Världen i en ryggsäck

Berlins bästa barer - 33 favoriter

2015-07-14 11:33 1 kommentar
Kategori: Bar, Guide, Tips

De finns överallt och kommer i alla storlekar, färger, kvalitéer och inredningar. Berlins barer – det finns en för varje smak. Cocktail, vin eller öl? Stilrent eller helt crazy-banans? Kända hak eller hemliga gömmor? Hitta din favorit bland mina 33 tips över Berlins bästa barer (ett fåtal av de bästa).

* OBS! Är du rädd om dina lungor? Då är det bra att veta att många av Berlins barer tillåter rökning inomhus genom att anmäla baren som rökbar till myndigheterna. Lagens små kryphål!

bar-1.jpg

Mitte

8mm bar
Folk har jämfört det här stället med 90-talets svartklubbar i Göteborg och det hippa Brooklyn. Det jag kan säga är att här härskar musiken. Grymma DJ.s snurrar de bästa skivorna medan ölen skummar och finns att få långt in på natten.
Schönhauser Allee 177 B

Haus Schwarzenberg, innergården Eschloraque Rumschrump
Stora delar av Berlin försvinner i renoveringens bulldozerspår, men på Haus Schwarzenberg flödar kreativiteten fritt. Låt även ölen flöda på innergården tillsammans med bra musik och konst. Passa på att besöka monsterkabinettet, skivaffären eller bion. Tips! Var med och fira husets 20 års jubileum den 29 augusti med fest på innergården.
Rosenthalhaler Strasse 39

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.10.08.png
Haus Schwarzenberg.

Kaffe Burger
Ryssland i Berlin. Baren var under DDR-tiden en riktig kultscen. Stället stängdes 1979, men öppnades igen efter murens fall och ser nästan ut som under DDR-tiden. Det här är stället för den som vill digga till ska och Balkan beats. Med goa priser och olika evenemang har det här stället lyckats hålla fast vid en skön stämning.
Torstrasse 60

Mein Haus Am See
Öppet dygnet runt, hela veckan. Grabba en av de bekväma sofforna, gärna högt upp på trappavsatsen för en prima utsikt över rummet. De många hotell och hostel i området har gjort platsen populär för såväl Berlinare som turister. Gå från kaffe till öl, morgon till natt. DJ listan utanför visar vilka toner som bjuds.
Brunnenstrasse 197/198

Redwood bar
Min "neighbourhood bar" är en av Berlins bästa cocktailbarer. Den enorma bardisken i massivt trä, den avskalade miljön och de fantastiska drinkarna kan bara matchas av den fina stammiskänslan med schyssta och kunniga bartenders. Fråga vad som är nytt, annars rekommenderar jag Holunder Sour eller Summer Whisper.
Bergstraße 25

redwood-1.jpg
Redwood bar.

Tausend
Berlin är inte känd för sina fancy-pancy barer, men det betyder inte att de inte finns eller är dåliga. De är faktiskt riktigt bra. Futuristiska och coola Tausend är en av de bästa och lockar turister, affärsresenärer och Berlinare. Det gäller bara att hitta till den omärkta metalldörren under järnvägsbron och lyckas charma dörrvakten. Väl inne väntar enormt goda cocktails. Lite dyrare, lite mer upper-class.
Schiffbauerdamm 11

Jatz bar
Det finns billiga och bra cocktails och sen finns det Jatz bar. Glöm nätta drinkar och bartenders som använder mått. Här får du en redig drink! Välj att bolma i rökrummet eller om du vågar, utmana Berlinarna på kicker (bordsfotboll). De trofépackade väggarna talar för sig själv. Lite utanför turiststråken och en absolut favorit med alla klassiskt berlinska tillbehör – mörker, rök, grym musik och bra stämning.
Gottschedstrasse 2

Monkey bar
Högst upp i Hotel Bikini finns takbaren med panoramautsikt à la 360° över Tiergarten och Berlin Zoo (vars apor gett baren sitt namn). Ta hissen upp från gatuplan till denna trendiga bar och missa inte deras fina vinlista. Slå dig ned längst fönstret och lyssna till livemusik eller dagens DJ som kickar igång kvällens festligheter.
Budapester Strasse 40

monkey bar.jpg
Monkey bar.

Prenzlauer Berg

Wohnzimmer
Klassisk Berlinbar med loppmarknadsinspirerad vardagsrumsmiljö – divaner och färggranna fåtöljer. Försvinn i en bra bok med en rykande kaffe på dagen och testa en uppfriskande Caipirinha på kvällen. Kicka av dig stressen med bra musik som hålls på pratvänlig nivå.
Lettestrasse 6

Becketts Kopf
Ännu en "hemlig" bar som är svår att hitta och involverar en dörrklocka, men även författaren Becketts upplysta huvud. Tips! Reservera plats. Den lilla baren har nämligen ett strikt förbud gentemot ståuppare, och då menar jag inte komikerna. Väl inne möts man av en varm, men enkel Chesterfield-inredning och en säsongsbaserad elegant drinklista.
Pappelallee 64

beckettes.jpg
Drinkar på Becketts Kopf.

