Parga

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Invånare: 2 500 · Lokal tid: 04:08 · Hemsida: http://www.pargagrekland.se/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Parga är en liten stad på fastlandet med höga gröna berg i nacken och ett turkosladdat hav framför sig. Man går runt den lilla staden på en halv förmiddag och efter tre dagar hejar man glatt på invånarna som på kvällarna flyttar ut köksstolarna på gatan. Hit åker man mest för att bada och äta hyfsat gott men fördelen med Parga framför många öar är att man på ett rimligt avstånd har en mängd utflyktsmål.

Hela Epirosområdet har en spännande historia och är på intet sätt exploaterat. Ibland kan det till och med vara svårt att göra sig förstådd på engelska, vilket känns rätt exotiskt i turistvana Grekland.

Historia

Parga ligger i Epirosområdet som har en brokig historia. Det är en söt liten stad formad som en amfiteater och övervakas av en venetiansk borg som byggdes 1624. Men borgen var då bara ett nybygge av den borg som förstördes 1537 när staden låg under turkiskt välde. 1819 återvände osmanerna till Parga under ledning av befäl Ali Pasa som köpte loss staden av britterna. Många av invånarna flydde då till den närliggande ön Korfu. Staden återtogs av grekerna knappt hundra år senare.

Ta sig dit

Flera researrangörer har charterresor till Parga. Vill man åka reguljärt är det lite småkrångligt. Det enklaste är att flyga till Aten och sen vidare med inrikesflyg till Preveza och därifrån ta buss vidare till Parga.

Ta sig runt

Det går taxibåtar till de två största stränderna Valtos Beach och Lichnos Beach från hamnen. Lokalbussar till bland annat Igoumenitsa och Preveza går några gånger per dag. Bäst och enklast är att hyra motorcykel för att ta sig till bland annat Necromanteion - porten till dödsriket - och Anthoussa - en liten by strax ovanför Parga där livet går ut på att spela kort och dricka frappé.

Boende

De allra flesta hotell och rum är bokade av charterarrangörerna. Turistinformationen (finns flera olika) kan hjälpa dig eller så går du helt enkelt runt och frågar. På vägen från borgen upp mot bouzoukiklubben finns några småhotell med en fantastiskt utsikt över Valtos Beach.

Valtos Beach Hotel på samma strand, tel 26840-31 005. Tjusigt hotell med bar, restaurang och tennisbana. Prisläge: Mellan.

Villa Andonis, Spitou Livada 20, tel 26840-315 40. Rena fräscha rum med balkong och utsikt mot Valtos Beach. Det är inte mycket trafik, men den som finns går precis utanför fönstret. Prisläge: Mellan.

Pension Maistrali, Riga Fereou 4, tel 26840-312 75, www.hotelmaistrali.gr. Rent och rummen har teve och luftkonditionering. Prisläge: Mellan.

Restauranger

Taverna to Souli, Anexartisias 45, tel 26840-316 58, är perfekt för en ouzo i solnedgången tillsammans med några grekiska smårätter. Prisläge: Billigt.

Andreas, tel 26840-320 57. När du kommer från stan uppför gågatan och har borgen till vänster så ligger den här restaurangen till höger plus några trappor. God hemlagad mat och personlig personal. Cool bardisk där man får passa sig för att inte få trädgrenen i skallen. Prisläge: Mellan.

Kastro, tel 26840-311 19. Snabba, trevliga, kan en mening på varje språk. Fördelen med att gå hit är inte den urvattnade räksalladen med kilovis dressing (varning: beställer du sallad så se till att inte få dressingen på utan vid sidan om). Hit går man för den fantastiska utsikten, den traditionella dansen (om man gillar den) och snabbheten och de trevliga servitörerna. En riktig turistmagnet. Prisläge: Dyrt.

Castello, 4 Ag Apostolon, tel 2684-03 12 39. Sägs vara den bästa restaurangen i Parga. Ligger mitt inne bland gränderna med noll havsutsikt. Har däremot vita linnedukar och väldigt god mat. Kan vara läge att boka bord. Prisläge: Mellan.

Nattliv och nöjen

Sail in Bar, 1 Gaki Zeri St, tel 26840-320 97, www.sailinbar.com. Mycket mysig bar i tre våningar, där man från andra och tredje våningen har en storlagen utsikt över Parga.

Blue Bar ligger strax nedanför Sail in Bar och har också trevlig uteterass.

Terra Bar, 11 Ag Athanasion Street, tel 26840-324 08, www.pargaterra.gr. En bar längs kajkanten vars största plus är de fyra datorerna som är uppkopplade mot ISDN. Snabbt och lätt har man fixat hälsningar hem till hela bekantskapskretsen.

Arena, R Sereou, tel 26840-318 71, www.pargaweb.com. Stor trendig nattklubb, nära Krioneristranden. Techno och turistigt, men alltid med bra drag.

Sevärdheter

Den venetianska borgen som spanar ut över hela Parga går inte att missa. Inte för att den är så fantastisk utan för att den syns hela tiden.

En båttur över till småöarna Paxos och Antipaxos där filmklassikern "Den blå lagunen" spelades in är en skön utflykt.

Nedgången till dödsriket, Hades, ligger inte särskilt långt bort; Necromandio - ser inte mycket ut för världen men har en spännande historia.

Båt uppför floden Styx (Acheron River) där Karon enligt mytologin rodde de döda. Acheron Springs där floden börjar har iskallt vatten som det kan vara - nästan - skönt att vada omkring i en het dag. Där känns allt grönt och friskt och en frappé i skuggan med utsikt över flodens början gör gott för en solbränd själ.

Shopping

Keramik och läder finns i varannan affär. Det mesta är dock rätt så turistigt. Vill man hitta riktiga hantverksaffärer får man leta lite mera. Fråga lokalbefolkningen.

Funderar du på att köpa ny baddräkt inför resan? Låt bli! Greklands bästa baddräkts- och bikinishop finns i Parga.

Skor är lite billigare och mycket roligare än i Sverige.

Kläder kan du utesluta såvida det inte är en vanlig turist-T-shirt du är ute efter.

Säkerhet

Kriminaliteten är låg i Grekland. Men var försiktig med dina värdesaker på stranden och på hotellrum. Vid nöd ring 112.

Läsning om Parga