Annons
Annons

Var finns Europas mest natursköna platser? Kolla in vår bucketlist med platserna att besöka någon gång i livet. Foto: Getty Images

Europa

Europas 26 vackraste platser  – här är listan

Från ikoniska alptoppar i Schweiz till pittoreska Amalfikusten och svensk vildmark. Här är 26 natursköna platser i Europa du inte får missa.

Text: Karin Wimark • 2024-01-04 Uppdaterad 2024-01-04

1. Azorerna, Portugal

Europas Hawaii

Azorerna kallas ibland för Europas Hawaii och är den perfekta äventyrsdestinationen. Den portugisiska ögruppen lockar nämligen med allt från vulkaner och valsafari till vandring och vinprovning.

Läs också: Azorerna – äventyrets öar

Den portugisiska ögruppen Azorerna är en naturskön äventyrsdestination. Foto: Getty Images
Den lilla obebodda ön Islet of Vila Franca do Campo utanför ön Sao Miguel. Foto: Getty Images

2. Kazbegi, Georgien

Istället för Alperna

Om du korsar Games of Thrones med Himalaya ser det ut ungefär som här i Georgien. Vindlande vandringsstigar leder från djupa floddalar mot den smaragdgröna vulkanen Kazbegis hjässa. På sluttningarna betar hästar bland alpina blomsterängar och spetstornade medeltidskyrkor. I regionen Tusheti, i östra Georgien, finns gott om arrangörer som erbjuder veckolånga ritter till häst i Kaukasusbergen. 

Njut av Georgiens vackra bergskedja. Foto: Getty Images

3. Cliffs of Moher, Irland

Grönskande & kargt

En turistfälla? Kanske. Men det fråntar inte klipporna deras faktiska dignitet. Känslan av att blicka ned mot Atlanten från 200 meters höga vertikala klippor är mäktig. Klippan ligger bara 90 minuters körväg från Galway.

Läs också: 17 härliga platser i Irland att skriva upp på din bucket list

Inget för den med höjdskräck. Foto: Getty Images

4. Zlatni Rat, Kroatien

Unik strandtunga

Kroatien vimlar av stränder, men den mest unika är Zlatni Rai strax utanför semesterbyn Bol på Brac. Tillsammans formar klappersten, grus och sand en halv kilometer lång tunga rakt ut i havet. Strax efter lunch tar sig många vindsurfare till stranden för att rida seneftermiddagarnas vindar. Undervattensrev att undersöka med snorkel och cyklop väntar också.

Det gyllene hornet i Kroatien. Foto: Getty Images

5. Amalfikusten, Italien

Pittoreska Amalfikusten

Amalfikusten brukar kallas Italiens vackraste kuststräcka där branta berg, grönskande terrassodlingar och små byar avlöser varandra. 

Läs också: Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Byn Positano stoltserar på första parkett vid Amalfikusten. Foto: Getty Images
Hyr en bil och utforska kustremsans vackra orter. Foto: Getty Images

6. Sarek nationalpark, Sverige

Europas sista vildmark

En lista över Europas naturskönaste platser måste ha med Europas sista (riktiga) vildmark och Sveriges näst största nationalpark (efter Padjelanta). Sarek var ett av områdena som 1909 var först ut i landet med att få nationalparksstatus. Skierfe är en ikonisk avstickare bland Kungsledenvandrare och en utsiktsplatå som fullkomligt tar andan ur en. 700 meter nedanför breder Rapadalen ut sig och löper rakt in i Sarek nationalpark där mobiltäckning är som bortblåst och djuren lever vilt.

I norra Sverige breder fantastiska landskap ut sig. Foto: Getty Images

7. Senja, Norge

Mer orört än Lofoten

Senja är minst lika vackert som grannen Lofoten men långt ifrån lika turisttätt under högsäsong. Sommartid skapar dessutom midnattssolen unika förutsättningar för äventyr utan slut.

Läs också: 19 guldkorn i Norge – sevärdheter, mat och spektakulär natur

Naturen i Nordnorge är vacker året om. Foto: Getty Images
Ta en paus med en av Europas vackraste vyer! Foto: Getty Images

8. Vatnajökull, Island

Europas största glaciär

Utforska glaciären i Vatnajökulls nationalpark – en utomjordig upplevelse på sydöstra Island.  