Chaostheorie
Berlin första helt veganska café och cocktailbar. På dagen ett färgstarkt café och på kvällen en helskön cocktailbar med parasoller och välskakade drinkar. Satsa på en White Russian eller deras hemgjorda Bailey's.
Lychener Strasse 4

Le Croco Bleu
Svampbord, uppstoppade djur och bryggeriutrustning varvas med trendiga möbler, neonfärger och glasskivor. Ljuskronorna hänger tunga över huvudet medan baren är undangömd i ett skjul. Hippa Le Croco Blue är döpt efter två krokodiler som bevarades här under andra världskriget. Idag silar den eminenta bartendern Gregor Scholl fram magiska, men dyra drinkar i en cool miljö.
Prenzlauer Allee 242

le croco.jpg
Le Croco Bleu.

Marietta
Retro och 60-talet går alltid hem. Det här stället är öppet långt in på natten, folket är en varierad och hygglig klick och stället är en av Berlins populäraste gaybarer, speciellt på onsdagar. En varm sommarkväll är det underbart att slå sig ned på uteserveringen med en drink och lite krubb.
Stargarder Strasse 13

Prater Garten
På Kastanienallee finns Berlins äldsta biergarten (ölträdgård) från 1837. Trädgården är öppen från april till september och under de varmaste sommardagarna är det en populär oas för såväl turister som Berlinare. Prova deras hembryggda Prater Pils eller Prater Schwarzbier (lager) och svalka dig i kastanjeträdens skugga.
Kastanienallee 7–9

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.44.41.png
Prater Garten.

Friedrichshain

Astro bar
På turistgatan Simon-Dach-Straße finns många barer, men Astro är en klassiker. Transformerfigurer längst väggarna, billig öl och när uteserveringen stänger fortsätter festen inomhus. Oftast med retrovibbar. Varning dock för den som vill ha det flott! Det här stället handlar om billig öl, rökmoln och högljudda studenter.
Simon-Dach-Straße 40

Himmelreich
Café på dagen och bar på kvällen. Himmelreich öppnade 2003 och har sedan dess varit en bar att räkna med, synnerligen för stadens HBTQ publik. På tisdagarna är Women's Lounge särskilt öppet för kvinnor och män som vill vara kvinnor, eller som det står på hemsidan: "special drinks, special prices, special women".
Simon-Dach-Straße 36

Neue Heimat
I Industrikomplexet RAW finns Berlins kanske bästa bar/klubb/alltiallo. Festivalerna byter av varandra, men varje fredag och lördag arrangeras Bar and Food Night med smarrig mat, drinkar och livemusik. Village Market på söndagarna är en fantastisk fusion av gatumat och loppis. Här finns nattens fest mellan torsdag och söndag. Missa den inte!
Revaler Str. 99

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.16.32.png
Neue Heimat.

Fairytale bar
Precis utanför Märchenbrunnen (Sagofontänen) i Volkspark ligger denna relativt nyöppnade bar. Ring på den glittriga dörrklockan vid den svarta dörren och förhoppningsvis faller du, precis som Alice i Underlandet, rakt in i fantasivärlden. Låt sagofigurerna bakom bardisken servera dig gudomliga drinkar från en annan värld, speglarna på toaletten spelar dina ögon ett spratt och håll i hatten för det här kan bli din nya favoritbar i Berlin.
Am Friedrichshain 24

Neukölln

Beuster
Neukölln är det nya Kreuzberg. Färska barer och restauranger ploppar upp som svampar i skogen. Hur ska man hinna med att både äta och dricka gott? Jo, man besöker Beuster som fixar den bästa maten á la kreativ husmanskost och så en cocktail på det. Starka, goda och ibland helt skruvade, som den gröna Bloody Maryn med bacon.
Westerstraße 32

Klunkerkranich
Det här en den bästa urbana takterrassen i Berlin. Belägen på garagetaket till shoppinggallerian Neukölln Arcaden och ett absolut måste. Relativt barnvänligt på dagen med sandlådor och stora barnvagnsvänliga ytor. Se ut över takåsarna och TV-tornet vid Alexanderplatz. Digga till musiken som ofta är live och låt skymningen leda dig till natten när baren blir till klubb. OBS! Se upp för långa klubbköer eller kom tidigt.
Karl-Marx-Straße 66

Klunken-1.jpg
Klunkerkranich
berlin utsikt-1.jpg
Utsikten från Klunkerkranich.

