Annons
Annons
En leende person

Följ med Vagabonds redaktör Karin Wimark till ett av hennes favoritdestinationer – Karibien. Foto: Karin Wimark

Restips

Bildspecial Karibien – ett vykort från övärlden

Vildvuxna stränder, vulkanöar, färgstarka byar och ett pulserande gatuliv. Vagabonds redaktör och fotograf Karin Wimark har en särskild dragning till den karibiska övärlden.

Text: Karin Wimark • 2023-01-19 Uppdaterad 2023-01-19

Vad är det absolut bästa med Karibien, enligt dig?

– Människorna och kulturen! Det är något oputsat, autentiskt och välkomnande i stora delar av Karibien som jag inte upplevt någon annanstans. Den smältdegel av kulturer med influenser från hela världen gör öarna sjukt intressanta, och mycket går att lära känna genom musiken och dansen. Jag har dansat på gator från Kuba i norr till Trinidad i söder.

Om man aldrig har varit i Karibien tidigare – vilken ö skulle du rekommendera att börja med?

– Guadeloupe är en bra nybörjarö. Här finns en mix av europeisk ordning och karibisk oordning, regnskog och stränder, öar, rom, marknader … ja, kika på serien Mord i paradiset på TV4 så kommer du att förstå. Sedan är det förstås en smaksak. Den som söker regnskog och vandring kan spana in Dominica, för kultur och historia, besök Kuba, och vill du ha Secyhellerna-vibbar är det Brittiska Jungfruöarna som gäller.

Utanför fjärilsformade Guadeloupe ligger paradisön Îles des Saintes med sina kristallklara badvikar. En dagsutflykt går fint, men helst stannar jag över natten. Foto: Karin Wimark

Vilken period på året är bäst att resa dit?

– Undvik orkansäsongen som ofta sträcker sig mellan augusti och november och sikta istället på perioden december till april. Då är det torrare, mer sol och behaglig värme. En rolig tid att besöka öarna är i februari då det ofta är karnevaltider.

Karibien är känt för ganska lyxig turism och all inclusive. Hur gör man om man vill upptäcka öarna på egen hand och på en mindre budget?

– Kolla in de lokala färjorna som går mellan olika öar i Karibien. En bra kombination för en öluff är Guadeloupe, Dominica, Martinique och Saint Lucia som har färjetrafik. Bo på lokala vandrarhem, ät lokalt och undvik de amerikaniserade öarna med McDonald’s och allt-inkluderat-hotell.

Många drömmer om att segla i Karibien, är det något du rekommenderar?

– Absolut! Att segla i Karibien tar dig till de där orörda öarna som för tankarna till Robinson Crusoe. St Vincent och Grenadinerna bjuder på behagliga avstånd och variationsrik natur. Jungfruöarna likaså.

På ön Tobago i Crown Point mötte jag dykinstruktören Alvin som med trygg hand lärde mig grunderna i dykning. En hjärtligare människa får man leta efter. Foto: Karin Wimark
Dykning är en aktivitet jag starkt rekommenderar i Karibien. Se orörda och färgstarka korallrev med tropiska fiskar. Foto. Karin Wimark
Bortanför Saint Vincents kolsvarta stränder körde vi längs slingrande vägar till svalkande vattenfall, illegala haschodlingar och små byar där barn säljer halsband med lyckobringande lyckobönor. Fråga barnen om historien bakom bönorna! Foto: Karin Wimark

Karin Wimarks favoriter i Karibien

1. Dominica

Regnskogs- och vulkanö som på senare tid omskrivits som Karibiens ekoidyll. Ändå har ön lyckats bevara sin autenticitet. Hit åker du för svarta sandstränder, knallgröna vandringsleder, vulkaner, färgstarka byar, tropiska regnskurar och omfamnande människor.

2. Tobago, Trinidad & Tobago

Kanske den mest icke-inställsamma karibiska ö jag besökt. Vilket är uppfriskande! På Tobago finns inga gatunamn, stränderna har fått vara ifred och ön är inte större än att du kör bil runt på en dag. Missa inte en bake till frukost – friterat bröd ofta fyllt med färskfångad fisk. Om du lyckas kombinera med den årliga karnevalen på Trinidad kan du skatta dig lycklig.

3. Basse-Terre, Guadeloupe

Min absoluta favoritdel och Guadeloupes västra fjärilsvinge (ja, ön ser ut som en fjäril ovanifrån). Här finns regnskog, små fiskebyar, de vackraste stränderna och äventyrligaste vandringarna. Missa inte byn Deshaies i nordöst eller vulkanvandringen som tar dig till en annan värld.

4. Virgin Gorda, Brittiska Jungfruöarna

Från huvudön Tortola tar du smidigt dagsfärjan över till Virgin Gorda. Här väntar stränder med jättelika stenar som för tankarna till Seychellerna, utsiktsplatser över hela den karibiska skärgården och färgstarka gatukiosker med musik, lokal mat och romdrinkar!

5. Mayreau + Tobago Cays

Tänk dig någon av de mest öde stränderna med vilda palmer i Pirates of the Caribbean och du har Salt Whistle Bay på ön Mayreau. Hit seglar man bäst, eller tar den lokala färjan från St Vincent eller Grenada. Missa inte den närliggande ögruppen Tobago Cays – naturreservatet med så klart vatten, vilda havsköldpaddor och sagolika snorkelrev.

Stränderna är absolut ett av Karibiens främsta dragplåster. Foto: Karin Wimark
Drömmen om Karibien – turkost och klart vatten – perfekt för öluff, SUP, dykning och bad. Foto: Karin Wimark

Text: Karin Wimark • 2023-01-19
RestipsKaribienRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen