Annons
Annons
Anders Pihl

Anders Pihl

Restips

8 avstickare från Barcelona

Den som tar semester i Barcelona hittar en hel värld. Den som vågar lämna den upptäcker några till. Utanför staden väntar en av Spaniens mest varierade och spännande regioner.

Text: Anders Pihl • 2010-05-30 Uppdaterad 2021-06-23

1. Dalí-museet i Figueres

Konstens eget tivoli

Vi är många som i Salvador Dalí sett en begåvad skämtare snarare än en stor konstnär. När man besöker Teatro Museo Dalí i Figueres inser man hur fel vi haft.

Teatro Museo Dalí är Spaniens mest besökta museum, efter Prado i Madrid. Dalí köpte denna förfallna teater, flyttade in under flera år och gjorde samtidigt om hela huset till sitt eget personligt utformade museum. Redan på gården utanför möts man av en park ovanliga Dalí-skulpturer. Innanför entrédörrarna fortsätter överraskningarna.

Ingenstans kliver Dalí fram med samma oförutsägbara mångsidighet som här. I det väldiga och labyrintartade museet finns tavlor, teckningar, skulpturer, installationer, optiska villor, rena infall och Dalís lätt makabra sovrum. Påfallande mycket finns inte en chans att glömma. Exempelvis tavlan som långsamt expanderar om man lägger i ett mynt, för att sedan blygt dra ihop sig igen. Välkommen till konstens eget suveräna tivoli!

Så tar du dig hit: Lokaltåg med RENFE,renfe.com. Barcelona Sants–Figueres tar ca 1,5 timme. Adress: Placa Gala-Salvador Dali. Inträde 14 euro. På söndagar är inte bara konsten utan också trängseln surrealistisk.

8 avstickare från Barcelona
Foto: Grondin via Wikimedia Commons.

2. Penedés

Cavans sköna hem på jorden

Inget är mer uppfriskande än ett glas fräsande cava – den spanska champagnen som dansar både lätt och sträv på tungan. Den berömda drycken föds ett stenkast från Barcelona. Åk tåg till Penedés och se själv hur förortsindustrierna med ett fingerknäpp förbyts till solvarma sluttningar där otaliga led av vinrankor marscherar.

Penedés är Kataloniens mest kända vinodlardistrikt och rymmer över 270 vinhus på en liten yta. En provsmakningstur är ett svårslaget nöje. Störst är Cordoniu, vars källare går fem våningar ner under en fantastisk modernista-byggnad. Närmaste konkurrenten Freixenet är inte mycket mindre imponerande och ligger vid tågstationen i Sant Sadurni d’Anoia.

Många väljer att vandra i Penedés för att fördjupa sig i vin, historia och vacker natur. Penedés lider inte brist på endera. Och bakom slättens sista gröna kullar sticker Montserrats märkliga ryggfena upp, bara för att liksom understryka hur overkligt begåvat detta landskap är.

Så tar du dig hit: Från Barcelona Sants går tåglinje C4 direkt till Penedés hjärttrakter. Till Sant Sadurni och huvudorten Vila Franca är det 40 respektive 50 minuter. För avlägsna vingårdar krävs bil, bussrundturer finns också.

8 avstickare från Barcelona
Foto: Anders Phil.

3. Montserrat

Hisnande stenlandskap 

Tåget till Montserrat klättrar genom ett bisarrt landskap – egendomliga stenpelare vakar över hisnande brådstup. Sceneriet känns vagt välbekant. Är det inte så här främmande planeter brukar se ut i gamla science fiction-filmer?

Montserrat reser sin ragg av stenfingrar överraskande och brutalt från den bördiga slätten nedanför. Att Barcelonas mästerarkitekt Gaudí inspirerades av dessa naturfenomen är säkert sant. Något i känslan överensstämmer med hans skapelser.

Omgiven av de utomjordiska klippformationerna ligger Kataloniens heligaste plats, det praktfulla klostret Monestir de Montserrat. En onödig dubblering av sevärdheter, kan tyckas. Bara det ena skulle räcka som skäl för att åka hit. Katalanerna har alltid vallfärdat till klosterkyrkan i Montserrat, för dem en oskattbar religiös symbol. Mest vördad är skulpturen Svarta Madonnan från 1100-talet.

