• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 16 heliga platser du måste uppleva innan du dör

  Religiös eller inte – de här spirituella platserna är värda ett besök innan du möter din skapare.

  Isländsk höjdare! Foto: Istock.

  1. Hallgrimskirkja, Island

  Det sägs att man kan se lutheranska Hallgrimskirkja från var man helst befinner sig i Reykjavik. Om det är sant eller inte vågar vi inte skriva under på men med sina 73 meter är detta arkitektoniska mästerverk Islands sjätte högsta byggnad och landets högsta kyrka.

  777 trappsteg senare... vilken vy! Foto: Istock.

  2. Taung Kalat, Myanmar

  Det gyllene buddhistiska templet ligger i anslutning till vulkanen Mount Popa cirka 6 mil från den heliga tempelstaden Bagan i centrala Myanmar. För att nå toppen måste du erövra 777 trappsteg, men när du väl kommer upp belönas du med en magnifik panoramautsikt över det vackra landskapet. 

  Det sägs att 8000 människor får plats i Saltkatedralen. Foto: Istock.

  3. Saltkatedralen i Zipaquirá, Colombia

  Den katolska katedralen ligger i en gammal saltgruva i den colombianska staden Zipaquirá cirka 5 mil norr om Bogotá. Själva katedralen är 200 meter lång och är en del av ett större nätverk som även innehåller ett gruvmuseum och geologiska utställningar. I de underjordiska valven finns flera religiösa skulpturer och ikoner.

  Läs mer: Drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

  Sikhernas viktigaste helgedom. Foto: Wikimedia Commons.

  4. Det gyllene templet, Amritsar, Indien

  Harmandir Sahib, det gyllene templet i den indiska delstaten Punjab är sikhernas viktigaste helgedom. Templet som är täckt med cirka 200 kg bladguld ligger i sjön gurdwaran och är öppen för alla – oavsett religiös tillhörighet, bakgrund eller klass. Inuti templet prepareras och serveras upp till 100 000 (oftast vegetariska) måltider om dagen som ges ut gratis till besökarna.  

  Nasir al-Mulk – här har man inte snålat på detaljer och färger. Foto: Mohammad Reza Domiri Ganji via Creative Commons och Thinkstock.

  5. Nasir al-Mulk (Den rosa moskén), Iran

  Iran är hem åt några av världens vackraste moskéer och detaljrikedomen i de kalejdoskopliknande mönstren på väggarna och taken i några av de mest detaljrika kommer att få dig att stirra upp i förundran i timmar. Just den här moskén – Nasir al-Mulk – stod klar 1888 och ligger i staden Shiraz i provinsen Fars som också är känd som Irans kulturella högfäste.

  Läs mer: Iran – Rundresa i gästfrihetens land

  Ikonisk plats att besöka när man är i Barcelona. Foto: Istock.

  6. Sagrada Família, Spanien

  Barcelonas turistattraktion ´nummer 1´ kommer att ta längre tid att färdigställa än vad det tog att bygga Cheopspyramiden i Giza. Den spektakulära basilikan i jugendstil beräknas vara klar 2026, 100 år efter att dess arkitekt Antoni Gaudí avled. I jämförelse så tror forskare att Cheopspyramiden tog cirka 20 år att byggas. 

  Ibland kallas muren för Klagomuren, men det är en kristen beteckning. Foto: Istock.

  7. Västra muren, Israel

  Den västra muren i Jerusalem är en av de heligaste platser inom judendom och folk vallfärdar hit från hela världen. Muren som även är helig för muslimer är enligt judisk tradition det enda som finns kvar av Jerusalems andra tempel som brann ner efter att romarna invaderade staden 70 år efter vår tideräkning.

  Undangömt djungeltempel. Foto: Thinkstock.

  8. Wat Palad, Thailand

  Wat Palad eller Wat Pha Lat, ligger undangömd i hjärtat av djungeln i den nordliga och bergrika provinsen Chiangmai. Inne på tempelområdet finns sirligt utsmyckade stenskulpturer halvt som halvt upptagna av växtligheten, hängbroar och porlande vattenfall. 

  Gå igenom tusentals torii-portar i Kyoto. Foto: Istock.

  9. Fushimi Inari-Taisha temple, Japan

  Vid foten av berget Inari i utkanten av den antika staden Kyoto ligger templet Fushimi Inari-Taisha. Av Kyotos över 1 500 tempel är detta ett av de häftigaste. Som vid alla Shinto-tempel (jinja) markeras ingången, och övergången från det profana till det heliga med en torii-port. I Fushimi Inara-Taisha finns det över 1 000 stycken. 

  Klassisk bild från Australien. Foto: Istock.

  10. Uluru, Australien

  Även känd som Ayers Rock är en 500 miljoner år gammal sandstensmonolit beläget i Australiens outback och är helig för Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna.

  Läs mer: Slutklättrat på Australiens kända klippa Uluru

  Foto: Istock.

  11. Angkor Wat, Angkor, Kambodja

  Ett av världens största religiösa komplex och även en av världens mäktigaste manifestering av civilisation och mänsklig skaparkraft som bara matchas med andra mästerverk som Machu Picchu, Taj Mahal och Kinesiska muren.

  Vasilijkatedralen byggdes mellan 1555 och 1560 på order av Ivan den förskräcklige. Foto: Istock.

  12. Vasilijkatedralen, Moskva, Ryssland

  Den ortodoxa katedralen som stod klar 1561 är troligtvis Moskvas mest kända landmärke.

  Läs mer: Guide: Så tar du tåget österut

  Vitt tempel i Thailand. Foto: Istock.

  13. Wat Rong Khun, Chiang Rai, Thailand

  Det vita templet i Thailands Chiang Rai-provins är måhända aningen turistigt men den detaljrika utsmyckningen som är ett verk av den lokala konstnären Chalermchai Kositpipat gör templet till ett klockrent besöksmål om man befinner sig i området. 

  Det är vanligt att flyga luftballong över Kappadokien. Foto: Istock och Grizurgbg via Creative Commons.

  14. Stenkyrkorna i Göreme, Turkiet 

  Egentligen är kanske landskapet som kyrkorna från 900- och 1100-talet ligger i – Kappadokien – mer lockande för många än att besöka än just kyrkorna. Men när man väl är här så är de Unesco-klassade helgedomarna som är utkarvade ur berggrunden inte att missa. 

  Tibet är sedan början av 1950-talet styrt från Peking. En exilregering ledd av Dalai lama, verkar från norra Indien för ett fritt eller åtminstone i högre grad än idag självstyrande Tibet. Foto: Istock.

  15. Kailash, Tibet

  Enligt hinduism är det på berget Kailash som guden Shiva steg ned till jorden och har sin boning, och berget som ligger i det svårtillgängliga och glesbefolkade prefekturen Ngari är inte bara helig för hinduer utan även inom jainism, buddism och bön (en skola inom buddism) och attraherar därför tusentals pilgrimer varje år. Och även om du inte är religiös lär de storslagna omgivningarna i Himalaya fylla dig med vördnad.

  1995 kom Kinkaku-ji och tempelområdet med på världsarvslistan som en del av världsarvet Historiska monument i det gamla Kyoto. Foto: Istock.

  16. Kinkaku-ji, Japan

  Kinkaku-ji ligger i Kyoto och är del av den historiska Kyoto som är världsarvlistat. Ett annat namn för det buddhistiska templet är Gyllene paviljongens tempel, ett namn som det har fått  av uppenbara anledningar. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!