TiER
Genom det enorma fönstret syns den avlånga bardisken, oftast fullsmockad med en aningen äldre publik. Här serveras fantastiska drinkar och öl till stämningsfull musik. Som många andra barer har cigaretterna inte kickats ut för att ge plats åt luft, men i denna smoggiga miljö spirar samtalet mellan såväl turister som lokalbor.
Weserstraße 42

Nathanja & Heinrich
Det här stället är barskrapat på onödiga möbler och prylar. Ett par utspridda vintage-möbler över det kala golvet är allt. På dagen ett lugnt ställe för kaffe och senare en populär bar. Det spelas ofta soultoner om det inte gästas av ett liveband. Prova Potsdams ekologiska öl eller något av de goda vinerna.
Weichselstraße 44

Vin Aqua Vin
När allt annat handlar om öl och cocktails är detta en absolut vinfavorit. Det spruckna lädret på Chesterfieldfåtöljerna för tankarna till den engelska överklassens fina salonger, men här dominerar enkelheten. Grym personal, hög trevnadskänsla och fy sjutton va goda viner. Missa inte deras tyska viner som Spätburgunder, Domina eller Regent. Korken upp!
Weserstraße 204

Aqua viner-1.jpg
Vin, vin och åter vin på Vin Aqua Vin.
Aqua vin-1.jpg
Vin Aqua Vin.

Kreuzberg

Das Hotel
Det här stället är ett riktigt bra krypin med tre små rum, putsade väggar, en och annan riven tapet, levande ljus som dryper över borden och snittblommor i vaser. Trots att stället varit relativt populärt ett tag har det lyckats hålla nere hypen.
Mariannenstraße 26

Mano
En blygsam favorit. Ingen over the top-inredning eller crazy drinkar, men ett underbart litet krypin med den sedvanliga loppis-looken. Det finns inget bättre än att klättra upp på avsatsen ovanför baren med en Berliner Pilsner och se tunnelbanan svischa förbi på bron, spela kort i vardagsrummet, bolma ringar från fönsterblecket eller på den lilla fina uteserveringen.
Skalitzer Str. 46 A

Vögelchen
Populärt bar som har allt och lite till. Växter, fågelholkar, gökur och gräsbeklädda bord. I TV-rutan simmar fiskar och en gammal hederlig skrivmaskin väntar på att bli använd. Ibland öppnas Narnias garderobsdörr och festlokalen en trappa ned. Allt i drinklistan är att rekommendera förutom blaskigt bubbel, men en smarrig Margarita sätter pricken över i.et.
Eisenbahnstraße 6

vogelchen 2-1.jpg
Vögelchen.
Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.25.38.png
Vögelchen.

Schwarze Traube
Knacka på och plocka fram ditt bästa leende – det är din biljett in till denna mörka, undangömda sköna cocktailbar som är känd för sina styrketårar, men glöm drinklistan. Ingredienserna väljs efter vad som finns för säsongen och vad de valt att jobba med för dagen. Men frukta inte – här jobbar en av Berlins bästa bartenders, Atalay Aktas.
Wrangelstraße 24

Chalet
Cool och populär bar/klubb där trädgården är dragningskraften med sin damm, utomhusbar och trädkronorna ovanför huvudet. Grymma DJ.s, bra dansgolv, vintageinredning och eldstad på gården. Som många dörrvakter i Berlin kan dessa vara bitska – speciellt gentemot turister. Kom inte full, försök prata tyska eller inget alls och var säker på din sak. Lycka till!
Schlesischen Tor 3

Schöneberg/Charlottenburg

Stagger Lee
Det amerikanska temat är från 1800-talets vilda västern, men inte det skabbiga haket utan mer i linje med guldruschens fina salonger. Den varma Chesterfield-inredningen med mönstrade tapeter och dunkel belysning går hand i hand med barens imponerade sortiment av bourbon. Rökig, men bra atmosfär.
Nollendorfstraße 27

Schwarzes café
Öppet dygnet runt och alla dagar i veckan. Det här legendariska stället har lyckats behålla sin forna charm som bestått i en bred klientelkrets. När vissa tar en öl innan kvällens bravader ramlar andra in från efterfesten. Somliga njuter av deras goda kaffe och frukost, men jag själv föredrar kvällarna, en öl och bra sällskap på innergården.
Kantstraße 148

schwarzes cafe gård-1.jpg
Schwarzes café.

Green Door
Ring på dörrklockan vid den gröna dörren och kom in i gemenskapen som för det mesta består av lokala Berlinare. Den 70-tals inspirerade inredningen och gedigna drinklistan kommer att göra dig munter om något. Missa inte deras signaturdrink gjord på champagne, citron, socker och mynta.
Winterfeldtstrasse 50

Cafe Wintergarten im Literaturhaus Berlin
Ett litterärt kulturhus som ordnar författarbesök, läsningar och utställningar måste ha en bra restaurang/bar där man kan njuta av en bra bok. Café Wintergarten har en vacker trädgård och är det lika bedårande inomhus med växter och andrum. Granne med litteraturhuset ligger Käthe-Kollwitz-Museum för den som är konstintresserad.
Fasanenstraße 23

Litteraturhus-1.jpg
Cafe Wintergarten.

Lebensstern
Ovanför Café Einstein finns en av Berlins bästa cocktailbarer, Lebensstern. De skryter med att ha ett utbud av 1800 olika spritsorter totalt (varav 800 olika sorters rom, 200 olika ginsorter). Prova Ranglum med mörk rom eller Krönleins Whiskey Sour som är toppad av rödvin.
Kurfürstenstraße 58

Lebensstern.jpg
Lebensstern.
Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.29.25.png
Spritskåpen i Lebensstern kantar väggarna.

2015-07-14 11:33 1 kommentar
Kategori: Bar, Guide, Tips

Västberlins legendariska kafé och bar

2015-04-14 20:03 Kommentera
Kategori: Bar, Charlottenburg, Foto, Kafé, Mat, Tips

När muren föll reste sig Östberlins klubb- och uteliv till sådana höjder att Västberlin aldrig kommit i fatt. Det är inte bara festen som flyttade utan även den yngre generationen, konsten, evenemangen och de nya alternativa projekten. Ibland känns det som jag aldrig sätter min fot i Västberlins yttre stadsdelar. När jag åker längst tunnelbanelinjen U1 från Warschauer Straße till Uhlandstraße känns det som att flytta sig mellan olika städer.

Dock finns det liv och rörelse bakom de stillsammare och putsade fasaderna i Charlottenburg. Tar man S-bahn till Savignyplatz är det inte långt till en massa mysiga kaféer, restauranger och gator med andra affärer än de gigantiska modehusen på Kurfürstendamm. Det är ett vackert område som jag rekommenderar alla att promenera genom. På Kantstraße ligger gallerian Camera Work som ofta har bra utställningar.

Tips!

I veckan mellan 16-18 april anordnas mässan PhotoMarket på Fotografiska i Stockholm där även Camera Work är delaktig.

Berlin_-_S-Bahnhof_Savignyplatz_(9603497898).jpg
Savignyplatz.jpg

På Kantstraße finns även Schwarzes Café som är öppet dygnet runt och är en riktig klassiker som i sig själv kräver ett besök. Jag älskar att komma hit på kvällarna och läsa eller äta frukost när det egentligen vankas middag. Träffa vänner över ett glas bubbel eller kopp rykande kaffe.

Tidigare frekventa besökare såsom David Bowie och Iggy Pop har gjort kaféet legendariskt och därför överlevde det utelivets förfall i Västberlin. De mörka väggarna fyllda med konst, den lilla innergården, ovanvåningens lilla rökrum med fransk balkong ut mot gården gör att kaféet har en lägenhetskänsla över sig. Menyn är varierad och besökarna likaså. Middagsgäster blandas med frukostfrossare. En del tar en fördrink medan andra ramlar in från efterfesten. En äldre man läser någon av tidningarna som hänger i trappan upp till ovanvåningen samtidigt som ett gäng ungdomar beställer milkshakes.

schwarzes cafe ovanvåning-1.jpg
schwarzes cafe gård-1.jpg
schwarzes cafe övervåning 2-1.jpg
schwarzes cafe affisch-1.jpg
schwarzes cafe toa-1.jpg
En killvän till mig gick in på tjejtoaletten och kom ut och såg fundersam ut. – Alltså, handfatet påminde mig om någonting, men jag kan inte sätta fingret på det!
schwarzes cafe skylt-1.jpg

SCHWARZES CAFÉ
Kantstrasse 148

Öppet: Dygnet runt!

2015-04-14 20:03 Kommentera
Kategori: Bar, Charlottenburg, Foto, Kafé, Mat, Tips

(Rå)skön industrifest och matmarknad

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

RAW – Reichsbahnausbesserungswerk – i Friedrichshain byggdes 1867 och var en gång i tiden ett industriområde för skötsel och reparation av tåg. Idag är det ett sociokulturellt center för kreativitet, sport och nattlig förströelse. Från att ha varit en alternativ högborg för Berlinborna förlorade stället sin charm – kanske under tyngden av turismen, men idag har platsen fått ett uppsving.

Under det obeslöjade dagsljuset ligger RAW:s graffitisprayade fasaderna nakna för blickens granskning. Jag går genom det folktomma industrikomplexet. Inifrån ett lagerhus hörs skateboardshjul snurra och brädor slå i marken. På kaféet ångar det ur kaffekopparna och utanför lunkar klubbägare i färd med att blåsa rökringar och fylla på barens utbud på klubbarna Cassiopeia och Badehaus.
Klätterverket Der Kegel lockar med urbana klätterväggar och klarar man sig till toppen av tornet möts man av en vacker utsikt över RAW och Berlin med TV-tornet i horisonten.

När kvällsridån går upp strömmar nattfolket till. Barerna öppnar och musiken pumpar. Urban Spree har ett varierat utbud av filmvisningar, utställningar och barhäng. På ovanvåningen finns konstgalleriet Urban Spree Galerie.

RAW graffiti 2-1.jpg
Urban konst är det som utmärker RAW.
RAW graffiti-1.jpg
RAW Klättring-1.jpg
RAW skatehall-1.jpg
Tanken är att RAW ska vara ett kreativt centra för både barn och vuxna, dag som natt.
Cassiopeia-1.jpg
Badehaus-1.jpg
(c) Sasha Kharchenko (1).jpg
Foto: Sasha Kharchenko

RAW har under åren inte saknat kreativitet eller klubbar, men det är tack vare Neue Heimat som stället återfått sin forna urbana industriglans och, enligt min åsikt, goda mat och livsgnista.

Varje fredag och lördag dukar Bar and Food Night fram välsmakande mat, gudomliga drinkar och livemusik. Varför så goda drinkar undrar du kanske? Jo, varje gång skakas och silas drinkarna fram av inbjudna bartenders från olika barer runtomkring Berlin. Folkhavet sorlar och musiken svävar, industrikomplexen är upplysta och vibrerar.

Village Market på söndagarna är om något en fantastisk marknadsfusion med gatumat och loppisprylar. Mer gemytlig och avslappnande än de stora megaloppisarna och smaklökarna får aldrig nog.

På fredagarna finns det chans att lyssna på jazz och på söndagarna är det Breakfast & Early Bird Jazz mellan 12-16.

Enkelt! Kul! Fest! Marknad! Mat och RAW är råskönt!

Tips!

2.a april spelar Qeaux Qeaux Joans på Neue Heimat. Coco Joans är en Berlinbaserad musiker vars electropop med klassiska influenser biter sig fast i benmärgen. Se videon nedan och boka biljett på Neue Heimats hemsida om du har chans att gå på spelningen. Kostar 12-15 €.

Öppettider
Fredag 18.00 - 04.00
Lördag 18.00 - 04.00
Söndag 12.00 - 02.00

(c) Katha Mau_001.jpg
Foto: Katha Mau
1 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Foto: Sasha Kharchenko
13 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
10 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
3 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Sommaren är alltid bäst för marknader, men frukta icke... våren är på väg och snart sommaren likaså. Foto: Sasha Kharchenko
(c)_Zoe Noble Photography_2.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_1.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_4.jpg
Foto: Zoe Noble

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

Historiskt kafé ur filmens värld – Inglorious Basterds

2015-03-23 23:32 Kommentera
Kategori: Bar, Film, Kafé, Schöneberg

Jag är en riktig movie location hunter och det började får ungefär 6 år sedan då jag besökte Hyatt Hotel i Tokyo där en av mina favoritfilmer spelades in – Lost in Translation.

I Berlin finns mycket smått och gott inom filmvärlden, såsom Karl-Marx-Allee, öst-Berlins miljonkåkar och Alexanderplatz i filmer som Good Bye Lenin! eller Bourne Supremacy, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche i filmen Himmel över Berlin (Der Himmel über Berlin), men min personliga favorit är utan tvekan Café Einstein Stammhaus.

cafe einstein.jpg

Filmen är Inglorious Basterds, regisserad och skriven av Quentin Tarantino, och utspelar sig det i tyskockuperade Frankrike under andra världskriget och skildrar olika människor som försöker att mörda nazister. Förutom en grupp amerikanska soldater kallade "The Basterds", planerar en ung fransk-judisk kvinna, Shosanna, att hämnas sin familj som dödades av nazistgeneralen Landa.

Scenen som utspelar sig i Café Einstein är det mycket nervösa mötet mellan Shosanna och Landa när han bjuder henne på apfelstrudel. Medan hon ser ut att dö inombords smaskar Landa i sig strudeln och bjuder henne på tyska cigaretter. Hela tiden med den där skrämmande blicken, leendet, omedveten (eller medveten?) om Shosannas riktiga identitet.

Det är en scen man ser genom fingrarna medan man gungar fram och tillbaka med en kudde tryckt mot bröstet.

Cafe Einstein 2.jpg

Huset och detta fantastiska Wienerkafé – Café Einstein – ligger i västra Berlin, närmare bestämt Schöneberg. Under 1920-talet köptes huset av den judiska bankiren Georg Blumenfeld och hans fru Lucia Margarete. När nazisterna kom till makten togs det ifrån paret Blumenfeld – som senare begick självmord.
Fram till krigsslutet var det ett nazistiskt högkvarter och det sägs ha inhyst ett illegalt kasino för SS. Mirakulöst nog klarade sig huset genom både första och andra världskriget utan några större skador.

