• Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • 10 grekiska måsten på din tallrik

    Vagabonds Per J Andersson har rest till Grekland varje år sedan barnsben och har förälskat sig i Greklands dofter och smaker. Här är hans tio favoriter på tallriken:

    1.   Melitzanosalata

    Auberginröra

    Tsatsiki har du förmodligen redan ätit tusen gånger.Dags att testa melitzanosalata, en kall auberginröra att doppa brödet i medan du smuttar på det lokala vita vinet och laddar inför huvudrätten. Auberginen sotas över öppen eld,kokas mjuk späckad med hela vitlöksklyftor och blandas därefter med pressad citron och majonnäs eller yoghurt.

    2. Grillade sardiner och bön- och tomatsoppa

    På en mycket enkel taverna inrymd i ett skjul mellan olivlundar på ön Nissyros i Dodekaneserna blev jag en gång serverad en av de godaste måltiderna jag någonsin ätit. Eftersom de inte hade något tryckt meny – traditionella tavernor har inte alltid det – leddes jag av den gamla farbrorn som serverade ut i det mörka köket där en bön- och tomatsoppa kokade i en 20-liters kastrull och blanka nyfångade sardiner låg på tidningspapper. "Det tar jag", sa jag och serverades så småningom träkollsgrillade sardiner med pressad citron och till det en skål med bönsoppa. Fråga mig inte hur de bar sig åt. Men det slog alla finkrogar som jag nån gång besökt. 

    3. Taramosalata

    Fiskromsröra

    En kall och mild kaviarröra gjord på torkad Rom från karp eller torsk som blandas med potatis eller brödsmulor, olivolja och pressad citron. Äts som förrätt med några bitar segt och bubbligt grekiskt bröd – och ger behövlig sälta efter en dag i solen.

    5. Gyros

    Grekisk kebab

    I många gathörn i Grekland finns gyros-kiosker där en sorts kebab på fläskkött karvas av från det roterande köttstycket och läggs i ett stekt pitabröd tillsammans med ett par friterade potatisbitar, tomat, rödlök och tsatsiki. Kostar sällan mer än ett par euro. Den perfekta snabbmaten.

    6. Stifado

    Mustig köttgryta

    Det var min mammas och pappas grekiska favoriträtt. Och jag håller med. Grytbitar av nöt som får koka i många timmar med lök, vitlök,tomater, lagerblad, kanelstång, nejlika och syltlök. Köttet brukar vara så mört att det smälter i munnen. Serveras ofta med rostad potatis. Beroendeframkallande.

    7. Friterad bläckfisk

    Inte såna där industrifabricerade ringar, utan hela små minibläckfiskar med armar, sugkoppar och kropp allt. Äts friterade med pressad citron. Ser kanske lite läskiga ut för den kräsmagades blick, men testa! Spänstigt, salt och knaprigt. Mums!

    8. Pastitio

    Pastagratäng

    En gratäng med långa makaroner, köttfärs och bechamelsås, oftast kryddad med kanel och ibland också nejlika. Mild och okomplicerad. Mina barns och säkert många andra unga Greklandsresenärers favorit.
    Jag beställer den också gärna när kolhydratsuget är stort.

    9. Ugnsgrillad hel citronkyckling

    Det låter inte så roligt, men citron- och olivoljemarinerad ugnsgrillad – eller träkolgrillad – hel kyckling är ett säkert kort på den grekiska tavernan. På taverna Platanos i Plaka i Aten och strandkrogen på Mikri Vigliastranden på Naxos uppnår rätten himmelska dimensioner. Serveras med ugnsbakad potatis, som också den gärna får vara indränkt med pressad citron. 

     

    10. Yoghurt med honung och valnötter

    Och så min grekiska favoritdessert. Inget krångel, bara råvaror. Det är kombinationen av dem som ger smak- och textursensationen. Krämig, gräddig grekisk yoghurt (hemmagjord eller den köpta som kallas Total och har tio procent fetthalt), rikligt med valnötter och generösa serpentiner gyllenbrun grekisk flytande honung. Efter det återstår bara en dockservis-liten kopp grekiskt kokkaffe. Eftersom kaffe, vatten och socker kokas tillsammans måste du redan vid beställningen ange om du vill ha osötat, mellansötat eller mycket sötat. Men säg för guds skulle inte till kyparen att innehållet i koppen smakar och ser ut som turkiskt kaffe – då kan den härliga stämningen på tavernan snabbt försämras.