• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 otippade saker som du kan beställa på McDonalds utomlands

  Vad sägs om spagetti eller en hamburgare gjord på friterade räkor och makaroni? Här är några av de mest oväntade rätterna du kan hitta på "Den gyllene måsen" ute i världen.

  McDonalds är världens största snabbmatskedja, och även om snabbmatshaket kanske inte är ditt förstahandsval när du är ute och reser, så är sannolikheten stor att du någon gång kommer ge upp dina principer av att "äta lokalt" och slinker in på McDonalds.

  Och om du ändå vill få en smak av den lokala matkulturen kan du alltid beställa någon av dessa rätter eller tillbehör. Vissa är mer aptitretande än andra. 

  1. Singapore och Malysia: Frukostgröt med kyckling

  Känd som Chicken SingaPorridge i Singapore och Bubur Ayam McD i Malaysia. En frukosträtt som består av gröt på ris, kyckling, ingefära och chili. 

  2. Japan: Makaroni- och räkburgare

  Den här burgaren är känd som Gracoro burger och brukar återkomma på menyn om vintrarna. Vitsås, makaroni och räkor. Vad kan gå fel? 

  3. Italien: en bit parmigiano regiano

  Att många italienare är finsmakare märks på landets McDonalds-meny. För i vilket annat land kan man köpa spenat- och parmesan-nuggets och en bit parmesanost på donken?

  4. Nya Zeeland: Tuggummi- och marshmallowsglass 

  Bubblegum Squash McFlurry. Okej inte helt galna smaker men... Varför den smurfblåa färgen? 

  5. Tyskland, Portugal och Frankrike: Öl

  Foto via Wikimedia Commons.

  Ja det är sant. I vissa länder, och även i Sverige på Arlanda, kan du beställa öl på McDonalds. I Portugal och Frankrike säljs drycken på samtliga restauranger och ursprungligen gällde det även Tyskland. Nuförtiden i Tyskland är det dock upp till varje restaurang att bestämma om de ska servera drycken eller inte. 

  6. Hawaii: Burkskinka, ägg och ris

  Foto: Flickr/iluvcocacola

  Burkskinka eller "spam" är stort på Hawaii (i genomsnitt konsumeras sex burkar per person och år). Så det är kanske inte så konstigt att det pressade köttet även letat sig in på frukostmenyerna på snabbmatshak som McDonalds och Burger King. 

  7. Ryssland: Friterade räkor

  McShrimps – istället för pommes frites.

  8. Saudiarabien: Halloumi-muffins

  En variant av Egg McMuffin. Halloumi, tomat, olivpasta, sallad och bröd. Kan vara den bästa idén McDonalds någonsin har haft. 

  9. Israel: Kebab

  McKebab: Pitabröd och kolgrillad kebab. Rättelse – det här kan vara den bästa idén McDonalds någonsin har haft.

  10. Japan: Lila sötpotatis-milkshake 

  Introducerades i Japan i september förra året och gjorde snabbt succé. Efter en tids frånvaro har den återintroducerats. Smaksättaren på shaken – den lila sötpotatisen, är en vanlig ingrediens i desserter i Asien och är dessutom fullproppad med vitaminer. 

  11. Australien, Hongkong, Filippinerna och delar av Indien: Läsk med glass

  McFloat: Cola och vaniljglass? Halva jordklotet kan väl inte ha fel? Så kallade floats kommer i otaliga varianter och går att hitta i de flesta anglosaxiska länder och deras gamla kolonier. Frågan är om och när drycken blir populär i Sverige, det kanske blir nästa stora grej efter semmelwrapen?

  12. Kanada och delar av USA: Hummerrulle 

  McLobster eller "Lobster Roll" i den amerikanska delstaten New England. Rullen, som består av bröd, majonnäs och kött från klor och knogar (hummerstjärt är dyrt) har serverats i de kanadensiska kustprovinserna i perioder sedan ett antal år tillbaka. När den, efter att ha varit borta från menyn i tio år, gjorde comeback New England i somras fick den dock ett syrligt mottagande av matkritiker som ansåg att hummer och snabbmat inte hör ihop. 

  13. Kanada: Pommes frites med brunsås och ost

  De gyllene bågarnas variant av den kolhydratsproppade snabbmatsrätten poutine ­som sitt ursprung i Quebec och består av pommes frites, ostmassa och brunsås. 

  14. Costa Rica: Ris med bönor, äggröra, gräddfil och kokbanan

  McPinto är inspirerad av Costa Ricas nationalrätt som i grunden består av stekt ris med bönor och gräddfil. Rätten äts vanligtvis till frukost och kommer med diverse tillbehör, som tortillabröd, äggröra och kokbananer. 

  15. Filippinerna: Kyckling och spagetti 

  Chicken McDo kombomål – när du inte vill välja om du vill äta spagetti eller kyckling. Serveras självfallet med tomatsås och ost.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!