Annons
Annons
Långresa genom Oceanien. Upptäck två natursköna länder på sju veckor.. Foto: GettyImages

Långresa genom Oceanien. Upptäck två natursköna länder på sju veckor.. Foto: GettyImages

Australien

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland

Vild västkust, bohemisk östkust och krokodiler i norr och Australiens röda inre. Upplev vingårdar och kängurur innan Nya Zeeland väntar med turkost vatten, vita stränder och utomjordiska landskap. Ta del av Vagabonds bästa tips på en långresa i Oceanien.

Text: Karin Wallén • 2019-12-12 Uppdaterad 2023-10-25

Australiens västkust

– Första veckan –

Västra delen av Australien har en vildare touch än den östra – men avstånden är stora, så välj vilket väderstreck du vill utforska med utgångspunkt från delstatshuvudstaden Perth.

Den här gången åker vi söderut. Men inte förrän vi tagit ett skutt västerut – till ön Rottnest Island, 90 minuters båtfärd från Perth. Här är motortrafik förbjuden, så hyr en cykel och njut av att trampa runt mellan magiska stränder!

I slutet av dagen hoppar du på en färja igen, men med Fremantle som destination. Mysiga Fremantle ligger två mil söder om Perth, och är känd för sin stora, livliga helgmarknad full av prylar, mat och musik. Nu är det dags att välja om du ska ta dig vidare med buss eller hyrbil.

Tre timmars vidare färd tar dig till Margaret River, där du hittar både fina stränder, vingårdar och skogar av majestätiska karriträd. Delar av året finns även valskådning (se arrangörer på margaretriver.com) i området.

Valde du hyrbil? Då kan du fortsätta österut längs sydkusten, hela vägen (ca 8 tim) till Esperance. Här ligger Cape Le Grand nationalpark med öde kritvita skärvor till stränder och en och annan känguru på språng. Väl tillbaka i Perth är siktet inställt på Sydney och östkusten. Lättast är att flyga, men har du råd och tid finns även tåget Indian Pacific som tar dig från kust till kust på fyra dagar och tre nätter för sisådär 12 000 kr.

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland
Spana efter kängurur på stränderna i Esperance. Foto: GettyImages

Östkustens klassiker

– Andra veckan –

Sydney tar emot med klassiska vyer över operahuset och hamnen. Men stanna inte där. På några dagar hinner du utforska stadsdelar som alternativa Newtown, mysiga Glebe och sköna Surry Hills. Och förstås stränder som Manly, Bondi och Coogee, med surfbrädor och tillhörande dudes.

Sedan väntar en heldagsresa upp till bohemiska Byron Bay. Hur du tar dig dit? I Australien är det vanligt att ta långfärdsbuss, och exempelvis Greyhound Bus har olika kort du kan köpa för hela landet. Men varför inte testa rideshare? På sajter som coseats.comshareyourride.net och i Facebookgruppen ”Rideshare in Australia” hittar du personer som söker fler att splitta bensinkostnad med.

När Byron tröttat ut dig med yoga, raw food, fest och surf beger du dig två timmar norrut, via Surfers Paradise, till Brisbane. Där väntar flyget till Darwin.

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland
Surfers Paradise – östkustens surfmecka. Foto: GettyImages

Darwin & Alice Springs

– Tredje veckan –

Välkommen till Darwin i Northern Territory. Här är förhållandet till strandliv lite komplicerat på grund av giftiga maneter och saltvattenskrokodiler. Men ombord en flodbåt i Kakadu nationalpark kan du se de jättelika krokodilerna på ett säkert sätt. Australiens största nationalpark är verkligen Crocodile Dundee-land, med spännande djur, natur och aboriginska grottmålningar.

Men snart vänder vi söderut och siktar på kontinentens röda inre. Med lyxtåget The Ghan får du en bekväm resa till Alice Springs. Men det är dyrt. Kostar minst 7 000 kr (eller det dubbla om du ska ända till Adelaide). Buss, rideshare eller att hyra husbil enkel väg är andra alternativ.

