• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 16 heliga platser du måste uppleva innan du dör

  Religiös eller inte – de här spirituella platserna är värda ett besök innan du möter din skapare.

   

  Foto: Istock.

  1. Hallgrimskirkja, Island

  Det sägs att man kan se lutheranska Hallgrimskirkja från var man helst befinner sig i Reykjavik. Om det är sant eller inte vågar vi inte skriva under på men med sina 73 meter är detta arkitektoniska mästerverk Islands sjätte högsta byggnad och landets högsta kyrka.

  Foto: Istock.

  2. Taung Kalat, Burma

  Det gyllene buddhistiska templet ligger i anslutning till vulkanen Mount Popa cirka 6 mil från den heliga tempelstaden Bagan i centrala Burma. För att nå toppen måste du erövra 777 trappsteg, men när du väl kommer upp belönas du med en magnifik panoramautsikt över det burmesiska landskapet. 

  Foto: Istock.

  3. Saltkatedralen i Zipaquirá, Colombia

  Den katolska katedralen ligger i en gammal saltgruva i den colombianska staden Zipaquirá cirka 5 mil norr om Bogotá. Själva katedralen är 200 meter lång och är en del av ett större nätverk som även innehåller ett gruvmuseum och geologiska utställningar. I de underjordiska valven finns flera religiösa skulpturer och ikoner.

  Foto: Wikimedia Commons.

  4. Det gyllene templet, Amritsar, Indien

  Harmandir Sahib, det gyllene templet i den indiska delstaten Punjab är sikhernas viktigaste helgedom. Templet som är täckt med cirka 200 kg bladguld ligger i sjön gurdwaran och är öppen för alla – oavsett religiös tillhörighet, bakgrund eller klass. Inuti templet prepareras och serveras upp till 100 000 (oftast vegetariska) måltider om dagen som ges ut gratis till besökarna.  

  Foto: Mohammad Reza Domiri Ganji via Creative Commons och Thinkstock.

  5. Nasir al-Mulk (Den rosa moskén), Iran

  Iran är hem åt några av världens vackraste moskéer och detaljrikedomen i de kalejdoskopliknande mönstren på väggarna och taken i några av de mest detaljrika kommer att få dig att stirra upp i förundran i timmar. Just den här moskén – Nasir al-Mulk – stod klar 1888 och ligger i staden Shiraz i provinsen Fars som också är känd som Irans kulturella högfäste. 

  Foto: Istock.

  6. Sagrada Família, Spanien

  Barcelonas turistattraktion nummer 1 kommer att ta längre tid att färdigställa än vad det tog att bygga Cheopspyramiden i Giza. Den spektakulära basilikan i jugendstil beräknas vara klar 2026, 100 år efter att dess arkitekt Antoni Gaudí avled. I jämförelse så tror forskare att Cheopspyramiden tog cirka 20 år att byggas. 

  Foto: Istock.

  7. Västra muren, Israel

  Den västra muren i Jerusalem är en av de heligaste platser inom judendom och folk vallfärdar hit från hela världen. Muren som även är helig för muslimer är enligt judisk tradition det enda som finns kvar av Jerusalems andra tempel som brann ner efter att romarna invaderade staden 70 år efter vår tideräkning.

  Artikeln fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!