Annons
Annons
Hapuku Lodge. Foto: Press

Hapuku Lodge. Foto: Press

Finland

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

Exklusivt, naturnära och ekovänligt. Lyxiga trädhotell är populärare än någonsin. Vi listar 10 favoriter att drömma sig bort till.

Text: Karin Wimark • 2018-03-14 Uppdaterad 2021-06-22

1. Hapuku Lodge, Nya Zeeland

Lantlig eko

På en 1 600 hektar stor hjortfarm på Sydön i Nya Zeeland ligger familje-ägda ekohotellet Hapuku Lodge. En nutida, lantlig resort där lyxiga trädsviter blickar ut över bergs-kedjan Kaikoura i väst och Stilla havet i öst. För den surfs-ugna räcker en 20 minuters promenad och du kommer till den populära viken Mangamaunu Bay. Åt andra hållet väntar sam-hället Kaikoura med sitt spektakulära marinliv. Hapuku Lodge har konstruerats av återvunnet material, rummen är inredda med egen-snickrade möbler och i köksträdgården växer säsongs-betonade grön-saker. Grannarna är hundratals betande rådjur och havets brus som på avstånd går att höra från balkongerna. 

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Dubbelrum från 9 000 kr/natt, hapukulodge.com 

2. Bukubaki Eco Village, Portugal

Nyöppnad ekoby

Bukubaki Eco Village föddes ur idén att vi alla är gäster i naturen. I samklang med miljön har därför projektet fått ta tid, växa fram och så småningom ta form med hjälp av naturligt återvunnet material. I maj stod trädhotellet Bukubaki färdigt, en dryg timme norr om Lissabon i surfbyn Peniche i Portugal. En avslappnad eko-resort perfekt för entusiastiska surfare, vandrare och yogautövare som vill ta del av den portugisiska kustens landskap – med gott samvete.   

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Dubbelrum från 800 kr/natt, bukubaki.com

3. Papaya Playa, Mexiko

Hållbart i turiststråk

Vid första anblick skulle man kunna tro att det är en skapelse av den katalanska arkitekten Antoni Gaudí. Den vita kupolen sträcker sig upp över trädkronorna och blickar ut mot havet vid turisttäta Riviera Maya, i Tulum i sydöstra Mexiko. För ekohotellet Papaya Playa är hållbarhet A och O. Här arbetar man ständigt med miljöfrågor och lever efter projektdirektören Emilio Heredias ledord ”Håll-barhet betyder liv för kommande generationer och integritet för de nuvarande”.  Med detta i fokus har man konstruerat en trädsvit som knappast lämnar någon oberörd. På stadiga träpelare i frodig regnskog vilar den klotformade våningen i Papaya Playas hotellkomplex. Här är rustikt och naturnära. Lyxigt och bekvämt. Dock inte gratis.

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

4. The Urban Treehouse, Berlin

Hippt i stan

Vad sägs om att checka in i ett trädhus i Berlin? The Urban Treehouse av SUITE.030 är en klockren kombination för dig som söker storstadens puls i kombination med landsbygdens tystnad. De två bostadshusen ligger i bostadsområdet Grunewald Forest inte långt ifrån den vibrerande stadskärnan. Och de sticker minst sagt ut. Blänkande industriell metall varvas med naturligt trä och ger en skön mix av stad och landsbygd. Dessvärre fungerar husen inte som ett vanligt hotell, utan här köper man först ett medlemskap i Urban Treehouse-familjen. När du väl är godkänd är det bara att njuta på. Övernattningen gäller från tre nätter upp till ett helt år.

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Be om offert för medlemskap, urban-treehouse-berlin.com

5. Bisate Lodge, Rwanda

Naturvänlig safaribas 

De mytomspunna gorillorna är med största sannolikhet den vanligaste anledningen till att resenärer vallfärdar till östafrikanska Rwanda. Men sedan sommaren 2017 kan ekohotellet Bisate Lodge vara skäl nog. De sex träsviterna är utplacerade i en naturlig amfiteater och blickar ut över tre ståtliga vulkaner och grönskande vidder. Dessutom är man mån om att arbeta så hållbart som möjligt genom att filtrera regnvatten, återanvända flaskor och låta gästerna vara med och plantera ett träd för samma antal nätter de tillbringar på hotellet. En kort biltur och du befinner dig i parkens huvudkvarter. 

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen
10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Från 8 000 kr/natt per person, wilderness-safaris.com/camps/bisate-lodge

6. Treehotel, Sverige

Djärv spegelkub

Söker du en riktig aha-upplevelse kan du bege dig till Sveriges nordliga delar och Harads vid Luleälven. Högt uppe bland tallarnas kronor, i orörd natur och milsvida skogar dyker modernt designade trädsviter upp. Treehotels senaste projekt, The 7th room, sticker djärvt ut hakan. Bottenfasaden täcks av ett fotografi i naturlig storlek föreställande trädens kronor, väggarna är läckert svartbrända och den svindlande uteplatsen är byggd av ett stort nät. Dessutom har man låtit en tall växa in över den udda verandan och lockar till trädklättring på en ny nivå. 

 

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Från 12 000 kr/natt för upp till fem personer. Finns även andra rum för två personer från 4 400 kr/natt. treehotel.se

7. Treehouse Lodge, Peru

I hjärtat av Amazonas 

På ekovänliga Treehouse Lodge i Peru stängs elektriciteten av klockan halv elva varje kväll, telefonlinjen är svag och regnskogens nattliga ljud ständigt påtagligt. Packa ner en ficklampa, lämna telefon och svindel hemma och förbered dig på att vakna upp till en safari direkt från sängkanten. Här är nämligen regnskogens klättrande apor i ögonhöjd med din sängkammare och vackra Yarapafloden brusar harmoniskt i avgrunden. De lyxiga trädhusen i Amazonas regnskog offrar inget av allt inkluderat-hotellens komfort. Det vill säga om du klarar dig några dagar utan uppkoppling till omvärlden. 

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Dubbelrum från 5 500 kr/två nätter, treehouselodge.com

8. Arctic Tree House, Finland

Mysig norrskenskoja

Sjunk ner i en varm, ombonad svit och gör dig redo för ett skådespel utan dess like. Har du tur prickar du nämligen in en natt av skimrande norrsken. Arctic Tree House erbjuder 32 individuella sviter vid polcirkeln, nära den populära jultemaparken Santa Park i Finland. Trädhusens design är skandinavisk och minimalistisk. Stora panoramafönster välkomnar en snöfrostig natur och vacker vy över dalen. Men se till att ta med dig varma kläder. Rensafari och hundslädturer erbjuds utanför farstubron och ibland kan temperaturen falla till minus 30 grader! 

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen
10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Dubbelrum från 3 000 kr/natt, santaparkarcticworld.com/arctic-treehouse-hotel

9. Keemala, Phuket

Hyllning och lyx

I Kamalas tropiska regnskog kan du räkna med lyx på hög nivå. Åtminstone om du väljer att bo en natt på resorten. I skuggan av trädens kronor ligger 38 villor försedda med privata pooler, monsunduschar och läckra himmelssängar. De väldesignade trädvillorna är dessutom byggda i hyllning till de fiktiva, forntida Phuketstammarna, symboliserande jorden, himlen, vandraren och bosättaren. Välj en bikupeformad villa högt upp i trädkronorna och hylla ”we-ha-befolkningen”. Ett folkslag som dyrkade universum och valde ett leva uppe bland träden för att komma närmre himlen. Det minst sagt genomtänkta hotellet knep dessutom en tredje plats i Asia Hotel of the Year 2017.

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• Från 4 700 /natt i ett Tree Pool House för två personer. keemala.com

10. Tulum Tree House, Mexiko 

Stilren tillflykt

Spana ut över regnskogens trädkronor från en privat takterrass på Mexikos östkust. Tulum Tree House slog i september upp sina dörrar för nyfikna gäster och bjuder på intimitet likt ett privat hem, högklassig service likt ett lyxhotell och stilren design där inget är lämnat åt slumpen. Perfekt för såväl kräsna äventyrare som stressade andrumssökare. Den eleganta femrummaren är framtagen av Tulumbaserade arkitektstudion Co-Lab Design Office som funnit inspiration i Yucatánhalvöns natur och lokal-bornas hantverk. Välj på tre rum eller slå till på fem, och få hela huset för dig själv. Var dock beredd, lyxen har sitt pris. 

10 häpnadsväckande trädhotell – bo mitt i naturen

• 3 rum från 10 000 kr/natt, 5 rum från 11 600 kr/natt, tulumtreehouse.com

16 bästa böckerna för ressugna vagabonder

Albaniens riviera – 7 vackra stränder att upptäcka

Unikt boende: trendiga designhotell i kyrkan


Text: Karin Wimark • 2018-03-14
FinlandMexikoPortugalRwandaSverigeThailandBerlinHotellListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen