Annons
Annons
Upplyst stad.

Europa kryllar av mysiga platser med stämningsfulla julmarknader. Foto: Getty Images

Europa

Här hittar du Europas 8 bästa julmarknader

Det finns få saker i världen som kan få dig i julstämning så som en julmarknad kan. Här är åtta favoriter du kan besöka i år.

Text: Karin Wimark • 2023-11-18 Uppdaterad 2023-11-18

Tyskland är en given favorit när det närmar sig jul, med sina mysiga och stämningsfulla julmarknader. Men även andra europeiska destinationer erbjuder julmarknader väl värda ett besök. Enligt flygsökningar gjorda på Momondo till destinationer som erbjuder julmarknader är svenskarna extra nyfikna på Tyskland, Österrike och England i år, jämfört med förra året. Här är åtta julmarknader att besöka i år enligt hotell- och resesöksajten momondo.se.

1. Bath, Storbritannien

Från slutet av november till början av december sträcker sig Bath julmarknad genom stadens centrum, inklusive platser som Bath Abbey, de romerska baden och Thermae Spa. Världsarvstaden bjuder på magisk julstämning med över 170 marknadsstånd med allt från lokalt hantverk till brittiska sausage rolls och kryddad gin.

Torg med äldre byggnader och marknadsstånd.
Staden Bath är som ett mysigt museum i sig. Addera julstämning på detta och du har en drömdestination. Foto: Getty Images

2. Blenheim Palace, Storbritannien

Res till Oxfordshire och Blenheim Palace som vid årets slut omvandlas till en förtrollande sagovärld med en minst sagt stämningsfull julmarknad. I trästallen erbjuds det mesta för julen och runtom i palatset berättas Törnrosas historia i ett magiskt julprogram. Missa inte den upplysta stigen med konstverk och spana efter tomten som enligt sägnen sägs gömma sig i slottsområdet. Visste du förresten att palatset var platsen där Winston Churchill föddes?

3. Marienplatz Christkindlmarkt, München

Den som söker en traditionell julmarknad med rötter från Medeltiden ska bege sig till Marienplatz Christkindlmarkt i München. Hit reser folk från hela världen för att fynda julklappar och njuta av julatmosfären – inte minst vid stadshuset som utgör en imponerande kuliss! Låt barnen leka loss och skapa presenter i verkstäderna på marknaden och botanisera bland de värmande glühwein- och Feuerzangenbowle-stånden. Missa inte tyska juldelikatesser som Lebkuchen, söta magenbrot, klassiska wurstar med senap, och smakrik plommonkaka liksom de tyska adventspsalmerna vid Michaeliskirches foajé runt klockan 17. På öppningsdagen den 23 november kan du även se den 21 meter höga julgranen som med sina otaliga glittrande juleljus tänds på Christkindlmarket.

Läs också: 6 favoriter i tyska München – chefredaktören tipsar

Katedral med en upplyst gran framför och människor vid stånd på torget.
Det imponerande stadshuset är en mäktig kuliss i München. Foto: Getty Images

4. Nürnberger Christkindlesmarkt, Nürnberg, Tyskland

I Nurnberg ligger en av väldens äldsta julmarknader, känd för sina 200 trästall med randiga tygtak. I december förvandlas huvudtorget till en glimrande sagovärld med stort fokus på maten. Den berömda Nürnberger Rostbratwürste-korven har sina rötter i Nürnberg sedan 1313. Missa dessutom inte heller de söta mandelkakorna och bakverket spekulatius.

Läs också: 12 söta städer i Tyskland – värda en avstickare från autobahn

Upplysta marknadsstånd på ett torg.
Nürnberger är en av Europas äldsta och mysigaste julmarknader. Foto: Getty Images

5. Wiener Christkindlesmarkt, Wien, Österrike

Wiener Christkindlsmarkt är en av Europas största och mest anrika julmarknader. Här kan du botanisera bland 150 olika stånd som säljer allt från leksaker, kläder och julpynt till rostad gås och punch samt Österrikes traditionella julkakor, vanillekipferl. Höjdpunkter på julmarknaden är lönnträdet med 200 lysande hjärtan, den imponerande julgranen, skridskoåkning, den enorma julkalendern för barnen och den österrikiska musiken.

Läs också: Med nattåg till Alperna – så funkar det

Katedral med julmarknad. Människor som samlas framför.
Besök en riktigt klassisk julmarknad i Österrike för härlig julstämning. Foto: Getty Images

6. Julstaden Valkenburg, Nederländerna

Är det någonstans i Europa man tar julen på allvar så är det i staden Valkenburg i Nederländerna. Här pågår julmarknaden i hela 51 dagar och staden välkomnar med gnistrande stånd med handgjorda ornament och presenter. Men det som verkligen gör att Valkenburg sticker ut är julmarknaden i de underjordiska tunnlarna! Här gömmer sig nämligen Europas största underjordiska julmarknad.

7. Jul på Liseberg, Göteborg, Sverige

Upplev julstämningen på nära håll. Varje år omvandlas Liseberg till ett förtrollat fantasiland för såväl barn som vuxna. Tomtebyn är särskilt populär bland barn som med hjälp av en karta eller en kompass kan utforska skrymslen och vrår. I tomtens stuga kan de även skriva sina önskelistor medan de njuter av julgodis och sagor. På Jul på Liseberg väntar också marknadsstånd och skridskoåkning i stämningsfull miljö.  

Läs också: Göteborgs 12 bästa vinbarer för en skön utekväll

Tivoli med parisehjul och upplysta dekorationer.
Jul på Liseberg är en höjdpunkt på året, både för de stora och små. Foto: Getty Images

8. Strasbourg julmarknad, Strasbourg, Frankrike

Söker du en julmarknad utan trängsel är det franska Strasbourg som gäller. Här fylls nämligen hela staden av julstämning! Över 300 marknadsstånd ligger utspridda på stadens olika gator, gränder och torg, med de mest framträdande julmarknaderna på Place Broglie och Place de la Cathédrale. Områdena är dessutom sammanlänkade med tusentals ljus. Strasbourg är känt för att fokusera på lokal konst och hantverk, inklusive handblåsta glasföremål, ljus och andra vackra skapelser. Mat från hantverksmässiga lokala producenter finns det också gott om.

Gata med upplyst båge och fasader intill.
Res till Strasbourg som har fin julstämning i hela stan. Foto: Getty Images
Butik med juldekorationer.
Mysiga butiker och julmarknader på torg i Strasbourg. Foto: Unsplash

Läs också:

3 anledningar att spendera jul i Köpenhamn

5 udda platser för en riktigt god jul

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2023-11-18
EuropaRestipsjulmarknadListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top