• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 Roadtrips i sommar-Europa

  Flyg över Danmark och Autobahn, landa nära slutdestinationen, fortsätt i hyrbil. Vagabond listar Europas sex häftigaste fly & drive-rutter, som alla kan köras på en vecka.

  6 Roadtrips i sommar-Europa

  Katalansk kustfärd

  Norr om Barcelona tar den vilda kusten vid – Costa Brava. Ett dramatiskt landskap som sträcker sig ända upp mot gränsen till Frankrike. Moderna badorter varvas med valiumlugna fiskelägen och vidsträckta naturområden. Den katalanska identiteten är som starkast i inlandets byar och städer där många håller hårt på traditionerna.

  Gironas kanal och Santa Maria de Girona i bakgrunden.

  Gironas kanal och Santa Maria de Girona i bakgrunden.

  Start: Barcelona eller Girona.


  Etapp 1: Barcelona–Girona

  Girona är huvudort i regionen och en utmärkt utgångspunkt för en rundresa. Staden är en kort bilresa (11 mil) längs motorvägen A7. Omgärdad av en medeltida stadsmur och med en livlig stadskärna med ett av Europas mest välbevarade judiska kvarter är Girona väl värt att utforska under en dag.


  Etapp 2: Girona–Tossa de Mar

  Tossa de Mar är en av de äldsta badorterna längs kusten, men har undgått överexploateringen som drabbat en del av grannstäderna. Här frodas en avslappnad attityd som skapar perfekta semesterförutsättningar. Tossa är varken för stort eller för litet, och ett bra ställe att slå läger under ett par dagar.

  Etapp 3: Tossa de Mar–Cadaques

  Har du bråttom, ta motorvägen som går en bit inåt landet. Har du tid så rekommenderas att söka dig norrut längs de smala serpentinvägarna längs kusten. Se till att stanna ofta, både för att njuta av utsikten och för att undvika åksjuka. Fortsätt längs slingriga vägar mot vitkalkade konstnärstaden Cadaques. Här varvar du siestor med bad och promenader till fots i fina nationalparken Cap de Creus.


  Etapp 4: Cadaques–Olot

  Dags för miljöombyte! Bara en bit inåt landet, vid Pyrenéernas fot, ligger nationalparken Garrotxa. Här vandrar du bland slumrande vulkaner, eller om du känner dig lat, ta en luftballongfärd för att få överblick över det mäktiga landskapet. Staden Olot är perfekt som bas för dagsutflykter i den vilda naturen.

  Kväll i Cadaques.

  Så tar du dig hit: Norwegian, Ryanair, Vueling och SAS flyger direkt till Barcelona. 
  Mer info: costabrava.org.

  5 stopp längs vägen


  1. Calella de Palafrugell. Mysig badort omgiven av fina stränder.
  2. Figueres. Salvador Dalís födelseort.
  3. Öde badvikar. Finns längs hela kusten. Stanna bilen och leta reda på din egen.
  4. Kustvandring. Låt bilen stå och ta en långpromenad längs vandringsstråket Cami de Ronda som löper längs hela kusten.
  5. Karga men gästvänliga öar. Gör en båtutflykt till ögruppen Illes Medes.

  Artikeln fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!