Väl framme i Alice Springs finns mängder av arrangerade turer ut till Uluru (Ayer’s Rock). Upplev det heliga röda berget i solnedgång eller soluppgång innan det bär av ner mot frodigare trakter.

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland
Uluru, i Australiens röda mitt, är en höjdpunkt på resan. Foto: Unsplash

Barossa Valley & Melbourne

– Fjärde veckan –

I Adelaide  hinner du insupa en stunds stadsliv innan du beger dig till det kända vindistriktet Barossa Valley, hem åt bland annat Jacob’s Creek. Hoppa på en guidad vingårdstur – eller hyr elcykel och klara dig på egen hand. Hinner du klämma in en tur till Kangaroo Island så är det väl värt det – här finns det mesta av Australiens häftiga djurliv representerat!

Sedan piper vi iväg sydösterut, mot Melbournes sköna stadsliv med graffitigränder, coola barer och sköna eftermiddagar i strandförorten St Kilda. Missa inte att ta en tur längs kustvägen Great Ocean Road, med dramatiska stenformationer och mäktiga vyer.

Naturfrossa på Nya Zeeland

– Femte veckan –

Du har landat i det långa vita molnet! Det är så Nya Zeeland kallas av urinvånarna, maorierna. Vi startar i största staden Auckland, men vill snabbt vidare. Det är enormt poppis att hyra husbil, vilket kan leda till lite huggsexa om de finaste ställplatserna. Ett annat sätt är att köpa busskort från något av de många bussbolagen.

Vi börjar med att dra två och en halv timme österut, till sagolika Coromandel, med sandstränder, kalkstensklippor och turkost vatten. Efter ett par dagar åker vi fem timmar söderut och hamnar på en helt annan planet: Att vandra i Tongariro National Park är nämligen lite som att vandra bland kratrarna på månen, toppat med konformade vulkaner och gröna sjöar. Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland

En av många och vackra kustremsor med sandstränder på halvön Coromandel. Foto: GettyImages
Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland
Månlandskap i Tongariro National Park. Foto: GettyImages

Wellington & Nelson

– Sjätte veckan –

Huvudstaden Wellington, längst ner på Nordön, är en trevlig liten stad inbäddad i lummig grönska. Här kan du passa på att vårda din kulturella ådra med museer, gallerier och – tja, varför inte en guidad tur med Sagan om ringen-tema?

Därefter är det dags att ta båten över till sydön och pipa iväg till Nelson. Det här är entrén till Abel Tasman National Park, där du de närmaste dagarna tar dig fram med kajak eller till fots, längs mjuka sandstränder och kullar av regnskog.

Läs mer: Därför älskar man Wellington – Nya Zeelands sköna lilla huvudstad
Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland

I den lilla men coola huvudstaden Wellington finns det massor att göra. Missa inte nationalmuseet Te Papa Tongarewa. Foto: GettyImages

Äventyr på Sydön

– Sjunde veckan –

Fyra timmar söderut ligger Greymouth. Eventuellt väljer du att hyra en bil här och själv köra den vackra kustvägen söderut, till glaciärerna Franz Josef och Fox glacier, där du spänner på stegjärnen och tar en (guidad) tur. Därefter styr vi lite snett inåt landet, till den adrenalinstinna staden Queenstown. Här kan du hänge dig åt alltifrån bungyjump och forsränning till vandring och ridning, innan du vänder tillbaka till Greymouth, dumpar bilen och hoppar på tåget Tranzalpine, som glider fram genom ett rogivande landskap till trivsamma Christchurch på sydöns östkust.

Efter jordbävningen 2011, då stadens historiska kvarter förstördes, har staden börjat få nytt liv. Christchurch har alltid haft en viss europeisk känsla och ger kanske en mjukstart på den hemresa som nu tyvärr väntar.

Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland
Vandra vid magiskt vackra Fox Glacier på Sydön. Foto: GettyImages
Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland
Spana efter kea-papegojan som finns på Nya Zeeland. Foto: Unsplash

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien

Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Vagabonds drömresa – 5 veckor klassisk roadtrip genom USA

Vagabonds drömresa – 7 veckors roadtrip i södra Afrika


Text: Karin Wallén • 2019-12-12
AustralienNya ZeelandRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen