Aspen

Aspen

Världsdel: Nordamerika · Land: USA · Valuta: dollar · Invånare: 6 658 · Hemsida: http://www.aspenchamber.org/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Den avlägsna lilla skidorten, inklämd mellan 4000-meterstopparna i Klippiga bergen, har i många år haft en stark attraktionskraft på kändiseliten. Till stamgästerna hör bland andra Goldie Hawn och Kurt Russell, Donald Trump, Jack Nicholson, Arnold Schwarzenegger, Lance Armstrong och Paris Hilton.

När staden grundades, 1879, var det silverfynden som drog lycksökare till den lilla insnöade avkroken. Två av de första bosättarna var svenskar, och det lär ha varit de som introducerade snöskor och skidor i trakten, allt enligt Aspen Skiing Companys egen historieskrivning. När silverkursen tvärdök 1893 hamnade den växande gruvstaden i kris. Men minnet av de skandinaviska gruvarbetarnas färder utmed backarna hade fött en tanke hos T I Flynn, en Aspenbo med sinne för affärer. Tillsammans med två partners öppnade han Aspens första skidlift, driven av en gammal bilmotor, redan 1937.

Andra världskriget lade affärsverksamheten på is ett tag, och istället blev området en träningsplats för den skidburna amerikanska militären. Vid krigets slut återupptogs planerna att utveckla Aspen som skidort. Sedan dess har Aspen vuxit och blivit ett skidmecka för såväl elit- som fritidsåkare.

Aspen Mountain når du med kabinbana från stan. Mycket puckelpist, och en del offpist på baksidan av berget. Snowmass, är det största systemet i dalen, med varierande, ibland utmanande åkning, Aspen Highlands, har breda, långa pister, och Buttermilk är nybörjarnas paradis och även hem åt en snowboardpark.

Historia

Staden grundas 1879 och ett samhälle växer upp kring silvergruvindustrin. På 1930-talet, efter en nedgång i silverindustrin växer planerna på att starta en skidort i området. 1946 grundas Aspen Skiing Corporation och den nya skidorten växer i poularitet. 1950 hålls världscuptävlingar i slalom här. 1958 byggs skidorterna Buttermilk och Aspen Highlands, följda av Snowmass 1969.

Ta sig dit

Flyg till Denver, Colorado med till exempel Continental Airlines, American Airlines eller United Airlines. Inga direktflyg finns från Sverige, byte sker ofta i t ex Chicago eller någon annan amerikansk stad. På flygplatsen i Denver kan du hyra bil och köra den runt fyra timmar långa resan till Aspen. Det går också flyg ända till flygfältet i Aspen. STS Alpresor (www.alpresor.se ) och Go West (www.gowest.se) har paketresor till Aspen.

Ta sig runt

Aspen är en liten stad, och lätt att promenera runt i. Gratis skidbuss går i skytteltrafik mellan Aspen och övriga backar i liftsystemet.

Boende

The Annabelle Inn, 232 W. Main Street, www.annabelleinn.com. Trevligt medelbudgetboende med fina rum.

Tyrolean Lodge, 200 W. Main Street, www.tyroleanlodge.com. Rymliga och prisvärda rum med något daterad inredning.

Hotel Jerome, 330 E Main Street, www.hoteljerome.rockresorts.com. Aspens äldsta hotell, och anrikt så det känns i väggarna.

Sky Hotel, 709 E Durant Avenue, www.theskyhotel.com. Populärt designhotell, granne med kabinbanan, och med stans bästa after ski.

Restauranger

Cache Cache, 205 S Mill Street, är en tjusig men uppsluppen vinbar och restaurang med fransk bistrokaraktär, en halv trappa ner under jorden. Barmenyn har överkomliga priser.

Brexi, 411 S Monarch Street. Mycket fisk, även pasta och till exempel anka.

La Cantina. Billig mexikansk mat. Happy hour och après ski med öl eller margueritas för 3 dollar.

För den som har bråttom finns även ett McDonald's, intill busstationen vid Wagner park.

Nattliv och nöjen

Eric's Bar, 315 E Hyman Avenue. Källarpub med flera rum och biljardbord. Enkel och utan krusiduller, men då och då gästad av någon som heter Paris Hilton.

Fly Lounge, 426 E Hyman Avenue, www.flyloungeaspen.com. Bar med DJ. Inrett som ett flygplan, med flygvärdinnor i baren.

The Regal, 220 S. Galena Street, www.regalaspen.com. Populär nattklubb med svettigt dansgolv.

Läsning om Aspen