Annons
Annons

Istanbul är en dröm för alla foodies med allt från läcker streetfood till lyxiga restauranger. Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

Krogguide: Istanbuls bästa restauranger och streetfood

I Istanbul går du aldrig hungrig. Häng med på en smakrik guide till Istanbuls kulinariska kök – från bästa kebaben till finkrogar.

Text: Liselotte Forslin • 2023-10-20 Uppdaterad 2023-10-20

Street food i Istanbul

Ett myllrande gatuliv fullt av små kaféer, gatumat och restauranger i alla klasser. Här är kebaben regent tillsammans med det stora utbudet av mezerätter som röror, fyllda grönsaker, oliver, dolmades och inbakad ost. Luften är tung av doften från grillat kött och grönsaker. I nästa kvarter slås man nästan omkull av den söta doften från baklava-bagerierna. Häng med på en smakrik guide till Istanbuls kök!

1. Gözleme – smörigt fyllt bröd

Gözleme är ett fyllt och stekt tunnbröd. Spenat och vitost är en vanlig fyllning. De gräddas på stekhäll och penslas med smält smör tills de är gyllene och skärs sedan i bitar. Perfekt mat att äta med nypan! Gözleme säljs lite överallt och i stadsdelen Balat finns ett mysigt ställe – Old Balat Cafe & kitchen – som bakar det utanför så du kan köpa med dig direkt från gatan. De har även ”testi kebab” – kebab (köttgryta) i kruka som tillagas i öppen eld.

Kvinna som bakar bröd.
Bege dig till kvarteret Balat för stans bästa gözleme. Foto: Pernilla Sjöholm
Tunn deg fylls med grönsaksfyllning.
Spenat är en vanlig fyllning i gözleme, fyllda bröd som steks och penslas med smör. Foto: Pernilla Sjöholm

2. Pide & Lahmacun – Turkiets svar på pizza?

Pide är som en båtformad pizza eller pirog. Det råder delade meningar om det verkligen kan likställas med pizza. Den innehåller oftast inte ost men olika fyllningar och toppas ibland med ett ägg innan den skärs i bitar och serveras. Lahmacun är ett tunt tunnbröd toppat med köttfärsröra, gärna av lamm, som sen bakas i stenugn innan man rullar ihop och äter i handen. Bladpersilja, rödlök och citronklyfta är vanliga tillbehör. Ayran, en läskande yoghurtdryck, är lahmacuns givna sidekick. Perfekt gatumat på vägen hem från en kul kväll. Båda rätterna säljs på många ställen, vi åt på Borsam Tas Firin, en enklare krog på restauranggatan Güneşli Bahçe Sok på den asiatiska sidan, som kan rekommenderas.

Läs också: Att göra i Istanbul – tips på sevärdheter och upplevelser

Turkisk pide med ost och kött.
Turkisk pide sköljs gärna ner med yoghurtdrycken ayran. Foto: Pernilla Sjöholm

3. Balik ekmek – Firre i bröd

På Eminönü piazza, en hamnplats vid södra änden av Galata-bron, hittar du flera små utomhusrestauranger som säljer ”balik ekmek”, grillad makrill i bröd med sallad och lök. Ett stort plastglas pickles serveras till – och håll i er nu, man dricker även pickles-juicen! Här finns också brödförsäljare och diverse stånd där de säljer grillade majskolvar och kastanjer. Köp gärna ett så kallat ”simit”, även kallat ”fattigmansbröd”, som är som en krans med sesamfrön. Turkarna äter det gärna med Nutella men också med ost. Bröd är viktig basmat här och staten kontrollerar priset. Bröd i stället för french fries är vanligt på restauranger.

Manlig servitör håller en bricka med dryck.
På torget i Eminönü serveras ”balik ekmek” – matiga mackor med grillad makrill. Pickles serveras på glas till mackorna. Den modige dricker sedan spadet! Foto: Pernilla Sjöholm
Baguett med sallad och fisk.
Bröd är viktig basmat och staten kontrollerar priset. Bröd i stället för french fries är vanligt på restauranger. Foto: Pernilla Sjöholm

4. Kebab – en hel vetenskap

Att utforska gatumaten är ett härligt sätt att lära känna det turkiska köket. Här finns mycket att välja mellan, som olika slags fyllda bröd och turkisk pizza till många varianter av kebab. En sak är säker, här tar man kebab på allvar. Det finns till och med kebab i lerkruka. Just ordet ”kebab” betyder ”kött att grilla”. Kebabens bästa smakkompisar är aleppo-peppar (eller pul biber som den också kallas), granatäpple-sirap, silverlök med mald sumac (ett torkat syrligt bär), grillad sivri (en långsmal paprikasort), grönsaksröran ezme och tunnbrödet yufka. Besök gärna ”kebab-gatan” Hocapasa street i det historiska distriktet för ett gediget och påhittigt utbud.