Idag är det här man ska äta apfelstrudel och dricka utsökt kaffe och om vädret tillåter är trädgården en fantastisk liten oas.

Cafe Einstein.jpg
I sann Inglorious Basterds anda skall här spisas apfelstrudel.

Jag råder dock varje besökare att efter strudeln bege sig från kafébordens marmorskivor upp en våning till de stora och bekväma fåtöljerna i Lebensstern – en av Berlins bästa cocktailbarer som skryter med att ha ett utbud av 1800 olika spritsorter totalt (varav 800 olika sorters rom, 200 olika ginsorter).
Jag kan bara säga att de vet vad de gör med utbudet och de gör det fantastiskt bra!

Cafe Einstein 4.jpg

Adress
Kurfürstenstraße 58

Öppettider
Varje dag: 08.00 - midnatt

Tunnelbana
U1, U2, U3 och U4 – Nollendorfplatz

2015-03-23 23:32 Kommentera
Kategori: Bar, Film, Kafé, Schöneberg

Avsluta Berlinresan med ett leende på läpparna

2014-08-19 15:15 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Bar, Second-hand

Om jag fick en dag på mig att upptäcka Berlin skulle jag först välja en unik plats och aktivitet, sedan bege mig ut på en second-hand runda och till sist ha en sista sittning på en cool bar.

Platsen

Det finns ett ställe i Berlin som kan representera hela stadens särpräglade påhittighet och charm. Det är Tempelhof, en gång en bullrande flygplats och idag en fridfull oas för människor och djur. Medan jag var i Berlin beslutades det i senaten att Tempelhof ska förbli som den är idag och inte bli en plats för nya husbyggen, så på med rollerblades, hoppa upp på en cykel och bege dig runt detta enorma flygfält.

Tempelhof jag-1.jpg
Man kan komma till Tempelhof genom att åka till olika tunnelbanestationer, men jag rekommenderar Boddinstraße. Därifrån kan man besöka en del av fältet som bjuder på en urban trädgård, en vacker utsikt, möjligheten att hyra en flygande drake, en cykel eller promenera till de närliggande grillplatserna.
Tempelhof startbana-1.jpg
tempelhof trädgård-1.jpg
Det gröna Berlin slutar aldrig att glädja och förvåna mig.

Vintage och second-hand

"Colors" på Bermannstraße är den kanske mest kända och största affären. Som en del av kedjan Kleidermarkt.de är affären en av fem stora second-hand affärer i Berlin och Hamburg. Har du redan varit där kan du besöka deras affär "Garage" vid Nollendorfplatz. Trots att priserna är dyrare än på andra second-hand affärer är det på Kleidmarkt.de man ska leta om man vill hitta det galet unika.

garage-1.jpg
På Garage och Colors kan man köpa kläder per kilo. Trots att de kläder man kan köpa på kilo är lite tråkigare än resten av utbudet kan man hitta riktigt bra kläder. Jag köpte två klänningar, en kjol och ett linne för ca 150 kr.

Stiefelkombinat Berlin Schuhwaren på Eberswalder Straße är en second-hand affär där man kan dyka ner i ett hav av skor, solglasögon, hattar och billiga kläder. När jag var där hade affären 50 % på allt och jag har förstått att det är ett återkommande erbjudande.

På andra sidan gatan finns Humana's vintage affär. Här är utbudet fräschare än på Stiefelkombinat, men lite mindre och inte lika spännande.

second hand-1.jpg
50% är en rejäl prissänkning, men visst har de väl trissat upp priserna en aning innan.
second hand skor-1.jpg
humana väska-1.jpg
Humana har ett bra utbud, men det är inte lika galet och unikt som resten av Berlins second-hand och vintage affärer.

Sista sittningen

Sista sittningen är viktig för många har jag märkt. Det är som att hela resan och vistelsen kommer att värderas efter denna sista öl, denna sista bar och denna sista droppe av Berlin.

Vogelchen är baren som jag titulerat "min nya coola och sköna favorit bar". Här växer det gräs på bordet, från taket, på väggarna. Akvariet i den gamla TV.n lyser upp det dunkla rummet och i det lilla rummet med skrivmaskinen kan man påbörja sin roman eller helt enkelt skriva ner sina tankar. Garderoben framför baren är som i Narnia-sagorna, en passage till en annan värld – ner i en festlokal i källaren.

Det finns så mycket med Vogelchen som förnöjer, som ger färg till vardagen och här kan den sista sittningen bara sluta med ett leende på läpparna.

Nyare Marijan och Flo-1.jpg
Marijan försöker desperat komma på hemligheten med trolleritricket som Flo demonstrerade på Vogelchen.
Vogelchen Kira-1.jpg
Vogelchen skrivrum-1.jpg
Marijan skriver, kanske en roman eller början på ett nytt äventyr?

