• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 31 anledningar till varför du borde resa till Costa Rica minst en gång under din livstid

  Vilda djur, kaffe och choklad i världsklass och drömlika stränder. Enastående surfing och ekovänliga yoga-retreats. Det finns tusen anledningar till att älska Costa Rica och lika många anledningar att åka hit. Här är några av de främsta.

  31 anledningar till varför du borde resa till Costa Rica minst en gång under din livstid
  Manzanillo, strax söder om hippiestaden Puerto Viejo. Foto: Istock.

  1. Det är säkert 

  Costa Rica är det näst säkraste landet i Latinamerika efter Chile enligt 2016 års globala fredsindex, som rankar länder efter bland annat säkerhet, politisk stabilitet, antal mord och grad av militarisering. 

  2. Det är en av världens mest ekovänligaste destinationer

  Costa Rica återfinns ofta på olika listor med ekovänliga länder och det av goda anledningar. Förutom att sträva efter att bli det första koldioxidneutrala landet (i dagsläget drivs Costa Rica till största del av förnybara energikällor) så finns här en mängd ekovänliga hotell.

  3. Stränderna!

  Kilometerlånga, idylliska och ofta nästan tomma på folk. 

  4. Människorna

  Invånarna i Costa Rica –  ticos – är välkända för att vara öppenhjärtiga och vänliga. I en undersökning från Internations som bland annat försökte ta reda på vilket land det är enklast att få nya vänner i, hamnade Costa Rica på tredjeplatsen, efter Mexiko och Malta. I en annan undersökning, från Happy Planet Index, rankades costaricanerna som världens lyckligaste folk. 

  Foto: istock.

  5. Det är fortfarande inte överexploaterat 

  Visst kommer du stöta på en och annan svensk eller amerikan här och där (särskilt om du reser till partystaden Tamarindo) men bortsett från det så är många orter och platser relativt befriade från massturism och megahotell. Ord som småskaligt, jordvägar och bohemiskt ligger nära till hands. Ett tips är dock att undvika högsäsongen mellan december och april.

  6. Färska kokosnötter – så många du orkar 

  Finns det något mer som får en i semesterkänsla än färska kokosnötter? Här finns de överallt. På många ställen kan du dessutom hitta gatuförsäljare som häller i en skvätt rom åt dig för en extra 20-lapp – perfekt när det börjar lida mot kväll och salsamusiken sätts på. 

  Foto: Istock.

  7. Du kan dricka drinkar i ett gammalt flygplan

  Och sova i ett annat. I Quepos, precis på kanten av nationalparken Manuel Antonio och inbäddat i tät djungel hittar du Costa Verde – en restaurang och hotell vars största attraktioner är omgjorda flygplan. Ett har renoverats till en hotellsvit, den andra till hotellbar. Att utsikten från restaurangen är helt magisk är inte heller fel. Och när vi ändå talar om Manuel Antonio…

  Foto: Gotanero via Creative Commons.

  8. Nationalparkerna   

  Över 25 procent av landets yta utgörs av nationalparker eller reservat som huserar en mängd olika djur- och växtarter. 

  Foto: Istock.

  9. Från lummiga Manuel Antonio

  Som sjuder av djurliv och som kantas av vita paradisstränder. 

  Foto: Johanna Jackson.

  10. Till Monteverdes molnskog

  Där man kan se den utrotningshotade jaguaren, ozeloter och drygt 400 fågelarter. 

  Foto: Istock.

  11. Till den rykande vulkanen Arenal

  Det finns totalt 26 stycken nationalparker att välja på. 

  Foto: Istock.

  12. Det finns djur överallt! 

  Costa Ricas biologiska mångfald är enorm – över 200 däggdjur och över 600 fågelarter är noterade i landet. Är du en djurälskare befinner du dig med andra ord i paradiset. Du kommer att kunna se sengångare, apor, en och annan tvättbjörn, stora ödlor och med lite tur: djur du förmodligen inte ens visste fanns – som näsbjörnar och kinkajous.  

  Foto: Johanna Jackson.

  13. Kaffet är helt underbart

  Kaffebönor från Costa Rica anses vara bland de finaste och mest välsmakande i världen. Att Costa Rica firar den nationella kaffedagen varje år ger kanske en hum om bönornas betydelse för landet. 

  Iskaffe och cheesecake på The Bakery i Santa Teresa. Foto: Johanna Jackson.

  14. Chokladen går inte heller av för hackor

  Costa Ricas kakaoproduktion är marginell om man jämför med länder i Västafrika men den är inte helt obetydlig och produktionen är på uppgång. På Carbibean i staden Puerto Viejo kan du frossa i närproducerad choklad, gå på chokladprovning och till och med följa med på en guidad tur av odlingarna genom tät regnskog. 

  Foto: Istock.

  15. Empanadas

  Frasiga, salta piroger som ofta fylls med ost eller bönor. Om du inte sett några sådana här på din Costa Rica-resa är det ett tecken på att du inte rört dig tillräckligt långt bort från hotellet. Du hittar dem ofta på busstationer. 

  Foto: Johanna Jackson

  16. Plátanos

  Eller matbananer som vi kallar dem här i Sverige. Friterade och smaksatta med lime blir de helt beroendeframkallande.  

  17. Och all annan mat

  Det är svårt att gå hungrig i Costa Rica – oavsett om man är en vegan och går på en rawfood-diet eller om man är en allätare. Förutom den costaricanska maten kommer du att hitta falafelbarer, italienska restauranger som serverar tortellini och rödvin till skenet av tända ljus mitt i djungeln och strandrestauranger som bjuder på havets läckerheter grillade över öppen eld. 

  Hälsokost i Puerto Viejo. Foto: Johanna Jackson.

  18. Solnedgångarna ser ut så här

  Enastående vackra. 

  Foto: Johanna Jackson.

  19. Och surfingen är suverän 

  Costa Rica är ett mecka för surfare. Med två kuster att välja på – den karibiska och stillahavskusten – så är det bara att välja och vraka bland olika surfställen. Det finns dessutom gott om surfskolor, för den som ännu inte provat på ett av världens roligaste fritidsnöjen men är nyfiken på att lära sig. 

  Foto: Istock.

  20. Det som finns under vattenytan är också rätt så magiskt 

  Sköldpaddor, delfiner, rockor, valhajar och valar. Isla del Coco, som ligger 55 mil utanför Costa Ricas fastland anses till exempel vara en av de bästa platserna i världen att se hammarhaj på. 

  Foto: Istock.

  21. Du kan vandra bland trädtopparna

  I de hängande broarna i nationalparkerna Arenal och Monteverde. Och se sengångare, tukaner och fluffiga vita fladdermöss av arten ectophylla alba, också kända under det inofficiella namnet: flygande marsmallows. 

  Foto: Istock.

  22. Och bada i varma vulkaniska källor

  Som du också hittar i Arenal.  

  23. Och för att inte glömma – alla vattenfall

  Som du också kan bada i. Just detta hittar du i Montezuma. 

  Foto: Johanna Jackson.

  24. Som sagt: Det finns mängder med sevärdheter och aktiviteter 

  Vad sägs om att vandra till den surrealistiskt blåa floden Rio Celeste eller flyta ner på en annan flod i en uppblåsbar ring eller flotte? Eller så kan du fiska, rida eller besöka Parque Francisco Alvarada, en trädgård med buskskulpturer i Zarcero. 

  Foto: Istock.

  25. Du kan åka på valsafari

  För att se till exempel knölvalar som passerar Costa Ricas Stilla havskust varje år under deras årliga migrering. Bästa tid för detta är mellan december och april. 

  Foto: Istock.

  26. Och det finns en fristad för herrelösa hundar här

  Som man kan besöka. På Territorio de Zaguates har hundratals hundar fått en andra chans. 

  Obs. Just denna hund är inte herrelös. Foto: Johanna Jackson.

  27. Landet är perfekt för backpackers och soloresenärer

  Inte bara för att det är ett av Sydamerikas säkraste länder (punkt 1) och för att det är lätt att hitta vänner här (punkt 4) utan även för att det finns gott om billiga boenden och vandrarhem. Dock så är Costa Rica dyrt ifall man jämför med grannländer. Räkna med att en natt på de billigaste vandrarhemmen går på cirka 150 kronor per person.

  Vandring till Rio Celeste. Foto: Istock.

  28. Det är relativt enkelt och billigt att ta sig runt 

  Särskilt om man använder sig av de lokala bussarna. De finns även direktförbindelser mellan de största turistdestinationerna med minibussar, men dessa brukar dock vara upp till 10 gånger så dyra. Det ska dock tilläggas att enkelt inte är lika med snabbt – vägarna är i många fall i dåligt skick. 

  29. Costa Ricas djungel är som en tropisk fruktsallad

  Förutom kokosnötter kommer du att hitta mangos, guava, bananer, ananaser och när det är säsong – ljuvliga mamon chinos – eller rambutan, som säljs i drösar längs med vägkanten. 

  Foto: Istock.

  30. Du kan finna dig själv

  På samma sätt som Costa Rica lockar surfare har landet även blivit ett dragplatser för yogisar. Här finns mängder med hotell och retreat som erbjuder yoga, meditation och alternativ healing. Är man riktigt insnöad på mindfullness är barfotanästet Puerto Viejo på den karibiska kusten ett givet stopp. 

  Foto: Istock.

  31. Till sist: Pura vida!

  Frasen "Pura vida" är lite som landets motto och orden genomsyrar den costaricanska mentaliteten. Pura vida går att översättas till "rent liv" och används för att säga hej, och hej då, men kan egentligen användas när som helst. Som en uppmaning eller önskan.

  Foto: Istock.

  Ett mer passande motto för Costa Rica är svårt att komma på. 

  Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!