätt så lata, rasistiska och arroganta. De verkar obekymrade på ytan och är hjälpsamma, men inte mer än något annat folkslag. Jag rest i ett 40-tal länder och har varit i en hel del länder som jag skulle ranka som trevligare och mer gästvänliga. Jag kan gärna utveckla min åsikt om jag får någon respons och har en liten privat blogg där jag skriver ärligt om Australien och Nya Zeeland.

/Ida(Reser genom Australien-Nya Zeeland för tillfället)"

Låt mig säga detta först. Idas erfarenheter och upplevelser är hennes och de är inte mindre sanna än mina. Vi bildar alla våra egna uppfattningar av länder och dem som bor där utifrån vad vi har varit med där och hur våra möten med lokalbefolkningen har varit. Jag tror också att vem man själv är påverkar vad man tycker om ett land.

När jag skriver en hyllningsartikel om australiensare, generaliserar jag givetvis. Långt ifrån alla skulle utan att tveka öppna upp sina hem för främlingar. Givetvis finns det folk i Australien som är skitstövlar i största allmänhet. Lyckligtvis har jag stött på få av dem under mina resor. (Tror att de går att räkna på ena handens fingrar faktiskt.)
Likaså är Idas påstående att "Australiensarna är rätt så lata, rasistiska och arroganta" också en generalisering. I jämförelse med japaner kanske aussies kan kallas lata. De flesta nationaliteter kan å andra sidan stämplas som lata i jämförelse med japaner…
Vad du får arroganta ifrån vet jag inte.

aus-immigrants.jpg

Anklagelsen om rasism kan jag förstå lite bättre, för visst har Australien en komplicerad nutidshistoria. Aboriginernas resa sedan européernas ankomst 1788 har varit kantad av mycket lidande. Under de senaste decennierna har deras situation förbättrats väsentligt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Dessutom skiljer sig aboriginers rättigheter och levnadsvillkor en del från delstat till delstat, som du kanske har märkt om du har rest runt en del.
Själv har jag under mina resor märkt en tilltagande respekt och beundran för aboriginernas historia och kultur bland vita australier. Det bådar gott för framtiden.

Har jag själv inga invändningar då? Är allt perfekt i Australien? Är människorna felfria?
Givetvis inte. Man har inte kommit lika långt i jämställdhetsfrågor. Det finns fortfarande en slags machokultur, som hyllar den väderbitne boskapsskötaren/järnvägsrallaren/ /långtradarchaffisen. Detta trots att Australien hör till ett av världens mest urbaniserade länder. Även på hög politisk nivå försöker man ibland förminska och förlöjliga kvinnor just för att de är kvinnor. Jag kan bara minnas att jag har hört ett rasistiskt skämt under mina resor. Sexistiska skämt har jag hört desto fler av.
Jag vänder mig också mot Australiens miljöpolitik, där miljötänk får stå tillbaka för kortsiktiga, ekonomiska mål.

Inledningen av Idas kommentar löd så här: "När ska någon våga ta ner detta överskattade land från sin piedestal?"
Australien hamnar ofta högt på listor över "Mitt drömresmål" och Sydney vinner titt som tätt utmärkelsen Världens populäraste stad. Det känns inte troligt att så skulle vara fallet om befolkningen bestod av mestadels otrevliga människor. Australiens bluff skulle ha synats och avslöjats för länge sedan.
Eller om vi säger så här: Är de charmiga och gästvänliga australierna bara ett luftslott, så skulle jag ändå fortsätta att boka rum på det slottet, för jag trivs så förbaskat bra där.

Slutligen undrar jag om du, Ida, skulle ha lust att bli intervjuad av Australienbloggen?

2014-01-20 15:30 10 kommentarer
Kategori: Kultur, Resa till Australien

Billigt till Australien med Finnair

2014-01-13 12:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Hej på er,

Det är måndag och ganska kallt. Möjligen kan ett erbjudande med Finnair lysa upp tillvaron en aning.

Fram till den 23 januari kan man boka biljetter från SEK8590 till Brisbane och Melbourne.
Mellanlandning sker i Helsingfors och Hong Kong eller Singapore.
Sträckan från Asien till Australien och vice versa brukar trafikeras av One World-kollegorna Qantas, Cathay Pacific eller British Airways.

Hyvää matkaa!

Finnair

2014-01-13 12:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Till Australien med stil

2013-12-30 17:50 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

Jag var i Australien i november. Efter dryga 28 timmar på flyget kändes ryggen aningen öm. Javisst, det handlar säkert om stigande ålder, för jag minns inte att det kändes på det viset för 10-15 år sedan. Var är en uppgradering när man behöver den som bäst?

För ett par år sedan fick jag förmånen att i tjänsten flyga till Japan i business class. Det skulle visa sig vara både en välsignelse och en förbannelse.
Välsignelsen var just resan till och från Japan. Business class visade sig vara lika lyxigt som jag hade hoppats på.
Förbannelsen är alla flygresor i ekonomiklass som jag har gjort sedan dess, för det är ju omöjligt att låta bli att jämföra.
Speciellt minns jag flighten till Sydafrika, då en fransman bredde ut sig på det gemensamma armstödet så mycket att han flera gånger höjde volymen i mina lurar.
Flighten hem från Sydafrika hade också sin "charm". Jag satt längst bak i en stolsrad. Bakom fanns ett skåp, som gjorde att sätet inte gick att fälla. Jag "sov" alltså sittandes helt upprätt. Om jag säger att jag fick ett par timmars sömn totalt, så är det antagligen i överkant.
Nu hade dock resegudarna bestämt att det inte räckte med det. Därför satt det innanför mig vid fönsterplatsen en mycket artig, men ack så magsjuk engelsman. "Pardon me ..."

Oh business class, where art thou?

För er som är stadda vid kassa frestar Tour Pacific med ett erbjudande med Cathay Pacific. Du reser i business class t/r till Australien för 29600 kr. Du får flyga till Sydney, Melbourne, Adelaide, Cairns, Brisbane eller Perth. Biljetten ska bokas senast den 31 januari och du måste resa hem senast 31 augusti.

Tänk på oss i ekonomiklass när champagnen hälls upp!

image.jpg
"Just det, håll dig på din sida!"

2013-12-30 17:50 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien

På väg hem

2013-11-21 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien, Restips

Flyget från Adelaide går inte alls direkt till Hong Kong. Vi ska tydligen till Melbourne först, vilket står klart först när jag kommer till gaten. Det är som att Australien vill hålla kvar mig så länge som möjligt. Efter en timmes resa i "fel" riktning och ytterligare en timme på Melbournes flygplats är vi till sist på väg norrut mot Asien.

Två familjer med jämngamla barn möts i höjd med min plats. De är på väg till toaletterna, men stannar upp och börjar prata med varandra. Det är barnens intresse för varandra som är isbrytaren; en skön blandning av vill så gärna prata med den andra flickan men det känns ändå bra att klänga mig fast runt mammas ben.
Ena familjen är från Hong Kong och den andra från Macao. De har varit på semester i Australien.
- Hade ni det bra?
- Ja, Australien är fantastiskt!

Utanför mitt fönster har de rektangulära åkerlapparna ersatts av ett kargt, men ack så vackert landskap: Det röda.
Det är väldigt platt men strax flyger vi över en något mer kuperad terräng. Och överallt den röda sanden. Små tussar av moln kastar sina skuggor över marken där nere. Med tanke på årstiden ligger temperaturen på ca 30 grader.

- Där nere skulle man vara, tänker jag. Man skulle antagligen behöva ett bra flugnät över huvudet och en ordentlig hatt. En hel del vatten givetvis. Bilen skulle naturligtvis vara 4-hjulsdriven och ha en AC värd namnet.

Jag gör det alltså igen; drömmer och planerar inför nästa besök. Är det verkligen så illa? Äger Australien mig? Det kanske är så. Å andra sidan äger jag Australien, så man kan väl säga att det tar ut varandra.
Nu är ju inte bara mitt land. Jag delar gärna med mig. Det fantastiska Australien ligger där och väntar på mig ... och dig!

image.jpg

2013-11-21 09:00 Kommentera
Kategori: Flyg, Resa till Australien, Restips

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206