Liten kebabskola

  • Adana kebab – grillade lammfärsspett.
  • Döner kebab – grillade tunna köttskivor på roterande spett.
  • Sis kebab – grillade köttbitar på spett av kyckling, lamm eller nöt.
  • Testi kebab – kebab (köttbitar och grönsaker) i lerkruka som lagats i öppen eld.
  • Manti kebab – en slags dumplings fyllda med lammfärs.
  • Iskender kebab – döner kebab på bröd, smält smör, tomatsås och yoghurt som serveras i en lerform.

Restauranger i Istanbul

Det finns så många restauranger i olika klasser i Istanbul att du kan hitta en för varje smak och tillfälle. Frukost, lunch, middag – eller något där emellan. Små hak till finkrogar, på gatan eller uppe i skyn. Här listar vi några vi gillar.

1. Ciya – traditionell meze

Om du är på den asiatiska sidan hittar du den enkla krogen Ciya, som serverar traditionell meze från en stor glasdisk, på gångavstånd från färjeläget Kadiköy. Här kan man även värma sig med en mustig traditionell soppa, ezogelin, gjord på röda linser och bulgur. Obarmhärtigt ljust, bullrigt och fartfyllt. Bra genuint lunchställe som har ytterligare två syskonkrogar i de restaurangtäta kvarteren.

2. Pandeli – Klassisk restaurang samt kryddmarknad

Den klassiska restaurangen Pandeli ligger en trappa upp i den myllrande kryddmarknaden, på södra sidan av Galatabron. Krogen öppnade 1901 och har gästats av celebriteter som Audrey Hepburn, drottning Elisabeth och Turkiets första president Mustafa Kemal Atatürk. Här serveras traditionell turkisk mat på vita dukar i vackra rum med turkost kakel på väggarna. En oas i kontrast till det myllrande folklivet i marknaden nedanför.

kryddmarknaden kan du shoppa kryddor som aleppo-peppar, za’atar och sumac. Är du modig kanske lite botargo (saltad och torkad rom av multe), som är en umami-kick i såser, grytor och pasta. Torkat kött, torkad frukt, te och såklart turkish delight.

Restaurang med blå mosaikplattor på väggarna.
Här äter du traditionell turkisk mat och fascineras av det vackra turkosblå kaklet. Foto: Pernilla Sjöholm

3. Il Cortile – Italienskt i Istanbul

Sugen på italienskt trots all turkisk mat? Det finns flera italienska krogar. Il Cortile är en spatiös restaurang med stor mysig innergård där det är kul att sitta och titta på folk när säsongen tillåter. Krogen ligger nära Galatatornet.

4. Neolokal – Lyxigt och zero waste

Kocken Maksut Askar driver Neolokal som nyligen prisats med sin första stjärna i Guide Michelin. Hans signum är att laga rätter från Anatolien, ibland med inspiration från sina egna barndomsminnen, med en modern twist, så kallad ”refined dining” och med ett ”zero waste”-tänk. Här försöker man använda alla rester, som att göra nytt friterat bröd av gammalt. Inköpen görs från lokala producenter med hållbar produktion. Välj avsmakningsmenyn och prova gärna lokala viner till maten. Neolokal ligger lite dolt högst upp i Salt Galata, en före detta bank som numera huserar såväl bibliotek och kreativa konstutställningar som en magisk utsikt över staden – en lokal favorit!

neolokal.com

Restaurang med gäster vid bord.
Neolokal tilldelades nyligen en stjärna i Guide Michelin. Foto: Pernilla Sjöholm

5. Mikla – fine dining med det nya anatoliska köket

Mikla har rankats som en av världens bästa restauranger och har numera även en Michelin-stjärna. Kocken Mehmet Gürs är född i Finland, har bott och jobbat i Stockholm och utbildat sig i USA. Mikla är synonymt med modern mat med inspiration från det anatoliska köket. Här råder ett stort hållbarhetstänk och man månar om naturen, producenterna och råvarorna. Vackra men enkla uppläggningar bjuds i olika avsmakningsmenyer. Här fokuserar man på lokala viner. Restaurangen är avslappnad trots sina utmärkelser och ligger högst uppe i hotellet The Marmara Pera i stadsdelen Beyoglu. Vida vyer och en schyst takbar!

6. Moise & The Bank Roof Bar – drinkar på hög höjd

Ett utmärkt sätt att få en något sånär förståelse för hur otroligt stort Istanbul är kan vara att besöka en takbar. Vi gillar Moise och The Bank Roof Bar, på gångavstånd från varandra i Galata. Moise är en ganska stor bar och restaurang där du kan äta meze med blicken antingen mot Galatatornet eller Galatabron. Den ligger högst upp i hotellet De Camondo. Lite stiligare är The Bank Roof Bar som ligger i The Bank Hotel. Unna dig ett lyxigt loungehäng med makalös utsikt över staden med gråtonade pasteller medan du smakar på ett glas inhemskt bubbel eller varför inte Turkiets egen spritsort raki, som är smaksatt med anis och påminner mycket om Pernod.

Läs också:

Istanbuls bohemiska kvarter – shopping, historia & kaféer

Istanbul på liten budget – här ska du äta och bo!

Att göra i Istanbul – tips på sevärdheter och upplevelser


Text: Liselotte Forslin • 2023-10-20
RestipsTurkietGuideMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top