The food traveler

2 ggr 3 stjärnor

2016-05-15 08:34 4 kommentarer

3 stjärnor i Guide Michelin är det finaste betyget en restaurang kan få. Men ibland så undrar jag hur lätt vissa kan få det och hur hårt och länge andra får kämpa utan att nå ända fram.

Totalt så finns det idag 118 restauranger med 3 stjärnor runt om i världen. Tidigare så fanns guiden endast i Europa, men har nu spridit sig vidare till USA, Brasilien och vissa delar i Asien.

Under våren så fick jag möjligheten att besöka två av dessa.

Lameloise i byn Chagny har haft 3 stjärnor till och från under många års tid, att dom har det idag förvånade mig lite faktiskt.

IMG_4123.jpg
Havskräfta

En av dom många rätterna vi fick var bla en tartar på havskräfta med en ilsket grön gele och friterad havskräfta. Kräftan i sig väldigt god, men gelen var dessvärre alldeles för gummigaktig för att detta skulle vara en maträtt att minnas.

IMG_4127.jpg
Pilgrimsmusslor

Nästa rätt var pilgrimsmusslor, stekta och serverade med ett potatisskum och terrin på grishuvud. Tyvärr så var musslorna alldeles för överstekta och blir då väldigt även dom gummigaktiga.

IMG_4130.jpg
Vårlamm

Lamm är något jag tycker är fantastiskt gott när det är säsong och bra tillagat. Uppenbarligen så hade man denna kväll väldigt svårt med stekgraderna i köket, vid vårt bord så pendlade stekgraderna mellan blodigt, medium till välstekt? Då hade vi ändå allesammans beställt samma stekgrad.

Nja, den här restaurangen lämnade inga direkt roliga minnen. Helt ok mat och service, men fjärran från en restaurang som skulle vara värd en egen resa.

IMG_4444.jpg
Öppet kök på Saison

Några veckor senare så var vi återigen tillbaka i Kalifornien. Här var förväntningarna stora, speciellt efter det mindre bakslaget vi råkade utför i Frankrike några veckor tidigare.

Saison är en restaurang som jag var på när den startade som popuprestaurang för ca 6-7 år sedan. Man hyrde då in sig en kväll i veckan i ett cateringkök för att efter några månader öppna 2 ggr i veckan, ytterligare några månader senare 3-4 ggr i veckan innan man köpte stället och hade öppet 5 kvällar i veckan.

Efter några år så växte man ur kostymen och började leta efter en större lokal där man kunde ta steget fullt ut i sitt matlagande.

Idag så har Saison 3 stjärnor i guiden och räknas som en av dom allra bästa restaurangerna i USA.

Här serveras en sk avsmakningsmeny på 20-talet rätter i en fin-industriell lokal med rockmusik i högtalarna. Högst udda men väldigt avslappnat och opretantiöst.

IMG_4451.jpg
Sjöborre

Sjöborre är en av mina absoluta favoritråvaror, krämigt nästan smörigt med en intensiv smak av hav. På Saison så hade man stekt surdegsböd i rikligt med smör, glacerat med lite sky och där lagt på färsk sjöborre. Sanslöst enkelt och gott.

På Saison så är man väldigt förtjusta i grillat, så många av rätterna grillas över öppen eld i det öppna köket.

IMG_4461.jpg
Grillad rotselleri

En annan rätt som jag sent kommer att glömma var deras grillade rotselleri, krispigt skal med en härlig karamelliserad yta och krämigt inre. Supergott på en väldigt billig råvara.

IMG_4456.jpg
Kronärtskocka

Nästa rätt var även den grillad, kronärtskocka. Grillad med en mild kycklingbuljong, citron och örter. Sedan så följde det ett ex antal rätter till, samtliga väldigt lätta, fräscha och perfekt tillagade.

Saison är en restaurang jag absolut vill och kommer att återvända till, medan Lameloise inte lämnade några bestående goda minnen.

2016-05-15 08:34 4 kommentarer

Vår i Paris

2016-04-03 17:40 Kommentera

Att möta våren i Paris är något alla bör uppleva någon gång i sitt liv. Uteserveringarna är knökfulla, solen skiner och stan sjuder av liv. Dessvärre så sken inte solen under mina senaste dagar, men matmässigt så kunde det inte bli så mycket bättre.

