• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 böcker att läsa på din nästa tågresa

  Mord, kärleksmöten och tjuvåkande. Givetvis tar du med dig en bok som utspelar sig ombord på ett tåg på din resa. Några förslag:

  1. Orientexpressen, 1932

  Graham Greenes intrikata thriller om en resa som går med det mytomspunna tåget som blev sinnebilden för mellan-krigstidens reseglamor. Romanens huvudperson, en stilfullt klädd judisk affärsman, åker förstås första klass och allt är mycket stämningsfullt: kyparna går fram och tillbaka i tågkorridoren och ropar "första middagen serverad", medan "små lampor med malvafärgade skärmar" står på de dukade borden i restaurangvagnen. 

  2. Mordet på Orientexpressen, 1934

  Agatha Christies klassiska deckare om mord ombord på den klassiska tåglinjen som oförtrutet gick mellan bland annat Paris och Istanbul- mellan 1883 och 1977. Några vagnar gick till Oostende eller Calais för passagerare till London, medan det fanns också direktvagnar som kopplades av på Balkan för att åka till Aten. Har filmatiserats flera gånger, bland annat 1974 med Ingrid Bergman, Lauren Bacall och Sean Connery, och 2010 med David Suchet i rollen som Poirot.

  3. Hela Härligheten, 1943

  Folksångaren Woody Guthries memo-arer om trettiotalets tjuvåkande i godsvagnar på de amerikanska tågen. Vagabonder drar runt över den nordamerikanska kontinenten i jakt på jobb och lycka i en värld långt från Graham Greenes och Agatha Christies samtida bourgogneviner och sovvagnar med nymanglade lakan. Här är istället resenärerna hungriga, törstiga och klädda i kakiskjortor och hängselbyxor som dryper av den "sura och bittra lukten av svett". 

  4. Främling på tåg, 2002

  Nyligen bortgångna Jenny Diskis kanske bästa reseskildring om hur hon röker, pratar och minns sig runt Nordamerika ombord på Amtraks tåg, som alltid är försenade och alla har sinnesvidgande och fantasieggande namn.

  5. Kvinnor på ett tåg, 2001

  Indiska författaren Anita Nairs egen Canterburysägner-berättelse om kvinnor i kvinnokupén ombord på Kanyakumariexpressen mellan Bangalore och Indiens sydspets. De är alla borgerliga medelklasskvinnor med behov att göra sig fria och får här i tur och ordning berätta sina livshistorier. Rörelse som katalysator för möte och terapeutiska samtal.

  Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!