Hurghada

Världsdel: Afrika · Land: Egypten · Valuta: Egyptiskt pund · Lokal tid: 06:07

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Hurghada är känt för sina vackra korallrev där både nybörjare och vana dykare kan njuta av undervattensvärlden. Från de vackra stränderna kan man med båt lätt ta sig till små paradisöar ute till havs. Blir man trött på lata dagar vid stranden ligger Nildalen och Luxor bara en dagsutflykt bort. På kvällen öppnar krogarna och barerna som håller öppet ända tills solen går upp över Röda Havet igen.

I övrigt bjuder Hurghada på en mängd typiska semesteraktiviteter. De flesta hotell har egna dykcenter där man kan lära sig att dyka. Andra vattensporter som man kan prova på är segling, windsurfing och vattenskidor. För den som vill finns det möjlighet att spela golf.

I Hurghada finns ett bra utbud av restauranger, affärer, barer och diskotek. Orten ligger också relativt nära, cirka fyra timmar med buss, det forna Egyptens sevärdheter i Luxor. Från Hurghada går det också bra att göra utflykter till Kairo och Nilen.

Tack vare att både Röda havet och det gamla Egyptens storslagna lämningar är inom räckhåll för besökaren är Hurghada en turistort med ett utbud utöver de sedvanliga solstolarna och barrundorna.

Historia

Staden grundades i början av 1900-talet. För tjugo år sedan fanns här bara två hotell och en strand i den isolerade fiskebyn. Numera är Hurghada Egyptens populärastebadort med fler än 100 resorter och hotell för turister. Det byggs mycket, cement, järnrör och tomma oljefat ligger vid byggnadsplatserna som flyttas längre och längre söderut.

Ta sig dit

De flesta stora nordiska charterbolag flyger direkt till Hurghada. Reguljärflyg går först via någon större stad. Taxi från flygplatsen tar dig till Ad-Dahar.

Ta sig runt

Två bussbolag opererar från Hurghada till Kairo, Luxor och Suez. Två båtar går från Hurghada till Sharm el-Sheikh och även till Duba i Saudiarabien. Mikrobussar går från centrala Ad-Dahar till Inter Continental i söder.

Boende

Sök information via Egyptiska statens turistbyrå i Stockholm, tel 08-10 25 48, www.touregypt.net.

Stränder

Megawish, ligger vackert med grovkornig gyllengul sand och turkosfärgat vatten. Barnvänligt.

Beach Albatross, långgrund strand och bra snorkling. Barnvänligt.

Arabia, mycket vackert belägen med grovkornig sand. Barnvänligt.

Al-Gouna, en nybyggd resort som ligger 20 kilometer norr om Hurghada. Smakfullt byggd med hotell, flygplats, golfbana, shoppingcenter och amfieteater. Barnvänligt.

Mat

Fûl mudammas, böngryta på bruna bönor, vitlök, citron och hårdkokt ägg.

Ta'amîa eller filafil, kryddade bullar av bönpuré med torkade bondbönor och örter. Äts med tomat och lök i runda platta bröd.

Kûsharî, med ris, makaroner och linser tillsammans med tomatsås och stekt lök.

Kabâb halla, gulasch på lamm med kummin.

Kufta, små grillade bollar med köttfärs.

Fisk med cousbareiasås, stekt rödmull med lök, tomat, hasselnötter och pinjenötter.

Baqlâwa, en strudel gjord med nötter, mandel och honung.

Sevärdheter

Turistkontoret ligger bredvid turistpolisen, mitt emot Grand Hotel, tel 065- 346 32 21.

Al-Quseir, smala gränder i det historiskt intressanta Quseir. Platsen var det sista fortet på Röda havets kust i det ottomanska riket.

Luxor, ligger fem timmar från Hurghada med 4 000 år gamla monument som är ett av världens största friluftsmuseum.

Klostren St Anthony och St Paul, isolerade koptiska kloster som är Egyptens äldsta. Den kristna klosterverksamheten hade sin början här.

Bir Shalatein, en liten by nära den administrativa gränsen mellan Egypten och Sudan. Några av de bästa dykställena i Röda havet finns i detta område.

Sha'ab Sbu Ramada, dykområde som ligger 11 kilometer sydöst om Hurghada och kallas akvariet på grund av den enorma mängden fiskstim.

Med båt kan du ta dig till den lilla paradis ön Giftun. Långa sandstränder och turkost vatten. Barnvänligt.

Shopping

Alabaster. Kommer från Nildeltat och görs till vaser, vackra askar, statyetter och prynadssaker.

Antikviteter. Kopior i bra kvalitet finns att köpa på museerna. Äkta antikviteter får inte föras ut ur landet.

Bomullsvaror. Den egyptiska bomullen räknas som en av de bästa i världen. Du kan låta sy upp egna skjortor.

Koppar och mässing. Brickor, samovarer och kaffeserviser finns att köpa.

Lädervaror. Mycket prisvärda, varför inte en kamelsadel?

Smycken. Guld och silversmycken samt ädelstenar säljs oftast i lösvikt med faraoniska och moderna motiv.

Träarbeten från Egypten är några av de vackraste i världen. Mashrabiyya är mycket speciella skärmar med svarvade trägaller i komplicerade mönster.

Säkerhet

Omkring 250 000 svenskar besöker varje år Egypten. De allra flesta har en angenäm vistelse i landet utan några som helst problem. Den som överväger att resa till Egypten bör dock läsa aktuella reserekommendationer från UD, då det finns risk för oroligheter i samband med demonstrationer och terrordåd har inträffat på senare tid. Se aktuella reserekommendationer på www.ud.se.

Håll alltid uppsikt över dina värdesaker speciellt vid turistattraktioner. Lokala telnummer för polis 546 303, turistpolis 065- 346 33 00 och ambulans 546 490. Telefon i hela Egypten för polis 122, ambulans 123 och brandkår 125.

Läsning om Hurghada