Ett av stans idag intressantaste ställen måste vara Les Deserteurs. Ett litet hål i väggen hak med endast 20-talet platser och tätt mellan borden är det en restaurang som är väl värd ett besök.

3 rätters lunchmeny för 28€ får anses som ett fynd. Vacker, god mat i den lättare fräschare stilen. Tex grön sparris med fermenterade bär till förrätt.

IMG_4008.jpg
Kolja på Les Deserteurs

Kolja med rostade jordärtskockor och till dessert en chokladbakelse. Som sagt, väldigt väldigt billigt och vällagat.

En krog som jag absolut kommer att återvända till många fler gånger är Clown Bar.

Liten krog med 30-talet platser, fokus på sk naturviner med ytterst begåvade kockar. Här lagas kanske något av det godaste som serveras i Paris idag?!


IMG_4074.jpg
Udda kombo

En av dom många rätter som vi beställde in denna brunch var deras lite udda kombo av anklever, rökt ål och kumquats. Inte helt vanligt, men fungerade ytterst väl smakmässigt. Fett, salt och fräsch syra.

IMG_4086.jpg
Årets bästa rätt, hittills

Min varmrätt är årets absolut bästa varmrätt, hittills. Pithivier på kanin med bladspenat. Pithivier är en smördegsbakelse som man hade fyllt med bla kanin, kaninnjure och lever. Vansinnigt gott och riktigt gediget gammaldags kockarbete!

IMG_4051.jpg
Interiören på Dersou

Om man inte är så sugen på att ständigt dricka vin eller öl till maten så tycker jag att ett besök på rest Dersou är ett kanonalternativ.
Dersou satsar på avsmakningsmenyer med tillhörande cocktailpaket till.

Maten är fräsch och lätt, baserad på för dagen bästa funna råvarorna.

IMG_4061.jpg
Havsabborre med grön sparris, hjärtmusslor och brynt smör

En meny kan tex bestå av ostron, bifftartar, havsabborre, fläskytterfilé, ost och dessert. Med tillhörande cocktailpaket så landar notan på ca 900:-, vilket får anses vara ett fynd i Paris.

Som sagt, att äta gott i Paris är inte så svårt och dyrt. Det finns idag många intressanta nya kockar/kökschefer som tidigare har jobbat på några av stans mer kända stjärnrestauranger och sedan valt att öppna eget med en något mindre plånbok, men med samma höga kvalitetskrav på råvara och mat.


För mer mat/reseinspiration, kika in här.

https://www.instagram.com/zvonko/

2016-04-03 17:40 Kommentera

Gjelina och Otium i LA

2016-03-07 04:36 Kommentera

Gjelina är en restaurang med osedvanligt generösa öppentider, från 8.00-midnatt, 7 dgr i veckan. Är ni nere i området runt Venice Beach så kan jag varmt rekommendera detta ställe.

Matsedeln är stor, omfångsrik och nästintill omöjlig att välja ifrån, det finns helt enkelt för mycket gott att välja mellan. Mycket smårätter, sallader och framför allt pizzor. Pizzorna kan vara dom bästa jag ätit det senaste året!

GJELINA4 (1).jpg
Svamppizza

Som tex den här pizzan ovan med svamp, getost och tryffel, perfekt krispig och härligt krämigt fyllig. En annan kanonpizza är den med fänkålssalami, karamelliserad fänkål och mozzarella.
Salladen på grönkål, fänkål och ricotta var en annan favorit. Det är ett hyfsat stort ställe, snabb och effektiv service. Kommer ni kvällstid så kan jag rekommendera att ha med er en ficklampa då krogen är mörk, väldigt mörk.

En av stans absolut hetaste restauranger idag är annars nyöppnade Otium i Downtown.
Kökschef är Timothy Hollingsworth som tidigare var kökschef på anrika 3 stjärniga krogen The French Laundry i Napa Valley.

IMG_3813.jpg
Starters

Här finns det inga för-eller varmrätter utan bara smårätter så att man kan välja flertalet rätter att prova eller dela med någon och prova lite fler.

Några av våra rätter vi valde/fick var bla en pinfärsk hamachi med avocado och picklad tomat. Fräscht, lätt och väldigt gott.
Kanske ännu vassare var deras knaprigt bakade småpotatisar med creme fraiche, kaviar och salladslök. Vansinnigt gott utan krusiduller.

IMG_3817.jpg
Torsk med majspannkaka

En annan rätt som verkligen fastnade på näthinnan var den försiktigt bakade torsken med fluffig majspannkaka, blåmusslor, rökt sidfläsk och picklad rödlök.

Och såhär fortsatte det vidare med hummerrisotto, svart tryffel och parmesankrisp, short ribs och entrecote med bakade betor och liten kroppkaka, och ej att förglömma den klassiska scout-desserten S´mores.
S´mores är normalt grahamskex med grillad marshmallow och chokladsås.
På Otium kom den in grillad och lättrökt med olivkex och kumquats.

Såväl Gjelina som Otium är 2 restauranger som jag absolut vill tillbaka till. Lekfullt, tillgängligt och inte alltför dyrt med LA-mått sett.

2016-03-07 04:36 Kommentera

Toppkrogar i Mexico City

2016-02-25 14:26 Kommentera

Mexico City är kanske inte mest känt för sin fingastronomi utan säkert mer för sin gatumat, som det verkar finnas precis hur mycket som helst av enligt min kamrat Judith som bor i stan.
Vi bestämda oss därför att testa några av stans mer namnkända krogar.

Första stoppet var kanske enligt min mening det allra bästa, kanske mest för att det var helt oväntat?! Restaurangen på Hotel Carlota drivs av det unga paret Joaquin Cardoso och Sofía Cortina.
Här lagas i mitt tycke vansinnigt god mat, mexikanska klassiska smaker med en nutida modern touch.

IMG_3682.jpg
Ceviche

En av dom många fantastiska rätterna var, Ceviche på havsabborre, morot, habanerochili och lime. Pinfärsk fisk i het och syrlig dressing som var gjord på råsaftcentrifugerad morotsjuice, habanerochili, lime och sedan garnerad med tunt skivad jalapeno och lila morot.

Sedan kom kanske en av mina 5 favoriträtter någonsin, deras bifftartar!
Tartaren var blandad med chili, en sorts krasse, salsa på tomatillo och chili samt en chorizo-olja. Vansinnigt gott och superfräscht.

Att sedan restaurangen har en alldeles egen Mezcalsommelier, det är en helt annan historia.

IMG_3679.jpg

Enrique Olvera driver kanske stans mest kända och ansedda restauranger, Pujol. Här är det endast avsmakningsmeny som gäller och det är iett säkert kort om man vill prova på så många rätter som möjligt.

Några av dom 15 rätterna vi fick var bla den lättrökta minimajsen med myror. Inte alls så konstigt och läskigt som det låter, utan mer en väldigt god rätt där majssmaken var väldigt tydlig och även försiktigt smaksatt med kaffe.

IMG_3687.jpg
Lättrökt majs

En mexikansk specialitet är deras svar på den svarta tryffeln, huitlacoche.
Det är en sorts mögelsvamp som växer på majskolvarna och anses vara en delikatess. Och det är det också. Har lite svampiga toner i sig och väldigt smakrik. Här kom den lättstekt tillsammans med grillad avocado och kycklinglever.

IMG_3698.jpg
Huitlacoche
IMG_3712.jpg
Mole madre, mole nuevo 886 dagar

En av restaurangen mest kända rätter är den traditionella såsen Mole. Det är en sås som alla landets husmödrar har det bästa receptet på. På Pujol så har man kokat den i nästan 3 år. Man matar den hela tiden med nya råvaror vart efter den serveras och beroende på säsong. Såsen består bla av tomat, lök, vitlök, chili och choklad, men kan varieras med tamarind, äpplen, hibiscus eller bananer. Som sagt, recepten är oändligt många och likaså tillvägagångssätten.

På Pujol så serveras den endast med färska tortillas som en enskild rätt. Det är gott och väldigt väldigt smakrikt.

En annan av stans mest kända krogar är Quintonil. Också en restaurang med avsmakningsmeny, men också a la carte-matsedel, som vi valde ,för att kunna smaka på fler antal rätter.

IMG_3790.jpg
Kaktus, aguachile

En av dom allra godaste rätterna var kanske "harvest field aguachili, cactus, beetroot and seaweed". Kokt, tärnad kaktus och rödbeta med en frisk och väldigt syrlig chilidressing. Toppengott helt enkelt.

Smoked crab tostada var också en rätt som jag kommer att komma ihåg länge och vilja äta igen. Krispigt skal med lättrökt krabba, majonnäs på habanerochili och lime. Mexikanska smaker i kvadrat!

IMG_3788.jpg
Smoked crab tostada

Mexico City är verkligen en stad som man kan stanna till vid om man är på väg ner till Yucatanhalvön för en solsemester eller dylikt. Det är med våra europeiska mått sett väldigt billigt att äta i stan, även på dom så kallade finkrogarna. Att det sedan finns oräkneligt många gatukök i stan där man kan äta himmelskt för en gammaldags guldtia gör inte saken sämre.

2016-02-25 14:26 Kommentera

Matmarknad i Malaysia

2016-02-01 13:23 Kommentera

Ett av dom roligaste och billigaste sätten att prova på det malaysiska köket är att besöka en sk "night market". Finns närmast i alla städer i olika formationer.
Vi gjorde ett sådant stop på kvällsmarkanden på ön Langkawi. Maten är fräsch, nylagad och extremt billig.

IMG_3222.jpg
Biff-och potatisknyten

Nystekta biff-och potatisknyten var för mig en ny bekantskap, mosad potatis blandad med kryddig köttfärs och inpaketerat i en tunn brödig deg så var det väldigt gott.

IMG_3230.jpg
Vårrullar

Nästa stop var hos vårrulletanten. Nyfriterade vegetariska vårrullar med het chilisås och jordnötsströssel var också den en riktig hit. Krispigt, hett och väldigt smakrikt.

IMG_3235.jpg
Grön papayasallad på gång

En av mina absoluta favoriträtter ur det sydostasiatiska köket är sallad på grön papaya. Hemligheten när man gör en sådan sallad är att mortla samman ingredienserna så att man får en mer fyllig smak.
Och det fick vi verkligen på marknaden. Het som attans med härlig syra och sötma var det kanske favoriten?!

IMG_3232.jpg
En sann grillmästare

Grillspett är något malaysier är riktigt bra på. Den här killen grillade bara olika styckningsdetaljer på kyckling. Hjärta, lever, vinge, bröst, lår och skinn.
Vi provade på det grillade kycklingbröstet och kycklingskinnen. Båda spetten var väldigt väldigt goda, fyllig småhet smak och grillade till perfektion.

IMG_2329.jpg
Våfflor

Som avslutning beställde vi en variant av nygräddade våfflor. Fyllda med majs, palmsocker och krossade jordnötter, kanske en inte alltför vanlig kombo, men ack så gott.

2016-02-01 13:23 Kommentera

Weekend i Kuala Lumpur

2015-12-29 10:15 2 kommentarer

IMG_6354.jpg
Chinatown i Kuala Lumpur

Kuala Lumpur låter aldrig höra tala om sig som någon större gastronomisk stad, men faktum är att det finns en hel del matgodis att upptäcka.

Som vanligt i Asien så ligger många av dom finare krogarna i lyxhotellen och en av stans bättre japanska krogar som vi besökte var, Zipangu som en av hotell Shangri Las flertalet restauranger.

IMG_2300.jpg
Zipangu

Zipangu bar klart bra utan att riktigt bli sådär oförglömligt bra upplevelse. Bra sashimi, goda varmrätter, Wagyu från Australien som tyvärr inte riktigt håller måttet i jämförelse med tex den svenska från Västervik och framförallt inte den japanska.

Näe, är man i Kuala Lumpur skall man nog sikta in sig på sk Street Food.
Ta en promenad till Wet Market eller Central Market o gå loss på allehanda småplock för en extremt billig penning.

IMG_2261.jpg
Köp 1 kg solmogen rambutan för ca 20 kronor och njut!

En krog som flertalet av stans foodisar pratar om är Old China Café. Efter att ha ätit lunch där så förstår jag varför.

IMG_6374.jpg
Old China Café

En av rätterna som ofta kommer upp när man pratar malaysisk mat är deras nationalrätt, Beef Rendang. Bräserad biff med bla rostad kokos, stjärnanis, kryddnejlika, kanel, kardemumma, galangal ock kokosmjölk.

Det var en av rätterna som vi beställde in på krogen. Och den var verkligen sådär härlig som vi hade hoppats på. Tät och rikligt kryddig med mustig lång eftersmak. Kanongott för ca 40 kronor som varmrättsportion, det är ett fyndpris i mina ögon.

IMG_3067.jpg
Beef Rendang

Kuala Lumpur är en stad som man verkligen kan äta gott och billigt i.

Kika gärna efter en sk "Night Market", en matmarknad som ofta öppnar sen eftermiddag och kan hålla på till efter midnatt. Dom kan ibland byta adresser beroende på veckodagar men är alltid väl värda ett besök om man inte är rädd att prova nya maträtter från landets olika hörn.

2015-12-29 10:15 2 kommentarer

Budgetmat i toppklass

2015-11-22 10:50 Kommentera

Om man inte är beredd att lägga ut större summor pengar eller är ute på budgetsemester världen över så finns det några riktiga guldklimpar som man ej bör missa.

Dessa är kanske mina 5 favoriter just nu.

5. Forno Auto
Rodrigo med kollegor gör Stockholms absolut bästa pizzor, basta! Bilen rullar runt 6 dagar i veckan med nya adresser till lunch som middag. Krispiga och fluffiga med färska råvaror gräddade i en stenugn för en mindre peng så är det ett måste om man är på besök i huvudstaden.

o (1).jpg
Pizza med salsiccia och ruccola på Forno Auto

4. Nanjing East Road Shanghai
Här finns några av stans härligaste gatukök. Dumplings, grillspett, eller som dessa nygräddade pannkakor. Nystekta och fyllda med fläskbog, chilipasta, sallad och stekt ägg. Vansinnigt gott för nästan inga pengar alls.

FullSizeRender.jpg

3. Poke på Ono Seafood.
Är ni någon gång på Waikiki Beach så finns det ett litet "hål i väggen hak" 20 minuters promenad ifrån stranden som har stans godaste Poke.
Rå marinerad tonfisk med sesam, vitlök och chili. Vansinnigt gott och billigt.

IMG_7445.jpg

2. Red Hook Lobster Pound
Vad är inte synonymt med NY om inte en lobster roll?
Om man inte är beredd att betala några större pengar så kan man spana in denna underbara foodtruck som snurrar runt i stan med nya adresser dagligen.

IMG_1426.jpg
Lobster roll

1. El Rey del Suadero i Mexico City
Detta är ett "hål i väggen hak" som jag önskar fanns i alla städer. Kan vara den bästa gatumaten jag någonsin har ätit?!
Doften av chilistinna tacos känns flera kvarter bort när man kommer promenerandes på Avenida Horacio. Välj mellan 7-8 olika sorter för en tia styck och njut av mat i världsklass.

IMG_4951 (1).jpg
El Rey del Suadero
IMG_4944 (1).jpg
Fläskbog med chili, green salsa

Har ni några personliga favoriter man absolut inte får missa så tar jag emot dessa med största intresse.

2015-11-22 10:50 Kommentera

Nytt o klassiskt i NY

2015-10-21 22:02 Kommentera

Att avsluta sommaren i NY eller påbörja hösten är ingen dum idé. Det är sådär svenskt lagom perfekt varmt väder, inte lika svårt att boka bord på dom lite bättre restaurangerna och allmänt bara härligt.

Om man tycker om klassisk italiensk mat, så är nog NY utanför Italien en av dom säkraste städerna att prova detta i.
Maialino är inte bara kända för sin sanslösa vinlista med något av det mesta och bästa ifrån Italien, dom är också kända för sin underbara mat.

IMG_2405.jpg
Grishuvud på Maialino

Om man är lite stor i maten och inte speciellt kräsmagad så finns en av dom goffigaste förrätterna just på Maialino, deras knaperstekta grishuvud med grönsallad och citron. Krispigt, fett och grymt gott i all sin enkelhet.

En av dom trevligare nykomlingarna i stan är utan tvekan Untitled at Whitney.
Öppna stora ytor med öppet kök och med ett härligt innovativt och hälsosamt mattänk.

IMG_2345.jpg
Smårätter på Untitled at Whitney

Beställ gärna flertalet smårätter och dela vid bordet eller bara för er själva.
Jag provade bla räkor med okra och rostad paprika, majs med vete och parmesan samt pilgrimsmusslor med melongazpacho och zucchini.
Allt väldigt fräscht, lätt och smakrikt för en för staden billig penning. Bör ej missas!

Om ni är nere och promenerar i krokarna runt 9-10 Avenyn så kika gärna in på Chelsea Market.
En gång i tiden mer känt som kakfabriken där man bla uppfann Oreo Cookies är idag ombyggt till en stor marknadsplats med underbara matbutiker, cafeér, restauranger, vinbutiker mm mm. Väl värt ett besök.

IMG_2337.jpg
Chelsea Market

Skulle ni mot all förmodan tröttna på Manhattan så tar er gärna ut till Smorgasburgh ute i Brooklyn. Massor med härliga foodtrucks att njuta av för en mindre struntsumma.
Mighty Quinns burgare med oxbringa drömmer jag om dagligen.

IMG_2322.jpg
Mighty Quinns rökta oxbringa med picklad gurka och coleslaw

2015-10-21 22:02 Kommentera

Victor Arguinzoniz en sann grillmästare

2015-09-09 07:42 1 kommentar

IMG_1838.jpg

Victor Arguinzoniz har i ca 15 års tid serverat grillad mat efter konstens alla regler. Med olika sorters träslag och specialbyggda inställbara grillar har han gjort Asador Etxebarri till en restaurang folk vallfärdar till, jag förstår verkligen varför.

Restaurangen ligger ca 1 timmes bilväg ifrån San Sebastian, definitivt värt en omväg eller en egen resa bara för att citera Guide Michelin.

Som en kamrat sa när vi kom fram till byn, "det är som att kliva in i filmen Sound of Music". Och så var det, bergstoppar, gröna ängar och kor på grönbete med bjällrorna ringandes runt halsen, helt enkelt filmiskt vackert.

Det finns en avsmakningsmeny samt en a la carte matsedel att välja på, vi valde självfallet avsmakningsmenyn och plussade där på några spännande råvaror från a la carte matsedeln.

Maten är extremt enkelt och varsamt tillagad med nästintill inga garnityrer och tillbehör. Bara ren perfektion råder.

IMG_1848.jpg
Sardiner

Först ut var dom egna inlagda sardinerna, perfekt salta och mjälla på en skiva rostat bröd med lite skrapad tomat. Inget konstigt, bara traditionellt och vansinnigt gott.

IMG_1883.jpg
Percebes

Sedan kom en sann delikatess in, Percebes, eller som vi i Sverige säger, Långhalsar. Ett slags filtrerande kräftdjur som är väldigt vanligt förekommande i länderna runt om i Medelhavet, men som även finns i våra skandinaviska vatten.
Man skalar försiktigt bort det lite läderaktiga skalet och bara njuter. Det är en kraftig smak av hav, ungefär som en angenäm kallsup, typ så!

IMG_1859.jpg
Gambas

Nästa rätt på tur var, Gambas. Fiskade ca 10 mil norr om Barcelona och levererade till restaurangen i det havsvattnet där man har fiskat dom levereras räkorna till restaurangen 2 ggr/vecka. Räkorna får sedan ligga i ett kallt kylrum i samma havsvatten fram till det att gästen beställer dom, räkorna grillas sedan varsamt 8 minuter på en grill 1 dm ovanför glöden.
Behöver jag säga att det var dom godaste räkorna jag någonsin ätit? Fullkomligt ljuvliga med sin härliga sälta, saftiga med en härlig rå liten kärna och med en mild grillton. Sann perfektion!

IMG_1861.jpg
Bläckfisk

Eftersom det var högsäsong för bläckfisk så kom även dom in lätt grillade med lite fintärnad chorizo i botten på tallriken. Ljuvligt gott det också.

