Weekendbloggen

Magiska Meteora

2014-08-17 11:07 Kommentera

10602638_10153160048768228_1169716393_n.jpg
Hänförd efter en lång, svettig körning!!

Efter några fantastiska dygn i Ano Pedina och Pindos nationalpark hade det nu blivit dags för oss att säga farväl till Christos och hans personal på underbara Primoula och ta oss vidare.

Efter att ha lyckats köra på diverse villovägar efter att ha förlitat oss på mobilens navigationssystem kom vi efter dubbelt så lång tid fram till Ioannina. Det är förvisso allmänt känt att användande av gps-system i Grekland är som att spela rysk roulett. Det är 50% chans att man kommer fram och ungefär lika stor chans att vägen man blir hänvisad är avstängd, blockerad eller obrukbar. Men optimist som jag är tyckte jag ändå att vi skulle göra ett försök, det första och sista!! I fortsättningen får vi förlita oss på förstahandsinformation från lokalbefolkningen, det gamla hederliga navigationssystemet, nämligen att fråga sig fram!! =)

Istället för att köra den stora tullbelagda motorvägen fick vi rådet att åka runt bergen mot Trikala istället. Eftersom vi reste med en fullastad bil och föredrog utsikt framför hastighet så blev det vårt val och vi anlände till Meteora betydligt tidigare än vi trott.

På håll såg Meteoras klippor inte vidare speciella ut men ju närmare vi kom desto mer magnifikt tornade de upp sig över byarna Kastraki och Kalampaka vid foten av klipporna. Vid den sista rastplatsen innan Meteora stannade vi till för toalettbesök och frappépaus och blev då tipsade om att köra ringvägen runt klipporna och på så vis komma ner i byn Kalampaka där vi skulle övernatta.

10585318_10153160047993228_2138585172_n.jpg
Magiska Meteora

Vägen var helt fantastisk, Meteora består av 6 stora kloster som ligger på varsin klippa. 5 av klostren är öppna dagligen och vill man besöka dem kan man göra det på förmiddagarna för en entréavgift på 2€.

Vi stannade till på en av utsiktsplatserna ungefär halvvägs runt och satte oss för att beundra utsikten, som så många andra. Det landskap vi hade framför oss var utan tvekan både hisnande och romantiskt samtidigt. Som att befinna sig i en saga. Klipporna ser idealiska ut för klättring och paragliding och solen som sakta gick ner och slängde sitt varma gulröda sken över klostren gjorde horisonten till den perfekta filmdekoren. Något som skulle bli det stora samtalsämnet under vår vistelse fick vi snart erfara. Mer om det i nästa inlägg!!

10617696_10153160051138228_670901433_n.jpg
Vi kunde dessvärre inte ta en bild på oss själva där vi dinglade med tårna över stupet, men här var det ett annat par som också hade det lite romantiskt..

När vi äntligen var framme vid Alsos house hade mörkret redan lagt sig men värmen låg fortfarande som ett täcke över inlandsstaden, klipporna och bristen på kustlinje gör staden till en tryckkokare. Och därför är mitt tips till alla som tänkt besöka Meteora längre än en dag att göra det antingen på våren eller hösten.

Vi blev hjärtligt välkomnade av portiern, en ung kille som med glatt humör och många skratt gärna berättade om allt mellan himmel och jord medan han skrev in oss och visade oss till vårt rum.

Han var så genuin trevlig men ville aldrig sluta prata så vi kände oss nästan som att vi fick avbryta honom för att äntligen komma in på vårt rum och ta en avslappnande dusch efter en lång, varm dag i bilen.

Efter att senare ha testat Kalampakas bästa souvlaki och de två största chokladbakverken vi kunnat hitta i bageriet gick vi och knöt oss riktigt tidigt för att orka upp till soluppgången.

Foton: Johnny Priore

Follow my blog with Bloglovin

resebloggar.info

2014-08-17 11:07 Kommentera

Sofia Sofroniadou

Sofia är journalist och mediaproducent och har arbetat på flera av Sveriges stora mediehus. På Vagabond.se driver Sofia Weekendbloggen där hon tipsar om sina favoriter på hemmaplan och runt om i världen och i resemagasinet Vagabond dyker hon upp som frilansskribent. Själv beskriver hon sig som en rastlös och ojordad tänkare och bjuder gärna sin omgivning på ett gott skratt!

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206