• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 vackra öar att besöka i Frankrike

  Vi vänder bort blicken från den franska sommarfavoriten Korsika en stund. Här är fem, mindre kända, men härliga franska öar värda ett besök. Bäst upplevs de till fots eller från cykelsadeln, med en medhandlad picknick i en avskild vik.

  5 vackra öar att besöka i Frankrike
  Porquerolles – pärla utanför franska Rivieran. Foto: Istock

  1. Bréhat

  Bréhat är en bilfri ögrupp som utgörs av flera mindre holmar i Engelska kanalen. De två huvudöarna sammanbinds med en bro. Här finns söta små stenhus och fina vandringsstråk. Kusten kantas av små kobbar och klippor och det finns små sandstränder i flera av bukterna. Tack vare golfströmmen råder här ett speciellt klimat som gör det möjligt för flera exotiska växter som palmer, hortensia och eucalyptus att trivas här. Har man tur kan man även få syn på gråsäl eller lunnefågel som häckar här under våren fram till juni. Ön nås med en 10 minuters lång färjeresa från Paimpol. I huvudorten Le Bourg hittar man trevliga caféer, skaldjursrestauranger, en marknad och cykeluthyrning. 

  2. Porquerolles

  Strax utanför franska Rivieran hägrar de romantiskt klingande guldöarna, eller Îles d'Or, som utgörs av öarna Porquerolles, Port-Cros, Ile de Bagaud och Ile du Levant. Eleganta Porquerolles är populär bland den franska societeten, ligger närmast fastlandet och är den största utav guldöarna. Här finns örtdoftande cykelstigar, gamla militära fort och vingårdar. Med sådana förutsättningar är det inte konstigt att ön är rejält populär. Undvik den därför helst under högsäsong då de redan dyra priserna trappats upp ännu mer. Porquerolles är dessutom en bra utgångspunkt för att besöka nationalparken Port-Cros som lockar med dykning och kristallklart vatten. 

  Ile de Ré

  Avlånga Ile de Ré i Atlanten är populär inte bara bland franska utan även brittiska semesterfirare och förbinds med fastlandet via en bro. Ile de Ré är inte lika flådig som till exempel Porquerolles men har ändå en air av avslappnad glamour över sig. Förutom den befästa huvudorten och världsarvet Martin de Ré lockar ön med fenomenala ostron- och skaldjursrestauranger, sandstränder och idylliska vitmålade hus. Missa inte att leta rätt på några av öns berömda byxklädda åsnor. Traditionen kommer från en tid då åsnorna användes på öns saltslätter och fick bära byxor som skydd för irriterande insekter. 

  Groix 

  Charmiga Groix utanför Atlantkusten var en gång i tiden den viktigaste ön för franskt tonfiske och har än idag en relativt stor bofast befolkning. Den kuperade ön har mjuka sandstränder i söder och dramatiska klippor i norr och är särskilt välanpassad för vandrare, men även seglare och cyklare lockas till ön som ligger strax utanför Lorient. Vandra mellan byar och fyrar, plocka på dig godsaker i små delikatessbutiker för en picknick och besök marknaden som hålls i huvudbyn varje torsdag och söndag. Färjor avgår flera gånger om dagen från Lorient när det är högsäsong. 

  Belle Ile

  Natursköna Belle Ile en Mer är den största av Bretagnes öar och bjuder på en stor variation av sevärdheter som charmiga fiskebyar med pastellfärgade hus, klippiga kuststräckor och den två kilometer långa sandstranden Grand Sables. Dess vackra naturomgivningar inspirerade konstnärer som Monet och Matisse och nås med en färja från Quiberon på fastlandet. Njut av restaurangbesök, dolda vikar och vandringsstigar. På ön finns gott om charmiga bed and breakfast men vill man lyxa till det ordentligt checkar man in på det fyrstjärniga spa-hotellet Castel Clara. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!