Så tar du dig hit: Ta tåglinje R5 från Placa Espanya till Monistrol de Montserrat och byt till bergbanan upp till klostret. Vid stationen före, Montserrat Aeri, går det en linbana samma väg.

8 avstickare från Barcelona
Foto: Istock.

4. Sitges

Europas största gayparty varje dag

Den klassiska badorten Sitges lever sitt eget glada liv. Stadens legendariska partysäsong drar igång med en jättekarneval redan i slutet av februari. Under sommaren samlas det vackra folket från Barcelona i Sitges, liksom en stor del av Europas gay-community. På den eleganta strandpromenaden är paren av män stundtals fler än de tukönade paren. Och Sitges välkända fördomslöshet söker sig ständigt över gränserna. Varje år uttalar sig polisen bekymrat om otillåtna aktiviteter i parkbuskarna.

– Sitges är den mest toleranta staden i Spanien. Det mesta går an här, säger Enrico som jobbar i en av barerna.

Det är lätt att fångas av den frisinnade atmosfären i Sitges, oavsett om man har en garderob att kliva ut ur eller inte. Klubbmänniskor, tonåringar och pensionärer utgör brokiga inslag i stadens bartäta gränder. Här är man stolt över sin lössläppta tradition, som startade redan på tjugotalet då staden blev en omtalad samlingspunkt för konstnärer och rika festprissar. På dagtid ståtar Sitges med 17 badstränder, de flesta betydligt bättre än Barcelonas.

Så tar du dig hit: Minst 2–3 lokaltåg i timmen trafikerar Barcelona Sants–Sitges. Färden tar ca 25 minuter.

8 avstickare från Barcelona
En av 17 stränder i Sitges. Foto: Istock.

6. Costa Brava

Där havet möter Pyrenéerna

Costa Brava möter medelhavet hårt och osentimentalt. Grym skönhet uppstår där skrovliga utlöpare av Pyrenéerna faller ner i turkost hav. Vår hyrbil följer ormande vägar kring de vrånga kustbergen.

Men ibland tar Costa Bravas motsträvighet paus i oväntat leende sandstränder. Längsta pausen är naturreservatet Aiguamolls, som breder ut sig under bergsbyn Begur. Från Begurs lilla fort väntar ovÙ?ntat storslagna vyer.

Costa Brava har sina sönderköpta fläckar, som Lloret de Mar och Golf de Roses. Men pärlorna är lätta att hitta. Inpetade mellan pinjeklädda höjder väntar dussintals små idyller. I Llafranc tar vi in på en pensión ett par nätter, går upp med solen och är ensamma på stranden hela morgonen. Framåt lunch är det dags att beställa in grillad tonfisk och en mustig suquet de peix, katalansk fiskgryta, med lokalt honungsgult vin till.

Så tar du dig hit: Hyrbil är enklast. Ta AP-7 norrut och vik av till exempel mot Palafrugell. Buss: Sarfa (sarfa.com). Vissa orter är lätta att nå med tåg, som Colera nära franska gränsen.

8 avstickare från Barcelona
Calella de Palafrugell. Foto: Istock.

7. Tarragona

Ett historiskt jättepussel

En bar med portaler från Jesu tid. Romerska husväggar mitt på ett torg. Att vandra i Tarragona är att uppleva ett historiens sönder-slagna pussel.
Tarragona är byggt rakt ovanpå Tarraca, romarnas huvudstad i Katalonien. Även inne i barer och affärer dyker antika byggnadsfragment upp. Nere vid havet står en mäktig amfiteater i delvis användbart skick.

Tarragona är en stad full av karaktär, med den historiskt sammansatta bebyggelsen klättrande över branta sluttningar. I romerska tornet Torre de Pilatos spärrades kristna in i väntan på att bli lunch åt lejonen. Härifrån blickar vi ut över en kompakt stadskärna som någon tycks ha kramat ihop kring den gotiska katedralen. När katedralens klockor dånar lossnar tunga sjok av duvor från hustaken.

