Australienbloggen

Jul i Australien

2016-12-23 10:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Mat och dryck, Musik

- Jag har aldrig sett snö annat än på tv, säger Brenda. Vi sitter på bussen från Brisbane till Sydney och har kommit att prata med varandra. Jag har just berättat att det är snö hemma i Göteborg, där jag bor. Själv kommer Brenda från Cooktown, som ligger långt uppe i norra Queensland. I hennes hemtrakt är det ständigt varmt. Det är bara mängden nederbörd, som förändras under året. Hon fnissar vid tanken att snö ligger som ett täcke över landskapet i stora delar av Europa under vintern. Själv har jag svårt att föreställa mig en jul med sol och tropisk värme.

Tanken på en vit jul ter sig helt overklig, om man bor i Australien. I de södra delarna av landet, där det faktiskt kan falla snö på vintern (juni – augusti), råder högsommar när tomten kommer.
Fortfarande verkar man dock tänka på julen, som en tid på året då det verkligen ska snöa och vara kallt. Många med europeisk härkomst har haft svårt att släppa de vita jularna, som kanske deras föräldrar eller generationen tidigare, berättat om. Alltså kör man på med hela kitet: Alla julprydnader och dekorationer ser ut som du brukar: Tomtar på släde, snötyngda granar etc. Försäljningen av fusksnö på sprayburk rakar givetvis i höjden under december. Det är liksom enda chansen till att få fönstren att se lite rimfrostiga ut i den 30-gradiga värmen.

six_white_boomers.gif

Nåja, helt verklighetsfrämmande är man inte. En typisk juldagsaktivitet är att ta sig till närmaste strand och grilla tillsammans med familj och vänner. En tradition för backpackers är att åka till Bondi Beach den 25 december. Runt 40 000 besökare brukar fira jul på Sydneys mest berömda strand.

Julmaten är även den försiktigt anpassad till klimatet. Kött såsom lamm, skinka och kalkon äts gärna, men serveras kallt och tillsammans med sallad. Man rundar gärna av med traditionella efterrätter såsom Christmas pudding, pavlova och trifle.

De med sångröst, och alla andra, brukar stämma upp i de julsånger, som man sjunger i Storbritannien och USA. Det finns dessutom några populära, australiska sånger: Six White Boomers, Aussie Jingle Bells och Australian Twelve Days of Christmas.

Det finns några andra viktiga, australiska jultraditioner och givetvis har de med sport att göra. Dels arrangeras Boxing Day Test på Melbourne Cricket Ground på Annandag Jul. Cricket är tillsammans med rugby landets nationalsport. För oinvigda framstår cricket lika obegripligt som vegemite på smörgåsen.
På Annandagen startar också den legendariska regattan Sydney-Hobart Yacht Race. Denna segeltävling räknas till en av de hårdaste i världen.

syd-hob.jpg
Bild: abc.net.au

Här är väderleksrapporten för julhelgen 2015. Skulle jag välja stad enbart efter väder fick det bli Sydney.

Sydney
Julafton: Halvklart, 24 grader
Juldagen: Halvklart, 26 grader
Annandag Jul: Sol, 32 grader

Melbourne
Julafton: Sol, 19 grader
Juldagen: Sol med friska vindar, 35 grader
Annandag Jul: Sol med regnskurar, 19 grader

Brisbane
Julafton: Åskskurar, 27 grader
Juldagen: Regnskurar, 28 grader
Annandag Jul: Halvklart, 31 grader

Cairns
Julafton: Regn, 27 grader
Juldagen: Åskskurar, 27 grader
Annandag Jul: Regn, 28 grader

Adelaide
Julafton: Sol, 37 grader
Juldagen: Sol med lätta moln, 36 grader
Annandag Jul: Sol, 23 grader

Hobart
Julafton: Sol, 25 grader
Juldagen: Sol, 26 grader
Annandag Jul: Regn, 16 grader

Darwin
Julafton:Ihållande regn med inslag av åska, 28 grader
Juldagen: Ihållande regn med inslag av åska, 39 grader
Annandag Jul: Ihållande regn med inslag av åska, 30 grader

Perth
Julafton: Sol, 25 grader
Juldagen: Sol, 29 grader
Annandag Jul: Sol med lätta moln, 32 grader

Yulara:
Julafton: Sol, 38 grader
Juldagen: Halvklart med risk för skurar, 39 grader
Annandag Jul: Sol, 28 grader

Australienbloggen önskar er alla en riktigt God Jul!

2016-12-23 10:00 Kommentera
Kategori: Kultur, Mat och dryck, Musik

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206