2014-08-19 15:15 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Bar, Second-hand

Rosenthaler Platz - en lokal guide

2014-07-14 14:30 3 kommentarer
Kategori: Bar, Guide, Historia, Kafé, Mitte, Shopping, Tips

Berlin är staden med många platser att besöka. Det kan te sig stressande att hinna uppleva allt som staden har att erbjuda. Därför är det bra att börja med området där man bor. Jag bor vid Rosenthaler Platz och det här området har väldigt mycket av allt.

Baren

Hitta din "neighbourhood bar". Vi hade tur och har två extremt olika, men fantastiska barer på vår gata, Bergstraße.

IMG_1766.JPG

Redwood bar

Cocktailbaren där den enkla inredningen ger utrymme för extravaganta drinkar. Här träffar du ägaren Kevin Brown, Shawn Beck och Stephie Custance, vänskapliga själar som skakar och silar fram en utmärkt cocktail, och samtidigt berättar om smakerna, ingredienserna och drar en och annan anekdot. Det är kombinationen av att älska det man gör och intresset för samtalet som gör den här baren till en perfekt plats att sitta ner och filosofera, eller helt enkelt ta en fördrink innan kvällens bravader.

IMG_1792 copy.jpg
Jag vill tipsa om "Whiskey smash" och till dig som vill ha någonting extra och nytt rekommenderar jag någon av de fatlagrade cocktails som finns på bardisken.

Z -bar

Det här är en typisk "sunk" bar à la Berlin. Baren är mörk, lätt belyst med coola lampor och några ljus på borden. En lätt rökridå möter en vid dörren. Bartendern är inte speciellt pratsam, utan tar en cigg med stammisen. Ett perfekt mörkt hörn att krypa in i när regnet jagar en utmed husväggarna. Baren har även ett kulturprogram och en bio som visar en variation av egendomliga filmer och varietéer mm.

IMG_1800 copy.jpg

Restauranger

Det finns ett överflöd av matställen runt omkring Rosenthaler Platz. Vill du ha japanskt, italienskt, Thai eller tyskt? På hörnet Auguststrße och Joachimstraße ligger restaurangen Al Contadino's Mozzarella bar. Det är här man ska äta om man suktar efter en stor och krämig buffalo mozzarella. Jag beställde en mozzarella tillsammans med en tallrik tomater och pesto. Man vet inte om man är i Berlin eller på ett liten familjeägd restaurang i Siena. Det är absolut värt ett besök.

Andra restauranger att nämna
- Hashi Izakaya & Japanese Kitchen (prova Udon-soppan)
- Lokal (hett ställe för jaa, the locals och det är bäst att boka bord om man vill hit)
- Fräulein Burger(snabbt, gott och allt görs på plats, till och med burgarna)

IMG_1756.JPG
Mozzarellabaren tillhör restaurangen bredvid, men vill du bara ha någonting litet att äta och gott vin - då är detta ett perfekt ställe.

Historia

Vid Bernauer Straße finns en del av Berlinmuren. Här gick gränsen mellan väst och öst rakt genom en kyrkogård och lämnade symboliskt nog Försoningens kyrka (Versöhnungskirche) mitt mellan de två murarna, på den så kallade dödsremsan. Historierna från Bernauer straße är gripande och platsen är idag ett minnesmonument över murens och människornas delade historia.

IMG_1741.JPG
IMG_1747.JPG
En gång öst och väst, men idag ett minne blott.

Kaffe-entusiast?

Ett av mina favoritställen för en kopp kaffe är på Pro Macchina Da Caffè. Här kan du läppja på det mesta som finns inom kaffevärlden, som till exempel aeropress. Kaféet har även en butik där kaffenörden i dig kan gå loss på diverse avancerade maskiner eller helt vanliga kaffefilter.

Parkhäng

Uppe på kullen i parken Volkspark am Weinbergsweg kan man njuta av solen, en matbit eller drink på restaurangen Nola's terrass, men varma sommardagar är den svalkande gräsmattan att föredra. På helgerna och kvällarna tar sig många hit för att bara ta in kvällsluften och äta något litet.
På andra sidan parken ligger Rosengarten. Ett fik och en bar som håller öppet till sent på kvällen. Under helgerna händer det att baren har livemusik.

IMG_1825.JPG

Shopping

Det finns många coola affärer på de allra flesta gator kring Rosenthaler Platz. Min absoluta favoritgata här är Alte Schönhauser straße och min favorit affär är La Seda. Om du är en skata som jag och dras till allt som glittrar eller har starka färger är detta en affär för dig. I den här butiken har jag hittat många coola, ringar, örhängen och annat smått och gott.