Vräker man i sig Tarragonas alla världsarvslistade godsaker, inklusive det eminenta Museu Nacional Arqueologic och resterna av det antika Forum, blir man lyckligt mätt på historia. Då återstår bara en av Kataloniens allra trevligaste städer, med inbjudande tapasbarer och badstränder som börjar mitt i stan.

Så tar du dig hit: Barcelona Sants–Tarragona tar 1–1,5 timme med tåg.

8 avstickare från Barcelona
Historiska Tarragona. Foto: Istock.

7. Vall De Nuria

Ta med skidorna till Barcelona

Bergståget stannar på 2 000 meters höjd. Det första andetaget städar ut lungorna från minsta partikel de samlat på sig i Barcelonas barer. En liknande utrensning sker i sinnet när vi ser oss omkring. Den sagolika dalen är omringad av obevekliga 3 000-meterstoppar och det karga landskapet har mer gemensamt med Tibet än Barcelona. På nakna bergssidor går betande hästar.

Mitt i Vall de Nuria står ett litet kloster, ett pilgrimsmål genom århundranden. Numera i sällskap av hotell och restauranger. På vintern är dalen en populär skidort med fyra liftsy-stem, tio backar och en glaciär.

Sommartid är vandringslederna många. Men glöm trangia-kök, överlevnadskit och annat plågsamt. Lederna är för spanjorer. Den längsta tar två timmar, den kortaste 15 minuter. Vid fjällstationen Alberg (2 500 meter). Däruppe, framför gudomliga vyer och i en styv kuling som gör uppehåll en gång per år, har någon ställt upp ett pingisbord. Samma kväll sorterar vi dagens upplevelser efter ett 25-gradigt dopp vid Barconeleta inne i Barcelona. Vi enas om att den där snön nog bara var en dröm.

Så tar du dig hit: Ta tåget från Barcelona Sants till Ripoll (mot Puigcerda) och se hur landskapet reser sig och blir allt vildare utanför fönstret. Från Ripoll direktanslutning till Ribes de Freser, där bergsbanan till Vall de Nuria utgår. Sammanlagd restid: 2,5–3 timmar, valldenuria.com.

8 avstickare från Barcelona
Vall de Núria. Foto: Canaan via Wikimedia Commons.

8. Girona

Tidsmaskin till medeltiden

Girona finns gränder där ljuset tycks ha fastnat i flera hundra år. Där du bara vet att någon harnesksmed eller lytt sporrmakare tjuvtittar på dig genom spruckna glas. Sällan missar tiden sitt mål, men Girona är undantaget från regeln. Medeltida stadskvarter brukar rivas, byggas om och kläs i fasader efter rådande mode. Här står en hel stadsdel, El Call, som ingen krökt ett hårstrå på sedan Kataloniens stormaktstid. Kvarter som räknas till de mest välbevarade medeltida miljöerna i hela Europa. Vid sidan om ruvar Gironas makalösa katedral, med sitt ansikte i skruvad 1700-talsbarock men med den väldiga kroppen djupt nere i 1200-talet.

För övrigt bör man någon gång i livet anlända nyförälskad till Girona på en av de smala gångbroarna över floden Riu Onyar, ingångarna till en kulturälskande stad med små torg som är som gjorda för de poesifestivaler man håller här ibland.

Utanför den uråldriga stadskärnan börjar en helt annan historia. Girona lär ha Spaniens högsta levnadsstandard och de nya snabbtågen kommer åka till Barcelona på 20 minuter. Huspriserna här stiger som ballonger till skyn.

Så tar du dig hit: Sträckan Barcelona Sants–Girona trafikeras med 2–3 tåg i timmen. Restid: 1–1,5 tim.

8 avstickare från Barcelona
Katedralen i Girona. Foto: Istock.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider!

24 timmar i Sitges – Barcelonas busiga lillebror

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat

Extremadura: Varva ner i Spaniens lugnaste hörn

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago

40 saker du inte får missa i Barcelona!


Text: Anders Pihl • 2010-05-30
RestipsSpanienBarcelonaUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top