
Istanbul bjuder på ett myllrande gatuliv fullt av små kaféer, gatumat och restauranger i alla klasser. Foto: Unsplash
Att göra i Istanbul – tips på sevärdheter och upplevelser
Följ med till den spännande storstaden Istanbul. Vi guidar till marknader, historiska sevärdheter, shopping, hotell och bästa matupplevelserna.
Europeiska sidan
Färgstark mat & historiska sevärdheter
Galata är det gamla namnet på stadsdelen Karaköy som ligger i Beyoglu-distriket norr om Galatabron. Det är både praktiskt och trevligt att bo i den här lite lugnare delen av staden då du har gångavstånd till många matstopp och sevärdheter. Till exempel är det bara en promenad över Galatabron till de historiska kvarteren. Ta dig upp i Galatatornet från 1300-talet och häpnas över stadens oändlighet.

På Galatasidan hittar du stjärnkrogarna Mikla och Neolokal. Men även takbarerna på The Bank Hotel och Hotel De Camondo. Tillsammans med The Galata Istanbul Hotel-MGallery är de också bra hotell att bo på. I det här området finns också shoppinggågatan Istiklal samt Taksimtorget där man hittar många nattklubbar med barer i de kringliggande kvarteren.



Trendiga The Bank Roof Bar har en svårslagen utsikt. Foto: Pernilla Sjöholm

Frukost äter vi gärna på Galata Simitcisi på gatan Mumhame Cadessi, där de bakar sitt eget simit-bröd på ovanvåningen och levererar det ner till butiken genom ett rör i väggen! En traditionell turkisk frukost innehåller flera sorters ost, grönsaker och marmelad. På samma gata ligger ett mycket känt baklava-bageri – Güllüoglu Baklavacisi. Fortsätter du gatan fram kommer du så småningom fram till det moderna kryssningskvarteren Galataport där exklusiva butiker och hotell trängs med nattklubbar och ett nytt museum för modern konst – Istanbul Modern.
Läs också: Istanbuls bohemiska kvarter – shopping, historia & kaféer


Güllüoglu Baklavacisi – berömt baklava-bageri. Foto: Pernilla Sjöholm

Historiska kvarteren
Matiga sevärdheter
På andra sidan Galatabron finns fler matiga sevärdheter förutom makrillmackorna vid torget i Eminönü, kryddmarknaden och kebabgatan Hocapasa Street, som nämns i denna artikel. Utanför kryddmarknaden finns en intilliggande marknad där det säljs fisk, skaldjur, torkad och färsk frukt, kryddor och godis med mera. Priserna är ofta lägre där så det är värt att kolla upp. Gör gärna ett stopp på Orient Express Restaurant, som du hittar på den tågstation som klassiska Orientexpressen tidigare utgick ifrån. Ett måste är att prova turkish delight, det söta marmeladgodiset Haci Bekir Effendi uppfann på 1700-talet i butiken med samma namn. När du ändå är i det här distriktet ligger de kända moskéerna Hagia Sofia och Blå moskén i närheten. Fler intressanta stopp är exempelvis även Topkapi – ett palats från 1400-talet som numera är ett historiskt museum, Yerebatan saray som är en underjordisk vattenreservoar från 500-talet samt jättemarknaden Grand Bazaar.



Asiatiska sidan
Genuin mat och lugnare tempo
Du tar dig enkelt till den asiatiska sidan med färja från Karaköy Pier som tar 20 minuter. I stadsdelen Kadiköy som är ett bostadsområde med marknader, kaféer och butiker är det härligt att spendera en eftermiddag till fots. Här är ett besök på Kadiköy Produce Market ett måste om du är matintresserad. Men här finns även muséer, gallerier, hamam, mysiga restauranger, barer och ett lite lugnare nattklubbsliv.

Färskpressad granatäppeljuice är ett måste. Foto: Pernilla Sjöholm

Fakta om istanbul
Istanbul med sina närmare 16 miljoner invånare är uppdelad i två kontinenter; den europeiska och den asiatiska. De ligger på varsin sida om Bosporen, som är det sund som delar staden. I norr finns Svarta havet och i söder Marmarasjön. Den vik som går in på den europeiska sidan heter Gyllene hornet. På den mer internationella europeiska sidan hittar du de flesta sevärdheterna medan den asiatiska delen är mer avslappnad och typisk turkisk. Du tar dig lätt runt med spårvagn, tunnelbana, båt eller taxi.
Läs också:
Istanbul på liten budget – här ska du äta och bo!
Tåg Paris–Istanbul: Rälsromantik i kubik
Krogguide: Istanbuls bästa restauranger och streetfood
Text: Liselotte Forslin • 2023-10-20
Restips • Turkiet • Guide