Längre ner på samma gata finns allt från skoaffärer till möbelaffärer. Urban Outfitters till lokala designers egna butiker.

20140712_173756.jpg

2014-07-14 14:30 3 kommentarer
Kategori: Bar, Guide, Historia, Kafé, Mitte, Shopping, Tips

Vinbaren i öl-landet

2014-07-10 13:04 1 kommentar
Kategori: Bar, Mat, Neukölln

Igår besökte vi en av våra favoritbarer. Vin Aqua Vin är en bar där vinet, och framförallt det tyska vinet är i fokus. Här kan man sitta och läsa i timtal och smutta på olika viner, eller köpa hem en flaska eller två.

IMG_1729 copy.jpg

Det spruckna lädret på Chesterfieldfåtöljen för tankarna till den engelska
överklassens fina salonger, men vekligheten är om något annorlunda. Här dominerar enkelheten. Det är inga krusiduller att tala om. Inga svårförståeliga vinlistor på franska eller snobbiga bartenders. Gästerna är en blandad kompott av studenter, vinkännare, stammisar och krögare som letar efter nya viner.
Priserna ligger kring 4 € per vinglas och jag rekommenderar att prova deras tyska viner, till exempel Spätburgunder, Domina eller Regent.

Om det är så att man letar efter en restaurang för att fira en födelsedag eller liknade kan man boka deras matsal som ligger i restaurangen. Om så vore fallet måste man mejla dem.

Neukölln har många bra ställen, det är ju det nya hippa området, men jag tycker verkligen att Vin Aqua Vin är en av områdets bästa barer. Öl kan man praktiskt taget hitta överallt i Berlin, men intressanta viner får man leta efter och ofta hittar man dem på lite mer påkostade ställen som inte har samma berlinska känsla som övriga barer.

IMG_1710.JPG
IMG_1715.JPG

Ingen vindrickare?
Om det är så att man verkligen inte gillar vin finns det många andra coola ölbarer längst samma gata. Weserstraße har mycket att erbjuda.

Och om det kommer till den punkten på kvällen när magen börjar kurra finns här även Berlins "fetaste" falafel. Här syftar jag både till slangordet och jordnötssåsen. För 2.50 € blir man riktigt mätt på Sahara (hörnet till Reuterstraße). De bokstavligt talat proppar in maten i brödet.

IMG_1692.JPG

VIN AQUA VIN
Weserstr. 204
12047 Berlin

2014-07-10 13:04 1 kommentar
Kategori: Bar, Mat, Neukölln

Jakten på Berlins sky-line

2014-07-03 11:37 3 kommentarer
Kategori: Bar, Klubb, Neukölln

Det finns en utmaning med Berlin. Staden är väldigt platt och husen ligger täta som murar. Blicken får aldrig riktigt sträcka ut sig och vila vid en avlägsen horisont. Jag ville hitta utsikten, stadsiluetten/sky-linen.

Jakten på utsikten - i Neukölln
U7 till Rathaus Neukölln. In i ett helt vanligt, tråkigt köpcentrum. Hissen upp till femte våningen. Pling! Framme. Ett garage. Humm.. Vi går ut och ser uppenbart vilse ut. Ett par killar pekar mot uppfarten till garagetaket. Det ljusnar och det är som på lotto, plötsligt händer det. Där ligger hon utsträckt - Berlin, hennes vidder och horisont.

IMG_1505.JPG
Jag och min vän Kira får äntligen vila ut på terrassen efter en dag av mycket promenerande.

Neukölln, det nya hippa området i Berlin. Det är här det händer så att säga. Klunkerkranich är takbaren jag så länge letat efter. Belägen uppe på Neukölln Arcaden, med en urban stadssiluett som utsikt.

Terrassen är stor och barens utbud prisvärt. Många av Berlins takbarer kan vara överdådigt dyra, men här kan man lätt hålla i plånboken utan att känna att utsikten kostar skjortan. Vi betalade en symbolisk entrésumma och enligt personalen var 50 cent helt ok.

Klunkerkranich är en av sommarens bästa barer om vädret är bra. Ett sådan här ställe skulle så lätt kunna bli pretentiöst och dyrt, men istället finns här en speciell attityd och känsla av att alla är välkomna - "the more the merrier".

IMG_1521.JPG
IMG_1518.JPG

I hörnet på den stora terrassen kan man röka vattenpipa. Baren är bokstavligt talat inplastad, vilket gör att väggarna lyser upp på kvällen i och med discokulan och de färgglada lamporna ovanför baren.

På den mindre terrassen bakom baren har de en scen för konserter, men nu handlar det om big-screen och fotbolls-VM. Kanske blir det här vi ser matchen mellan Tyskland och Frankrike på fredag? Hela Berlin kommer att koka.

2014-07-03 11:37 3 kommentarer
Kategori: Bar, Klubb, Neukölln

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206