Resefotografen

Den superparanoida resefotografens guide för att inte bli rånad

2014-04-28 11:42 10 kommentarer

jens-lennartsson-zen-photographer-tourist-croatia-dubrovnik-2.jpg

Frågan som jag allra oftast får när jag berättar att jag är resefotograf handlar inte om komposition eller kamerainställningar. Det som mina vänner oftast vill veta är om "det inte är farligt att gå runt med så mycket kamerautrustning"?

Självklart känns det som om risken att bli rånad är enorm, det handlar ju ändå om tiotusentals kronor som du släpar runt på. Men genom att göra dig själv till ett mindre attraktivt byte så kan du rätt enkelt skydda dig och se till att du kommer hem med både kamera och bilder för att visa vännerna din fantastiska resa.

Här är en samling av de bästa tipsen för att inte råka ut för rånare, ficktjuvar och lurendrejare på din nästa resa.

1. Se inte ut som en turist
Det är oftast lätt att känna igen en utböling. T-shirts i klara färger, välpressade shorts eller magväska signalerar oftast "turist" (eller "vandrande bankomat" om du översätter till banditiska). Se till att försöka smälta in så mycket som möjligt. Bär kläder med mindre gälla färger, använd naturnyanser. Skippa magväskan. Hoppa över kartan och guideboken, men försök framför allt bete dig som om du hör hemma där du är. Gå inte med gapande mun, förundrad över arkitekturen. Se inte vilsen ut, även om du inte har någon aning om vart du är.

Sätt dig ner en stund och studera lokalinvånarna. Titta på vad de har på sig, notera hur de beter sig. Så fort du kommer till ett nytt ställe så ökar antalet ljud-, syn- och hörselintryck och det gör dig mer förvirrad och chanserna för att du skall ta felaktiga beslut ökar. Det vet kriminella och därför letar de efter de minst världsvana turisterna de kan hitta. Var inte ett lätt byta.

2. En blick kan rädda dig
Den största delen av människors kommunikation sker inte genom vad du egentligen säger utan genom kroppspråk. På samma sätt som en avvaktande rånare letar efter någon som är klädd som en turist så håller han utkik efter de som kommer att göra minst motstånd. Vi västerlänningar är oftast väldigt rädda för att få ögonkontakt med främlingar. Vi viker oftast bort blicken direkt. Det skall du INTE göra när du rör dig på gator i främmande land. Det signalerar att du är underlägsen och rädd. Dvs ett perfekt rånbyte. Om du å andra sidan hade spänt blicken i någon, och försökt stirra ut honom så hade det kunnat tolkas som provocerande. Istället bör du lägga dig någonstans mittemellan. Se dig omkring, lägg märke till vad som händer och vilka som finns runtomkring dig. Om du möter någons ögon, håll kvar blicken i en eller två sekunder innan du tittar åt sidan. Med bara en kort blick säger du "Jag ser dig, jag vet att du är här och så länge du inte gör något dumt så är det inga problem".

Visa att du har koll på läget och att det finns andra som är lättare byten. Självsäkerhet (inom vissa gränser) är guld värt för att ha kontroll på läget.

3. Fula ner dina saker
Fram tills för några år sedan var det vanligaste tipset att täcka över din kameras logga och modell, för att tjyvar inte skall se hur dyr din utrustning är. Jag tejpar fortfarande över min knallgula Nikonlogga men egentligen skyddar det dig inte speciellt mycket. En erfaren bandit känner lätt igen vilken kamera det är som hänger runt halsen på dig.

Gör ditt bästa för att alla eventuella tjuvögon som sveper över din kamera i en folkmassa fortsätta till nästa ont anande turist. Se till att den inte är för ren. Byt ut din sprillans nya kamerarem mot något mindre iögonfallande.

bag_shades.jpg

4. Välj rätt väska
När du inte använder din kamera, är det bästa att stoppa tillbaka den i väskan igen. Men se för allt i världen till att din väska inte går runt och skriker "Hej! Jag har en skitdyr kamera i mig"! De klassiska kameraväskorna är oftast svarta, rätt coola och med massa fack på utsidan. Oftast skriker ett stort "LowePro" eller annan logga på utsidan. Väskan måste förstås vara anpassad för en kamera, men välj en mer diskret variant. Om du har lite utrustning med dig (vilket du bör, se nedan för mer om det) är en axelremsväska det bästa. Den har du alltid koll på och kommer lätt åt. Lite lera och ett par bitar silvertejp är fantastiska brottsförebyggande åtgärder för en lite för ren och ny väska.


5. Håll reda på din kamera
När du råkat ut för en ficktjuv eller lurendrejare så förstår du hur sinnessjukt flinka och smarta dem är. Tyvärr är det ju lätt att vara efterklok.

Det sämsta du kan göra är att hänga kameran över axeln. Det är superenkelt att rycka den från dig och försvinna in på närmaste basar. Bär alltid remmen runt halsen eller diagonalt över brösten. Gör det till en vana att ALLTID hålla en hand på kameran när du rör dig. Förutom att det avskräcker tjuvar så är chansen att du stöter in i något mindre.

Lägg ALDRIG din kamera (eller telefon eller plånbok eller pass eller något av värde) på bordet när du äter. Även om den bara är några decimeter ifrån dig så hinner en ficktjuv sno åt sig den medans hans kumpan drar din uppmärksamhet åt andra hållet för bara en sekund. Ta för vana att dra din hand igenom remmen om kameran ligger på bordet eller låt den hänga kvar över bröstet. Jag hoppas jag inte behöver berätta att du inte skall hänga något över stolsryggen och tro att du har koll på det? Det har du inte, trust me.

Om du har en väska med dig; trä en fot eller stolsbenen genom handtagen, då blir det omöjligt att sno den utan att du upptäcker det.

Det kan låta som om jag är fullständigt paranoid, men när du precis blivit av med hela bildskörden från semestern på din sista dag, så kommer du att önska att du tänkte på det innan. Det är väldigt enkelt att få en ficktjuv att välja ett annat offer.

the-zen-photographer-camera-manufacturers-are-liars.jpg

6. Vet vilka som är ute efter din vänskap eller dina pengar
Beroende på vart du reser så kommer fler eller färre folk vilja prata med dig på gatan. Jag älskar att stifta nya bekantskaper men det gäller att snabbt lista ut om personen som just kom fram till dig är nyfiken på dig eller om han bara vill fixa cash till en ny bil.

Om det första en person säger är "Hey friend!" så är han inte din vän. En ärlig person som inte har ekonomiska baktankar vet att man måste förtjäna någons vänskap. En oärlig person försöker dock använda det för att få dig att sänka garden.

I de största delarna av världen så anses det väldigt ohyfsat att prata om pengar eller ekonomi med någon man inte känner väldigt bra. Om din "vän" nämner att hans familj är fattig, hans dotter behöver pengar till mjölkpuder eller vadsomhelst så var det hans ursprungliga anledning till varför han tog kontakt med dig från första början. Dags att säga tack och hej.

Lär dig vad som kännetecknar en "hustler" så kommer du enkelt kunna välja dina vänner.

7. Säg inte att du är fotograf
När jag pratar med människor som jag ännu inte känner (på gatan, på pubar eller på stranden) så får jag oftast frågan vad jag gör. Såvida jag inte har kameran med mig, så säger jag oftast att jag är journalist, inte fotograf? Varför? Well, en professionell kamera är rätt mycket dyrare och mer stöldbegärligt än ett block och en blyertspenna. Skämt åsido, det finns personer som är ute efter att ta reda på om du är värd risken att råna, ditt mål är att sänka ditt monetära värde så mycket som möjligt. Av samma anledning bor jag aldrig på flotta hotell utan på de sunkigaste bed-and-breakfasts som finns i stan. I alla fall om någon frågar mig.

2014-04-28 11:42 10 kommentarer

Anonym 964940510

Fotograf, skribent, minimalist. Planerar att äta det mesta som finns på jorden innan jag dör. Jag släppte nyligen en bok: Hide In Plain Sight - 100 inspiring ways to improve your travel photogography. Bloggar även på www.thezenphotographer.com.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206