Se till att ha broddarna på när du besöker isgrottorna på Island. Foto: Getty Images

9. Meteora, Grekland

Filmiska vyer

Något extra krävs för att vända havet ryggen under en semester i Grekland. Meteora gör valet enkelt genom sin surrealistiska blandning av raketformade berg och dramatiska klippkloster. Med byn Kastraki som bas promenerar du till miljöer som påminner om filmerna Avatar och Rosens namn. Klostren Varlaam, Megalou Meteora och Rosanou ligger som öar i luften, högst upp på lodräta pelare. Kanske känner du även igen Aya Triada från James Bond-klassikern Ur dödlig synvinkel. ⁠Hyrbil leder dig österut till Pelionhalvöns stränder med Mylopótamos mot smaragdfärgat hav. Eller så siktar du mot nordväst och vandrar mellan Vikosravinens nästan tusen meter höga klippväggar.

Läs också: 25 guldkorn i Grekland – här är listan!

Vandra i storslagna miljöer i Meteora i Grekland. Foto: Getty Images

10. Matterhorn, Schweiz

Ikonisk klippa

Det är omöjligt att inte nämna Matterhorn (eller Monte Cervino) när man pratar om Zermatt och Cervinia i Alperna. Det är också omöjligt att inte stirra på Matterhorn när man befinner sig i de charmiga alpbyarna – för världens kanske mest ikoniska bergssilhuett vakar över allt och alla. 

Som en juvel mitt i Europa. Foto: Getty Images
I Zermatt börjar Europas näst högsta järnvägslinje, Gornergratbahn, som tar dig vidare upp till en station på 3 135 meters höjd med strålande utsikt mot Matterhorn. Foto: Getty Images

11. Färöarna

Vackraste vyerna

Porlande vattenfall och knivskarpa stup, hisnande bergskammar och gulliga fiskebyar. Att vädret sedan är legendariskt instabilt är bara en del av charmen. Till skillnad från Island hann inget Game of Thrones-avsnitt spelas in på Färöarna men landskapet hade passat som stand in för Westeros vilken dag som helst.

Läs också: Sagolika Färöarna – den nya drömdestinationen

Öriket i Nordatlanten är en naturskön pärla. Foto: Getty Images

12. Bledsjön, Slovenien

Skönhet i Slovenien

Utsikten över sjön Bled och 1400-talskyrkan på ön mitt i sjön är en höjdpunkt i Slovenien.

Lake Bled i Slovenien är en höjdpunkt på tågluffen i öst. Foto: Getty Images

13. Landmannalaugar, Island

Färgglad vandring

En naturskön dröm för den som gillar att vandra. Landmannalaugar på Island bjuder på ett unikt landskap med karamellfärgade fjälltoppar, heta källor, sjöar och lavafält.

Som en akvarellpalett. Foto: Getty Images
En roadtrip runt Island bjuder på variationsrikt landskap. Foto: Getty Images

14. Kappadokien, Turkiet

Som i en saga

Se de varma luftballongerna stiga till luften i detta mäktiga landskap som vuxit fram under flera miljoner år. Kappadokien upplevs nämligen bäst till fots med vandring i en sagovärld av dolda dalgångar.

Vandra i det historiska landskapet och skåda de färgglada luftballongerna i skyn. Foto: Getty Images

15. Kravica Waterfalls, Bosnien och Herzegovina

Okända fall i Europa

Skippa de populära Plitvicesjöarna i Kroatien och bege dig istället till grannlandet Bosnien-Hercegovinas frodiga inre för ett av Balkans mest fascinerande natur­fenomen. De spektakulära vattenfallen Kravice är en 120 meter bred serie av fall som mynnar ut i en smaragdfärgad pool och för tankarna till Niagara eller Iguazu!

Läs också: Kolla in världens 15 häftigaste vattenfall

Bada i de svalkande poolerna, simma under vattenfallen eller bege dig lite längre ner längs floden Trebizat för att hyra en kajak och utforska området vattenvägen. Foto: Getty Images

16. Plitvice Nationalpark, Kroatien

Turkos vattenvärld

På gångbroar av trä kan du uppleva nationalparkens surrealistiska landskap som består av 90 spektakulära vattenfall och 16 kristallklara, smaragdgröna sjöar. Nationalparken är Kroatiens största och en av de äldsta. Floran och faunan är unik och här finns såväl brunbjörnar som 157 olika arter av fåglar.