IMG_1875.jpg
14 årig gammal mjölkko

En doft av blåmögelost, rostade hasselnötter och grill spred sig i matsalen, det var nämligen dags för köttserveringen.
Servitrisen berättade att kossan var en 14 år gammal mjölkko som hade hängmörats i 4 månader. Grillad rare och serverad med en grönsallad som plockades samma morgon vänd i en mild vinegrette. Alla vid bordet var eniga, det var köttets Rolls Royce vi mumsade på. Övriga superlativ ej nödvändiga.

IMG_1878.jpg
Mjölkglass

Jag har genom åren ätit glass alltifrån GB till hemlagat och på några av dom bästa stjärnkrogarna i världen, men glassen på Asador Etxebarri var något av det j-vligaste jag någonsin ätit. Mjölkglass där mjölken har fått reducera ihop på svag värme över grillen innan man har kokat ihop den med äggulor och socker. Serverad med lite lätt sötad rödbetsjuice var det en värdig avslutning på en fullkomligt briljant lunch.

Boka ett bord för 5-6 personer om möjligt, dela på hyran för en taxi i ca 5-6 timmar och bege er till Victor och hans lilla grillrestaurang. Den måltiden kommer att förändra er syn på matlagning för all evig framtid.

För mer matinspiration kika in på https://instagram.com/zvonko/

2015-09-09 07:42 1 kommentar

Konstantin Filippou, ny österrikisk stjärna i Wien

2015-08-13 16:17 3 kommentarer

Konstantin Filippou är kanske den starkast lysande stjärnan just nu i Wien.

Dom flesta talar om den 2 stjärniga krogen som har seglat upp till plats 15 på Worlds 50 Bestlistan, Steirereck. Tyvärr så är det en restaurang som absolut inte håller upp till hajpen och lovorden. Näe, satsa på att få ett bord hos Konstantin och låt er hänföras av extremt vällagad mat med finess, känsla och lekfullhet.

Man kan välja på 2 olika 4 eller 6 rätters menyeer, på luncherna finns även en affärslunch för en billigare peng.
Vi valde 4 rätters menyn denna gång pga tidsbrist och flyg hem. Nästa gång så kommer planeringen vara avsevärt bättre.

Menyn inleds med 4 olika små aptitretare innan det var dags för första rätten.

IMG_2139.jpg
Räka

Råa räkor med lammtartar, geléade hjärtmusslor och senap.
En underbar rätt som verkligen lovade mycket inför resten av måltiden. Vi fick även en varm rälsky serverad till, försiktigt smaksatt med stjärnanis som verkligen lyfte rätten ytterligare ett snäpp.

IMG_2142.jpg
Makrill

En rätt som med största säkerhet kommer att hamna högt upp på listan över en av årets allra bästa rätter var makrillen.
Lätt bakad makrill, täckt med en tunn skiva baskisk torkad biff (Txogitxu) med picklad gurka och sardellsmulor. Mat blir inte så mycket godare än detta. Briljant sammansatt rätt med udda kombinatoner som väl fungerade ihop.

IMG_2143.jpg
Iberico gris

Ibericogrisen är kanske en av världens allra godaste grisar. Konstantin serverade den perfekt rosastekt med liten bit blodkorv, majs, kumquats och riven schwezisk alpost. Även här en perfekt och supersmarrig maträtt som gav oss breda leenden på läpparna.

IMG_2149.jpg
Dessertdags

Många av dagens så kallade finkrogar är mycket för grönsaker i sina desserter. Det fick vi inte hos Konstantin. Här var det dessert för gottegrisar.
Bananglass, tonkabönspannacotta, kokosskum, passionsfrukt och sherry.
Inget annat än fullkomligt!

Bara för att få lite distans till finmaten så var vi tvungna att avsluta denna resa på allra bästa sätt med en grym Käsekrainer och en stor pils.
Wien är inte enbart Sachertårta och Wienervals, finns också grym gastronomi.

IMG_2125.jpg
Käsekrainer

2015-08-13 16:17 3 kommentarer

zvonko

Världsresenär med genuint mat och vinintresse. Har jobbat som kock och kökschef i 30-talet år och rest till ca 70 länder. Mitt motto är, "Dö inte nyfiken".
Våga smaka, våga testa, bättre att ångra saker man har gjort än saker man inte har gjort.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.