• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Storstad för liten och stor

  Varför inte dra till storstan i höst? Vagabond har listat kul saker att göra för hela familjen i fyra av Europas bästa metropoler.

  Storstad för liten och stor

  Bild 775074

  London – kul för hela familjen

  Ni har med säkerhet redan sett Big Ben och varit på Madame Tussauds. Men till London kan man återvända gång på gång.

  1. Hard Rock Café

  Det var här Hard Rock Cafés första restaurang öppnade 1971. Man kan tycka vad man vill om amerikansk junkfood, men detta är klassiskt. Förutom restaurangen finns här också en rockshop, och ett gäng donerade gitarrer att beskåda. Ibland ordnas ansiktsmålning för barn, och vid helgdagar (till exempel halloween) brukar det vara särskilda aktiviteter. Hard Rock Café ligger på 150 Old Park Lane, http://www.hardrock.com/.

  2. Förbered dig för maskeradparty

  Vill du vara pirat, prinsessa eller kanske banan för en dag? London har flera bra butiker där man kan köpa kostymer och skämtartiklar. På Angels Fancy Dress Shop (119 Shaftesbury Avenue) finns peruker, masker och dräkter i flera våningsplan. Butiken Escapade är ett alternativ (150 Camden Street). http://www.fancydress.com/ respektive http://www.escapade.co.uk/.

  3. Spana in nya O2

  Den imponerande Millennium Dome byggdes inför det storartade millenniefirandet, men stängdes snabbt redan i december år 2000. Numera är den stora vita tältliknande byggnaden ett stort nöjesområde med biografer, utställningar, musikklubb, barer och restauranger, samt en stor arena för evenemang och konserter. Den har döpts om till O2 och öppnade så sent som i juni 2007. Ta t-banan till North Greenwich, http://www.the02.co.uk/.

   

  Bild 775075


  Paris – modevisning och museum

  Paris i slutet av oktober är bra mycket bättre än Paris under högsommaren. Det är på hösten som staden kommer till sin rätt.

  1. Båt längs Seine

  Seine är Paris livsnerv. Ni kommer att åka under massor av broar och se flera av Paris sevärdheter från båten. De flesta båtarna går från kajerna vid Eiffeltornet och åker först förbi Latinkvarteren och Notre Dame, sedan tillbaka så att du får en titt på Louvrenmuseet. Turer och priser finns på webben: http://www.bateuxparisiens.com/, http://www.bateaux-mouches.fr/, http://www.canauxrama.fr/, http://www.batobus.com/.

  2. Mät dig med dinosaurierna

  På Muséum national d'Histoire naturelle (Naturhistoriska museet) finns massor att se. Du kan bland annat kolla på modeller av dinosaurier i Galerie de Paléontologie. Det finns gigantiska valskelett och modeller av jättefåglar, superstora insekter och andra djur i Grande Galerie d'évolution. Här finns också meteorer, mineraler och blommor. Separata inträden till de olika byggnaderna. http://www.mnhn.fr/.

  3. Gå på modevisning

  Gillar ni mode så är Paris såklart perfekt. På varuhuset Lafayette har de gratis modevisningar på fredagar klockan 15.00. Man måste anmäla sig innan genom att skicka ett mejl till http://www.galerieslafayette.com/.

   

  Bild 775076


  Lissabon – nära till hav och strand

  Backe upp och backe ned. Lissabon är byggt på sju kullar och följaktligen blir det lite upp och ned när man är här. Men att -semestra här gör vi tummen upp för.

  1. En park utöver det vanliga

  Parque das Nacões (Nationernas park) är en park utöver det vanliga. Området byggdes inför världsutställningen 1998 och har förvaltats väl. Här finns vacker arkitektur, ett shoppingcent-rum, vattenfall och fontäner, en strandpromenad och en linbana. För de yngre finns minitåg och en lekpark där man kan prova på olika musikinstrument. Eller testa klätterväggen! http://www.parquedasnacoes.pt.

  2. Hajar och sjöodjur

  Ett av världens största akvarier, Océanario, ligger i anslutning till Parque das Nacões. Här kan du beskåda fiskar och däggdjur från flera av jordens hav. Rockor, korallfiskar i fantastiska färger, sjöstjärnor, krabbor men även fåglar som trivs i havsmiljö. http://www.oceanario.pt.

  3. Shoppa loss på Colombo

  Colombo (intill Benficastadion) är ett av Europas största shoppingcentra. På våning ett och två hittar du inredningsbutiker, parfymerier, skor och kläder. På våning tre finns ett stort nöjescenter med bowlingbana, berg- och dalbana, en mängd restauranger och sju biosalar. Det är ju bara att ni delar på er om familjemedlemmarna vill göra olika saker.

   

  Bild 775077


  Istanbul – myllrande metropol

  Två världsdelar, två hav, två religioner. Istanbul är den enda staden i världen som är förankrad i två kontinenter. Höst eller vår är bästa årstiderna att resa. Perfekt för höstlovet med andra ord!

  1. Alla sevärdheterna på en gång

  På Miniaturk finns 105 av Turkiets mest berömda sevärdheter återskapade i miniatyr. Tänk dig ett turkiskt Legoland, fast utan lego! Här hittar du Sultanahmets moské, Leanders Tower, Atatürks flygplats, komplett med jumbojet och allt. Guidning på både turkiska och engelska. Inträdet kostar 10 turkiska lira, ungefär 50 kronor.
  Miniaturk ligger på Imrahor Cadessi, i stadsdelen Sütlüce.

  2. Strike på Bab Bowling Café!

  Ta med dig tonåringarna till detta populära bowlingställe där de turkiska kidsen trivs. Här finns flera bowlingbanor, biljardbord och ett kafé.
  Bab Bowling Café ligger på Yesilçam Sokak 24, i stadsdelen Beyoglu. Öppet från 10.00 till 24.00.

  3. Kylig tur på skridskor

  Istanbuls allra första shoppingcenter lockar många familjer av främst en orsak: skridskorinken. Den är öppen för allmänheten och är särskilt populär när det är hett utomhus. För den som behöver träna finns det kurser på kvällarna för 25 turkiska lira per person (ungefär 125 kronor). När man åkt färdigt tar man en shoppingtur.
  Galleria Shopping Mall, Sahilyolu, i stadsdelen Ataköy.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!