Upptäck nationalparken Plitvice i Kroatien. Foto: Getty Images

18. Geirangerfjord, Norge

Fjordlandskapet

Fjorden i Geiranger hyllas ofta som ett av världens vackraste resmål och finns med på Unescos världsarvslista. Vandra, hyr en kajak eller färdas på de slingrande vägarna mellan Trollstigen och Geiranger. Utsiktsplatsen vid Ornesvingen är en höjdpunkt liksom utsiktspunkten Geiranger Skywalk.

Läs också: Tågluffa i Norge – vi guidar dig till bästa rutten!

Norges landskap hänför de allra flesta besökare. Foto: Getty Images

19. Toskana, Italien

Romantiska kullar

Toskanas böljande kullar, vinodlingar, konstskatter och charmiga byar rankas ofta bland världens mest romantiska landskap. Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana eller spana in 3 pittoreska byar i mellersta Italien.

Res genom Toskanas böljande landskap. Foto: Getty Images

20. Rakotzbrucke, Tyskland

Sagobron i Tyskland

Denna ljuvliga bro kallas också för djävulsbron och sträcker sig över en ett vattendrag i Kromalau Park i östra Tyskland. Rykten säger att bron byggdes av Satan för omkring 150 år sedan.

En sagolik vy i östra Tyskland. Foto: Getty Images

21. Algarvekusten, Portugal

Strandmecka

Höga klippor, vackra stränder, pittoreska byar och ljummet vatten väntar den som reser till Algarvekusten vid Portugals sydvästra kustremsa.

Läs också: Algarvekustens bästa stränder – lokalbons egna favoriter

Med bergen som ryggstöd på stränderna i Algarve. Foto: Getty Images
Gör en roadtrip längs Algarvekusten och upptäck områdets bästa stränder. Foto: Getty Images

22. Neuschwanstein, Tyskland

Sagoslott i Tyskland

Slottet är förmodligen så nära man kan komma ett Disney-slott i verkligheten och sägs ha inspirerat Törnrosas slott i barnfilmen från 1959. 

Läs också: 11 vykortsvackra slott i Europa att skriva upp på din bucket-list

Finn ett slott bland bergen! Foto: Getty Images

23. Julianska Alperna, Slovenien

Vandra från by till by

Julianska Alperna sträcker sig från nordöstra Italien till Slovenien och är Sloveniens alpina pärla. Vandringen längs Juliana Trail tar dig längs floder och över bergspass, men även förbi grönsaksodlingar och in i tunnlar från första världskriget. Här kan man även paddla och försöka sig på forsränning, och vill man inte vandra kan man numera följa en cykelled med sju dagsetapper istället.

Läs också: Ny cykelled tar dig genom 8 natursköna länder i Europa

Vandra längs Juliana Trail i Slovenien. Foto: Getty Images

24. Yttre Hebriderna

Drömmiga öar

Utanför Skottlands västkust ligger de, omringade av frustande vågor och visslande valar: Yttre Hebriderna. Här möts du av sagolika vita stränder, turkost hav och taggiga karga berg.

Läs också: Tågluff till Yttre Hebriderna – en drömresa till vindpinade öar

Turkost hav möter karga klippor. Foto: Getty Images

25. Kaukenhof, Nederländerna

Tulpanernas rike

När tulpanerna blommar är det få platser som slår Nederländerna. Fälten runtom i landet bjuder på en massiv färgpalett. Kaukenhof är den mest berömda tulpanparken, Hillegom är ett lugnare alternativ.

Tulpaner så långt ögat kan nå. Foto: Getty Images

26. Dolomiterna, Italien

Italiensk höjdpunkt

Dolomiterna är bergskedjan som bjuder på det bästa av två världar: världsarvsmärkt natur och gourmetrestauranger strösslade med Michelinstjärnor. Vandra i kalkblekta raviner vid berget Sassolungo, genom frodiga alpängar i Fassadalen eller ta en tur till de tre topparna vid Alta Pusteria. 

Läs också: Bästa tipsen för att vandra i Dolomiterna

Har du inte besökt italienska Dolomiterna är det hög tid. Foto: Getty Images

Läs också:

Asiens 21 vackraste platser – här är listan

Sydamerikas 15 vackraste resmål – här är listan

Afrikas 14 vackraste platser – här är listan

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-01-04
EuropaRestipsDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen